Skocz do zawartości
IGNORED

zbudować swój kabelek głośnikowy

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście nie jest to nadzwyczajny drut ,,Anticables,, ale najwyższej jakości drut nawojowy w podwujnej izolacji ,jaki udało mi sie dostać , a mam z czego wybierać.

Budując ten kabel licze na zniwelowanie naskórkowości ,reszta wyjdzie w odsłuchach.

Na 2m kabla ,od 0,15 do 5mm po jednym drucie + 25 nitek 0,15mm + 25 nitek 0,65mm.

Drut mam za free myśle że poeksperymentować warto.

L3VY nie zrobię teraz już porównania bo muszę kupić ac do testów co jest dla mnie pewnym utrudnieniem ale dla kogoś kto już ma ac prościej jest kupić dodatkowo nawojowy za 1pln czyli 20pln za całość, tylko że tu działa psychiczny opór przed takim porównaniem bo może będzie bez różnicy ? moim zdaniem tak bo ta technologia drutów i miedzi niczym się nie różni i tu i tu jest miedź ofc wyprażana z podwójną emalią tak na marginesie. wiesz i teksty o pawle xyz to sobie daruj bo to już lekka przesada, ja kable głośnikowe też lubię testować i słyszę różnicę pomiędzy nimi w odróżnieniu od xyz o dziwo mam dobry słuch, i sporo też przetasowałem i wniosek dla mnie jest jeden są kable do 100pln za mb słabe (jak dla mnie np ultralink exlesior) i bardzo dobre w relacji cena jakość (np aq type8) , tak samo uważam że dobry stosunek jakości brzmienia do ceny ma ac tylko tu dochodzi jeszcze jeden czynnik czyli marketingowa obróbka produktu bo ac nie są wyrabiane przez paula tylko kupowane gdzieś i prawdopodobnie w daleko chinach a sprzedawane daleko w europie u nas z przebitką pewnie 10 albo 100 razy, dlatego ja osobiście do momentu jak nie uzyskam miarodajnego porównania będę uważał że ac usa i polski za 1pln nawojowy to są technologicznie te same druty i brzmienie będzie w 99% takie samo.

alton a dlaczego uważasz że annticable są nadzwyczajne? jak będzie rzetelne porównanie (a takiego nie było do tej pory i to jest dziwne ) ac usa i polskiego za 1pln to się okaże gdzie leży prawda jeżeli ac jest bezkonkurencyjny to bez problemu pokona i podkreśli swoją oryginalność i "najwyższą jakość drutu nawojowego". i tylko tyle o tym sądzę.

Focal + Naim

juz pisalem na temat technologii... dwa takie same scalaki tego samego producenta ale produkowane w roznych miejscach swiata graja inaczej.

mysle ze roznica bedzie wieksza niz 1%. moze sie nawet okazac ze nasz nawojowy jest lepszy od tamtego. pytanie jaki wplyw maja procesy obrobki na dzwiek. chociazby 'ciagniecie druta' lub rozny sklad emalii...

kazdy slyszal o polerowanych zylach. rozna gladkosc walkow w wyciagarkach u nas i gdzies tam w swiecie bedzie wplywac na dzwiek. podobnie z emalia. jakis niewielki dodatek jakiegos pierwiastka moze wplywac na dzwiek pomimo ze calosc na oko wyglada tak samo...

Ps. po co posiadacz kabla z USA ma testowac jakis inny kabelek skoro ten mu odpowiada>?

moim zdaniem technologia tworzenia drutu miedzianego nawojowego jest jedna i ta sama nawet jak różnice będą 10% to będzie ciężko to wychwycić w kablach musi być wyraźnie,

user ac nie musi i nikt go nie zmusza żeby porównywał z nawojowym polskim,

dla ciekawości własnej gdybym miał ac to bym takie porównanie zrobił

żeby wiedzieć że jest to produkt unikalny i wart swojej ceny absolutnie.

Focal + Naim

Myśle że główną role odgrywa czystość miedzi w Antikablach , co nie znaczy że druty nawojowe polskiej produkcji są gorszej jakości .

Tak naprawde można rozmawiać kłócić wymądrzać sie na ten temat i nic to nie wniesie.

Mam nadzieje że znajdzie się jakich pacjent który w końcu porówna ,,polski drut,, z drutem z USA.

Wpływ izolacji (emalia) ma tylko i wyłącznie ochronić przed zwarciem między zwojowym np.: w silniku indukcyjnym , często stosuje sie podwójną izolacje celem wyższej wytrzymałości termicznej.

A czy emalia ma wypływ na brzmienie ? bardzo wątpliwe , co nie znaczy że nie ma wpływu.

Chłopaki - wiecie może jaka jest główna idea tych antykabli?

Podpowiem, że chodzi o izolator i nie mam na myśli tu emalii na drucie.

Druga podpowiedź - skrętka z kilku drutów kłóci się z założeniami jakimi kierował się P.S. przy produkcji AC.

Jak na razie to widzę, że fizyka dalej Wam w drogę nie wchodzi.

czystość miedzi jest pewnie taka sama i proces jest ten sam, i moim zdaniem kable ac i polski nawojowy to to samo ale czekam na testy obiektywne,

tu jest fajny kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8 solid corów srebro occ w teflonie splecionych jak kimber

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

a tu tańsze srebro w teflonie na metry

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

jak widać ktoś robi i sprzedaje

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

>kubedes, 22 Gru 2009, 15:36

>Chłopaki - wiecie może jaka jest główna idea tych antykabli?

>Podpowiem, że chodzi o izolator i nie mam na myśli tu emalii na drucie.

Jasne, że chodzi o powietrze. Chociaż podobno lakier jest jakiś inny, lepszy.

>Druga podpowiedź - skrętka z kilku drutów kłóci się z założeniami jakimi kierował się P.S. przy

>produkcji AC.

Heh, jakbym chciał zrobić AC-clone to bym nie robił tylko kupił, i tak są tanie ;)

Szukamy nowych pomysłów i staramy się łączyć w jednym kablu pomysły różnych producentów.

ten wydaje się ciekawy ocynowany drut i bawełna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

asiki, 22 Gru 2009, 16:22

>Jasne, że chodzi o powietrze. Chociaż podobno lakier jest jakiś inny, lepszy.

IMHO, emalia jest tylko po to, żeby nie doszło do przypadkowego zwarcia i żeby ograniczyć utlenianie miedzi.

Oczywiście możecie sprawdzić jaki wpływ na brzmienie ma użyta emalia ;-)

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Mikson 6 Gru 2009, 18:50

>ale w czym widzisz problem bo nie pojmuję Twojego wytykania mi braku wiedzy

Może przeczytał ten wpis?

"Mikson 7 Paź 2009, 16:20 >zdecydowałem się na srebro bo izolatorem właśnie tu jest samo powietrze a tlenek srebra nie powoduje utraty przewodnictwa tylko je polepsza,"

racja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w kontakcie z powietrzem

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Mój drucik wczoraj dotarł. Rozwinąłem go na razie z rolki. Trochę nie wiem jak go uplasować za kolumnami, bo sztywny dziad jest, a nie chciał bym, aby się mocno pozaginał. Poza tym CD mi świruje i odsłuch zrobię na DVD... Wstępne porównanie zrobię na swoim OFC za 6zł/m.

A Anticable też mam pod ręką, jak ładnie poprosicie to się porówna ;-)

Aha, emalia jest na tyle dobra, że zwarć mam się nie bać?

www.myspace.com/loszmi

Gość _avw_

(Konto usunięte)

josef, 23 Gru 2009, 01:53

>ile razy można pisać, że srebro w powietrzu kryje się głównie siarczkiem a nie tlenkiem

Oraz że tlenki metali są gorszymi przewodnikami niż te metale, więc jak mogą polepszać przewodnictwo?

Ukryta Zawartość

"Właściwości srebra to m.in. lepsze przewodnictwo (wyższe o 1% od miedzi) i mniejsza podatność na utlenianie. Nalot pojawiający się czasami na srebrnych przedmiotach to nie tlenek a siarczan srebra (spowodowany zanieczyszczeniem powietrza) który jest dobrym przewodnikiem więc nie wpływa ujemnie na dźwięk."

piszą że faktycznie to siarczan srebra a nie tlenek (podobnie jak się dotyka palcem srebro - pot) i nie wpływa ujemnie na dźwięk ale faktycznie nie polepsza przewodnictwa.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

"Właściwości srebra to m.in. lepsze przewodnictwo (wyższe o 1% od miedzi) i mniejsza podatność na utlenianie. Nalot pojawiający się czasami na srebrnych przedmiotach to nie tlenek a siarczan srebra (spowodowany zanieczyszczeniem powietrza) który jest dobrym przewodnikiem więc nie wpływa ujemnie na dźwięk."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

loszmi jeżeli możesz to porównaj ac i nawojowy

opisz całą procedurę i zamieść fotkę , ja ze swojej strony jestem ciekawy wyniku,

pozdr

Focal + Naim

• 11 miesięcy później...

Ja bym polecał kolejnym osobom chcącym zrobić własny kabel zainteresowanie się kablami Berklina Pure AV z grubą żyłą miedzi PCOCC. Kable te mają również zaizolowane mniejsze żyłki już nie z monokrystalicznej miedzi których nie trzeba wykorzystywać.

Obecnie można łatwo kupić rolki po 10-15m np. w Saturnie

Polecam zajrzeć w poniższe linki:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i ja się dołączę do wątku. Oryginalny pewnie nie będę. Właśnie wykonałem kabelek ze skrętki CAT5 firmy Technokabel. Kabel 4x2x0,5mm2 (druty solid). Kable FTP - czyli ekran z folii aluminiowej + w środku dodatkowo cienka linka stalowa której nie wykorzystuje. Do kolumny idą 2 takie kable, co w sumie daje 2x4mm2 w każdym 8 izolowanych żył 0,5mm2.

Ogólnie jestem zaskoczony bardzo pozytywnie. Kable całkowicie odmuliły system i to w całym paśmie. Scena poszerzyła się zarówno w głąb jak i w szerz, do tego słychać masę detali których słychać wcześniej nie było.

Takie moje spostrzeżenia.

Ogólnie chyba macie rację, że plecionka mocno degraduje dźwięk.

sprawdzał ktoś czy to się do czegoś nadaje ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jest ciekawszy i sprawdzony :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

sprawdzał ktoś czy to się do czegoś nadaje ?

Ukryta Zawartość

Habia jest dobrą fimą z techniczną tradycją

mam podobne od nich ze starych czasów

nie jest to mistrzostwo świata, ale są OK

te cienkie podobno dobre są do ramion gramofonów - nie wiem

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Pare faktow o przewodnictwie matrialow o ktorych wiekszosc zapomina i potem smieszne wnioski sa wyciagane. Miedz jest uzywana do produkcji kabli bo jest bardzo dobrym przewodnikiem i jest jednoczesnie tania. To wszyscy wiedza. Srebro jest nieco lepsze ale drozsze, zloto ciut gorsze od miedzi. O czym wiekszosc zapomina to, ze tlenki metali sa kiepskimi przewodnikami elektrycznosci i tlenki miedzi nie sa zadnym wyjatkiem. Jesli pozlocicie koncowki drutu miedzianego w kablach glosnikowych na tyle grubo aby zloto sie nie scieralo nie zauwazycie zadnej roznicy miedzy kablami z grubych drutow a kablami glosnikowymi z cienkich drutow.

W powietrzu w mieszkaniach na wszystkim osadza sie to i owo (np tluszcze). Zlocone styki tez sie tym pokrywaja i jesli nie bedziecie ich przemywali np alkoholem w odpowiednich interwalach czasowych to tez sie prad 'zamuli'. Jesli kable glosnikowe sa odpowiednio grube i wszyskie styki czyste to obawaim sie, ze nie znajdzie sie takiego zlotoucha wsrod ludzi aby odroznil jeden kabel od drugiego. Nagroda miliona dolarow nadal czeka na takiego muzycznego geniusza.

Nastepna miskoncepcja wynikajaca z ignorancji wiaze sie z ukladem interakcji LRC: wzmacniacz, kabel, glosnik ktora w specyficznym przypadku jest nie tylko mierzalna ale moze byc slyszalna w skrajnych przypadkach. Nie nalezy cudowac z kablami, o ile sa adekwatne, tylko na gniezdzie kolumny przylutowac odpowiedni filtr RC. To samo mozna robic na wejsciach wzmacniacza czy przedwzmacniacza aby zminimalizowac problem. Oczywiscie wartosci RC trzeba odpowiednio dobrac. Mowie o niezbyt dlugich kablach przwodzacych analogowy sygnal audio jakie uzywamy w domu. Dlugie kable i przewodzace wysokie czestotliwosci to niemal ten sam fizyczny problem ale powiekszony z wiadomych wzgledow. To tak w wielkim skrocie bez wzorow.

pozdrwaiam,

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

kupił może już to ktoś

?

a taki drut w teflonie?

Ukryta Zawartość

AWG24W Drut w izolacji teflonowej TEFZEL 0.50 (mb) biały - cena za mb 3,50

AWG24R Drut w izolacji teflonowej TEFZEL 0.50 (mb) czerwony - cena za mb 3,50

AWG24C Drut w izolacji teflonowej TEFZEL 0.50 (mb) czarny - cena za mb 3,50

i jantzen w izolacji teflonowej

post-21279-053044300 1297186267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.