Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + subwoofer?

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to podłączyć?

Pytanie wydaje się proste, amplituner z jednym wyjściem na suba i kabelek do suba...no ale tu się pojawia pytanie mam kabel 1 RCA a po drugiej stronie 2 RCA i ile mam tych RCA podlaczyc do suba? Suba ma 2 wejscia. Jak jest podlaczony 1 RCA to basik jest slyszalny i miły, jak sie podlaczy dwa to jest duzo mocniejszy, choc wcale nie wiem czy miły dla ucha.

Co na dobra sprawe to zmienia (teoretycznie)? Jestem osoba bardzo sugerujaca sie opiniami i testami innych wiec moze ktos cos powie na ten temat?

https://www.audiostereo.pl/topic/58358-amplituner-subwoofer/

Podwójne wejście niskopoziomowe w subie, to tak jak podwójne wyjście głośnikowe ze wzmacniacza. Podłączasz 2 pary kolumn, które grają głośniej, bo na połowie impedancji wzmacniacz musi wysłać więcej mocy. Z jakością to nie ma nic wspólnego, bo wzmacniacz jest jeden.

Tak samo tu: są 2 wejścia, lecz to tylko jeden sygnał dochodzi po zmieszaniu do właściwych układów wejściowych suba, zmiksowany z 2 gniazd. Jak puścisz go pojedynczym przewodem, wyjdzie na to samo, może tylko będzie trzeba odrobinę podnieść poziom wzmocnienia. Podłączenie kablem podwójnym NIE WPŁYNIE na poprawę jakości sygnału, bo w sygnale muzycznym bas jest taki sam w obu kanałach- przecież bas nie tworzy efektu stereo.

Wszystko rozumiem, ale czemu gdy podłączę 2x RCA do suba (kabel Y) to jest głośniej? Na dobrą sprawę, można używać i 1RCA a równie dobrze 2RCA i zależy to od moich preferencji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.