Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Edward, 14 Lis 2009, 00:47

>Kulę można odwrócić na nieskończenie wiele sposobów i w tym jest problem. Audiofilska kula MUSI

>mieć oznaczoną polaryzację! Tylko Chińczycy potrafią nie oznaczać kul.

I właśnie dlatego audiofile wymyślili stożek :-) Żeby móc go na czubku postawić :) Z kulą czuliby się niekomfortowo, bo nie wiedzieliby jak ją ustawić.

> Po prostu aż się wierzyć nie chce, że ktoś może być

Słyszałeś o tych najlepszych stroicielach fortepianów? Ci najlepsi robią to wyłącznie na słuch, twierdzą że przyrządy nie są wystarczająco dokładne. Można by to nazwać bzdurą, ale pianiści którzy później na tych fortepianach grają, twierdzą to samo...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 14 Lis 2009, 00:46

>Tu żeś nie trafił. Audiofile podobnie jak muzycy zazwyczaj mają przytępiony słuch. Co w przypadku

>muzyków wcale im nie przeszkadza być świetnymi muzykami, a audiofilom nie przeszkadza w odbiorze

>muzyki. Tylko muszą sobie nieco głośniej zrobić.

Myślę że trafiłem. I to w sam środek. Wystarczy poczytać.

mlb, 14 Lis 2009, 00:53

>twierdzą że przyrządy nie są wystarczająco dokładne.

Oni są zainteresowani w tym, żeby byli niezastępowalni przez przyrządy. Ale po co ja z Tobą dyskutuję? Zaraz mi napiszesz, żebym sobie poczytał o strojeniu fortepianów. A czy słyszałeś żeby jakiś stroiciel wygrał test ABX?

>Myślę że trafiłem. I to w sam środek. Wystarczy poczytać.

Nie przejmuj się, za parę lat jeśli rzeczywiście będziesz szukał sprzętu do wiernego odtwarzania muzyki, będziesz gadał tak samo. To nie jest bełkot, to jest rozmowa na różnych poziomach doświadczeń. Kilkaset godzin odsłuchów i będziesz już wiedział ;-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

> A czy słyszałeś żeby jakiś stroiciel wygrał test ABX?

Testy ABX są tylko popularne wśród tych którzy nie wierzą własnym uszom. Żaden muzyk ich nie potrzebuje.

mlb, 14 Lis 2009, 00:59

>Nie przejmuj się, za parę lat jeśli rzeczywiście będziesz szukał sprzętu do wiernego odtwarzania

>muzyki, będziesz gadał tak samo. To nie jest bełkot, to jest rozmowa na różnych poziomach

>doświadczeń. Kilkaset godzin odsłuchów i będziesz już wiedział ;-)

Chylę czoła przed kimś tak doświadczonym. Muszę jeszcze sporo się nasłuchać, żeby "usłyszeć". To co zwykłemu śmiertelnikowi nie jest dane.

Nikt i nic mnie już na tym forum nie zdziwi.

Ludzie normalnie nie wytrzymam...normalką jest ,że większość z nas nie usłyszy żadnej różnicy w domowych warunkach przy abx,czemu? ,a temu,ze do tego trzeba mieć odpowiednie pomieszczenie (brak rezonansów)Byłem ostatnio w kilku pokojach gdzie posiadacze zmieniają sprzęt na coraz to droższy,przy mizernej akustyce, płaczą,że im nie gra i co... farsa!Zerknijcie w temat ''Wasze ustroje'' Po samym ustawieniach głośników widać,że to nie ma prawa grać,tym bardziej wychwycenie różnicy przy abx w takich warunkach będzie graniczyło z cudem.O czym więc ta dyskusja???.Wpakujcie się kiedyś do pomieszczenia w którym własciciel popracował i włożył trochę wysiłku,każde przesuniecie mebla,dogięcie głośników jak i zmiana elementów toru podczas odsłuchu jest słyszalna i nie podlega dyskusji.PZDR.

?

>Muszę jeszcze sporo się nasłuchać, żeby "usłyszeć".

I tu trafiłeś w sedno. Jak często słuchasz muzyki? Ile godzin dziennie? Na jakim sprzęcie?

Nie musisz odpowiadać na forum, tylko się nad tym zastanów.

Są osoby które słuchają muzyki po parę godzin dziennie, na sprzęcie wysokiej jakości. Nie dziw się że są w stanie usłyszeć więcej od tych którzy słuchają mało i na średniej jakości systemie.

Im system lepszej jakości, tym chętniej i dłużej można na nim słuchać. I mimowolnie tym więcej gromadzi się doświadczeń.

divaldi twoj audiofilski rozum osiagnał scyt.Nie niektore ,tylko foliowe kondensatory maja oznaczone jedno wyprowadzenie, bo jest ono...zewnetrzne.Jesli pracuja jako tzw blokujace to ta okladka powinna byc na masie.Zeby nie brumiło.Jako sprzegajace -jak audiofil sobie zyczy.Masz jakies jeszce przemyslenia kierunkowe.Np ustawienie wzmaka a kierunki swiata??.

Spróbuję odpowiedzieć na pytanie: dlaczego test ABX "audiofilowi" z tego forum nie może się udać?

1. Nie rozumie on co znaczy wyrównanie poziomów, myśląc, że chodzi o ustawienie gałek w tym samym położeniu.

2. Nie rozumie idei wyrównania poziomu, myśląc, że będzie musiał słuchać każdego wzmacniacza w tym położeniu gałki, w jakim porównywał go w teście, aby zagrał on tak samo jak ten z którym porównywał. Zupełnie jakby inne poziomy głośności, byle takie same w obu wzmacniaczach nie wchodziły w grę.

3. Nie rozumie po co warunkiem testu jest nieświadomość co w danej chwili gra, bo przecież to takie nienaturalne, przecież zwykle wiemy co gra, a jak ktoś by nie wiedział, to znajomi by się z niego śmiali.

4. Wiara we własne nadprzyrodzone możliwości słuchowe przesłania mu logiczne myślenie i nie pozwala nawet poddać się temu testowi, bo z góry wie, że go zaliczy.

Zwłaszcza ten ostatni punkt ma chyba znaczenie decydujące.

byca, 14 Lis 2009, 01:28

>Ludzie normalnie nie wytrzymam...normalką jest ,że większość z nas nie usłyszy żadnej różnicy w

>domowych warunkach przy abx,czemu? ,a temu,ze do tego trzeba mieć odpowiednie pomieszczenie (brak

>rezonansów)Byłem ostatnio w kilku pokojach gdzie posiadacze zmieniają sprzęt na coraz to

>droższy,przy mizernej akustyce, płaczą,że im nie gra i co... farsa!Zerknijcie w temat ''Wasze

>ustroje'' Po samym ustawieniach głośników widać,że to nie ma prawa grać,tym bardziej wychwycenie

>różnicy przy abx w takich warunkach będzie graniczyło z cudem.O czym więc ta dyskusja???.Wpakujcie

>się kiedyś do pomieszczenia w którym własciciel popracował i włożył trochę wysiłku,każde

>przesuniecie mebla,dogięcie głośników jak i zmiana elementów toru podczas odsłuchu jest słyszalna i

>nie podlega dyskusji.PZDR.

A skąd wiesz, że takich doświadczeń już nie przeprowadzono? Jesteś pewny jego wyniku?

Nie podlega dyskusji? A niby czemu, bo Ty tak uważasz?

Co do samych pomieszczeń to pełna zgoda, ludzie bardzo często mają fatalnie zaadoptowane pomieszczenia odsłuchowe, gdzie jak piszesz, nie ma prawa dobrze zabrzmieć muzyka, ale też ci sami ludzie piszą o słyszalności sieciówek i kolosalnych różnicach w brzmieniu itp `ciekawe` rzeczy.

mlb, 14 Lis 2009, 00:59

>>Myślę że trafiłem. I to w sam środek. Wystarczy poczytać.

>

>Nie przejmuj się, za parę lat jeśli rzeczywiście będziesz szukał sprzętu do wiernego odtwarzania

>muzyki, będziesz gadał tak samo. To nie jest bełkot, to jest rozmowa na różnych poziomach

>doświadczeń. Kilkaset godzin odsłuchów i będziesz już wiedział ;-)

Wow :) A po kilku tysiącach godzin będziesz gadał tak jak ja :)))

Zabrzmiało jak groźba ;) Zastanowię sie nad tym.

>mlb zapytam wprost - czy wziąłbyś udział w ślepym teście?

W moim pomieszczeniu i na moich kolumnach jak najbardziej. Na "obcym terenie" już nie byłbym pewien wyniku.

>To może wystarczy przełącznik Lutka i ... będziemy mieli jasność?

Jakbym go miał to chętnie bym sprawdził czy u mnie coś zmienia.

mlb, 14 Lis 2009, 14:37

>>mlb zapytam wprost - czy wziąłbyś udział w ślepym teście?

>W moim pomieszczeniu i na moich kolumnach jak najbardziej. Na "obcym terenie" już nie byłbym pewien

>wyniku.

No co Ty, nie przesadzaj z tą skromnością.

Na ostatnim audioszole z marszu usłyszałeś "niedostatki cyfrowego źródła" (z wątku Audio Show 2009)

to dwa diametralnie różne klocki powinieneś rozpoznać już na schodach ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

elkabelka, też mam amplituner KD (NAD T752), niektórzy mówili że ma dźwięk dobrej klasy, zniekształcenia na niskim poziomie, potężne trafo, 5x100W, dlatego go kupiłem ładnych parę lat temu - kosztował około 4kzł.

Od początku coś mi w nim nie pasowało, zacząłem się zastanawiać, czytać forum, pojechałem kiedyś z nim do kolegi gregaudio do Puław i tam porównałem go ze starym wzmacniaczem Grundiga - już nie pamiętam czy to był V7000 czy V1700, chyba sprawdzaliśmy obydwa. Usiadłem i nie mogłem uwierzyć w to co usłyszałem. I od tego się wszystko zaczęło :)

>>mlb zapytam wprost - czy wziąłbyś udział w ślepym teście?

>W moim pomieszczeniu i na moich kolumnach jak najbardziej. Na "obcym terenie" już nie byłbym pewien

>wyniku.

...a jeszcze jakby mlb wiedzial CO gra, to pewnie w takim tescie potwierdzil by swoje osluchanie...

elkabelka, 14 Lis 2009, 15:19

>Mnie raczej chodzi o to, że przestałem rozróżniać źródła, gdy uzyskałem możliwość wyrównania poziomu

>głośności.

Nie jestem pewien w czym może tkwić problem, być może w przejrzystości systemu.

Ja mam 3 główne źródła (no, 4 wliczając gramofon) i każde z nich ma tak charakterystyczne cechy brzmienia że bez trudu je identyfikuję.

mlb

sadzac po ilosci bzdur jakie tu wypisujesz, wyglada na to ze otrzymales zadanie od wladz tego forum zeby bronic recenzji i pisemek branzowych albo...twoje poglady wynikaja z twojego doswiadczenia,a jeazeli tak jest to nie masz go za wiele.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.