Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

>no, ale kolumny melba są zmodyfikowane płytą nagrobkową ;) więc tam obowiązuje logika cmentarna...

XYZPawel, dla mnie to jest aż nadto czytelne: wydałeś kupę kasy na kolumny które grają efektownie ale nie są naturalne i przejrzyste, inaczej pisałbyś tu eseje na inne tematy. Utopiona kasa i tyle, nie Ty pierwszy nie ostatni, każdy ma na koncie jakieś nietrafione zakupy. Stąd ataki na mnie i na innych którzy "słyszą" - tylko po to żeby uspokoić sumienie. Wyszukałeś w sieci jakieś linki o ludziach którym również nie udało się znaleźć różnic i szukasz potwierdzenia tego u innych userów - jak dotąd wielu ich nie znalazłeś. U większości to tylko budzi współczucie. Wystarczy prześledzić historę Twojego bloga żeby to zrozumieć.

fotek - każdy niskotonowy się tak zachowuje. Wystarczy odpowiedni wzmacniacz i źródło, bez kondensatorów w torze audio.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 29 Lis 2009, 11:02

>każdy niskotonowy się tak zachowuje. Wystarczy odpowiedni wzmacniacz i źródło, bez

>kondensatorów w torze audio.

No właśnie, tak myślałem. Więc po co to podkresliłeś w odniesieniu do swoich głośników?

PS

Tak się zachowa nawet słuchawka telefoniczna , nie tylko niskotonowiec

fotek, chodziło o te 30Hz - dopiero od tych częstotliwości u mnie ruchy membrany zaczynają wytwarzać odpowiednie ciśnienie akustyczne - a poniżej mambrana jak najbardziej pracuje poprawnie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

fotek, chodziło o te 30Hz - dopiero od tych częstotliwości u mnie ruchy membrany zaczynają

wytwarzać odpowiednie ciśnienie akustyczne - a poniżej membrana jak najbardziej pracuje poprawnie.

Gość

(Konto usunięte)

>XYZPawel, dla mnie to jest aż nadto czytelne: wydałeś kupę kasy na kolumny które grają efektownie

>ale nie są naturalne i przejrzyste,

jest dokładnie odwrotnie :)

>Stąd ataki na mnie i na

>innych którzy "słyszą" - tylko po to żeby uspokoić sumienie.

dobre :)) od kiedy zostałem zbanowany to ja jestem atakowany i moje wątki :))

>jest dokładnie odwrotnie :)

Udowodnij to. Ja twierdzę że wtopiłeś kasę i te kolumny zupełnie nie grają, jedynie mają dobry bas. A dobry bas jest tylko niewielką częścią tego co dobre głośniki powinny potrafić.

Wczoraj robiliśmy ślepy testy, koleś przytazgał Oriony ,ja z ''waflem'' zwyczajne kolumny z allegro Voice Kraft podłogowe, które okazały się o kilka klas lepsze od Orionów,ale co tu się dziwić... jak one w ślepym to i z tekturą przegrały!

?

Robimy jakieś testy? Wątek znowu zmierza w kierunku sporów ideologicznych, czyli Bocznicy.

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 29 Lis 2009, 12:12

>>jest dokładnie odwrotnie :)

>Udowodnij to. Ja twierdzę że wtopiłeś kasę i te kolumny zupełnie nie grają, jedynie mają dobry bas.

>A dobry bas jest tylko niewielką częścią tego co dobre głośniki powinny potrafić.

wykresy, pomiary

http://theaudiocritic.com/plog/index.php?op=ViewArticle&articleId=33&blogId=1

recenzje:

http://www.linkwitzlab.com/orion_reviews.htm

Jak możesz cokolwiek twierdzić, jeśli ich NIE SŁUCHAŁEŚ ? Dobrze się czujesz ?

Nie czujesz się przypadkiem atakowany w tym wątku ?

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 29 Lis 2009, 12:31

>Robimy jakieś testy? Wątek znowu zmierza w kierunku sporów ideologicznych, czyli Bocznicy.

masz rację, jak będziesz dalej wypisywał bzdury to zostaniesz zablokowany, żeby nie dawać pretekstu do wywalenia na bocznicę. Uważaj.

XYZPawel, nie bądź śmieszny. Ja piszę o Twoich kolumnach. Ktoś je słyszał, mierzył, porównywał oprócz Ciebie? Nie. Projekt to tylko projekt, można w nim zepsuć tysiące rzeczy.

>fotek - każdy niskotonowy się tak zachowuje. Wystarczy odpowiedni wzmacniacz i źródło, bez

>kondensatorów w torze audio.

Kolejny bzdura. Czy obecność kondensatorów w torze audio wyklucza Twoim zdaniem możliwość przenoszenia przez ten tor sygnałów o częstotliwościach mniejszych od 1 Hz? Większość wzmacniaczy tranzystorowych, z którymi miałem do czynienia, miała dolną częstotliwość graniczną (dla spadku -1 dB, lub -3 dB) na poziomie 1 do 5 Hz, co oznacza, że nieźle przenosiły również częstotliwości niższe od 1 Hz, choć wszystkie one posiadały kondensatory w torze sygnałowym. Profesjonalny sprzęt studyjny też zawiera wiele kondensatorów w torze sygnałowym, co w żaden sposób nie pogarsza jego parametrów. Jedynie "nawiedzeni" wykazują jakieś niezrozumiałe fobie w kwestii obecności kondensatorów w torze, co jest niestety niedorzecznością, gdyż sprzęt w żadnym wypadku nie powinien przenosić i wzmacniać składowej stałej, albowiem na wyjściach wielu współczesnych źródeł sygnału taka składowa występuje i gdyby była przenoszona (wzmacniana) przez wzmacniacz doprowadziłaby do błyskawicznego zniszczenia głośników niskotonowych w zestawach i być może również samego wzmacniacza.

mlb, 29 Lis 2009, 12:31

>Robimy jakieś testy? Wątek znowu zmierza w kierunku sporów ideologicznych, czyli Bocznicy.

Właśnie - to jest po prostu chore, że sam uczestniczysz w wymianie zdań nie mających związku z tematem, a następnie straszysz bocznicą. Nie umiem tego nazwać inaczej jak prowokowanie.

>masz rację, jak będziesz dalej wypisywał bzdury to zostaniesz zablokowany, żeby nie dawać pretekstu

>do wywalenia na bocznicę. Uważaj.

Proszę bardzo, blokuj. To będzie tylko dowód na to że nie masz żadnych argumentów.

fotek, to nie ja prowokuję, jedynie odpowiadam. Zobacz wpis:

XYZPawel

28 Lis 2009, 12:26

mlb ma kolumny, które nie są najmocniejsze na basie... jednak słyszy wszystko :)

romekd, 29 Lis 2009, 12:38

>Kolejny bzdura. Czy obecność kondensatorów w torze audio wyklucza Twoim zdaniem możliwość

>przenoszenia przez ten tor sygnałów o częstotliwościach mniejszych od 1 Hz?

A czy ja coś takiego napisałem? Oczywiście że nie wyklucza. Jako praktyk doskonale powinieneś wiedziać że zależy to pojemności kondensatora oraz impedancji źródła i obciążenia.

fotek, temat moich kolumn ma pośredni związek, bo na tych kolumnach słyszę różnice a XYZPawel miał bardzo podobne u siebie przez 10 lat i uważa że na nich różnic nie słychać. Więc albo ja kłamię albo XYZPawel ma uszkodzny słuch albo jeszcze coś innego.

Byca coś napisał o teście Orionów podobnych do tych które obecnie posiada XYZ ale zaraz został przez XYZ zablokowany więc nie miał szansy napisać więcej - ale wniosek jest prosty: albo byca prowokował albo taki odsłuch odbył się naprawdę i te wszystkie wątpliwości które XYZPawel wysuwa powstają ponieważ na tych Orionach faktycznie niewiele słychać.

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 29 Lis 2009, 12:34

>XYZPawel, nie bądź śmieszny. Ja piszę o Twoich kolumnach. Ktoś je słyszał, mierzył, porównywał

>oprócz Ciebie? Nie. Projekt to tylko projekt, można w nim zepsuć tysiące rzeczy.

Czy to jest wątek o Orionach ? Piszesz nie na temat i jesteś niegrzeczny i agresywny.

XYZPawel, to nie jest temat o Orionach. Ani o LS-30. Więc też przestań zbaczać z tematu, to wszyscy będą zadowoleni.

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 29 Lis 2009, 12:44

>fotek, to nie ja prowokuję, jedynie odpowiadam. Zobacz wpis:

>

>XYZPawel

>28 Lis 2009, 12:26

>mlb ma kolumny, które nie są najmocniejsze na basie... jednak słyszy wszystko :)

to był post w temacie: twierdzisz, że na kolumnach Lutka nic nie słychać bo nie mają zejścia na basie, co stoi w jawną sprzecznością z Twoim doświadczeniem, bo słyszysz WSZYSTKO na kolumnach, które mają niskotonowy o wielkości małego talerzyka od kawy...

wczoraj przytargałem cztery wzmacniacze i przy zasłonietym oknie wszystkie zagrały tak samo.Zony nie było.Po rozsunięciu zasłon juz nie mam tej pewności.Zony nadal nie ma.

XYZPawel, 29 Lis 2009, 13:23

>basie, co stoi w jawną sprzecznością z Twoim doświadczeniem, bo słyszysz WSZYSTKO na kolumnach,

>które mają niskotonowy o wielkości małego talerzyka od kawy...

Wypada dodać, że zejście nie zależy tylko od wielkości membrany. Można mieć źle zaaplikowane, kiepskiej jakości 30cm woofery, które zagrają płytszym basem niż "talerzyki od kawy" :)

XYZPawel, 29 Lis 2009, 13:23

>to był post w temacie: twierdzisz, że na kolumnach Lutka nic nie słychać bo nie mają zejścia na

>basie,

Niegrzeczne jest to że wmawiasz mi słowa których nigdy nie napisałem. Gdzie widzisz moją opinię na temat zejścia basowego u Lutka? Uświadom sobie wreszcie że na forum dyskutujesz z innymi ludźmi a nie z własnymi domniemaniami.

>Trzeba mieć naiwność dziecka, żeby pomyśleć, że taki test jak Byca pisze miał miejsce. Oczywiście

>nie mam nic przeciwko dzieciom

Może mój problem polega na tym że jednak próbuję słuchać co inni mają do powiedzenia i nie wydaję osądów zbyt wcześnie. Kolega byca jest znany z tego że swojego zapału i chętnie testuje różne klocki, więc w jego ustach takie twierdzenie brzmi dość prawdopodobnie.

*poprawka:

Kolega byca jest znany ze swojego zapału w chęci testowania różnych klocków, więc w jego ustach takie twierdzenie brzmi dość prawdopodobnie. Ale oczywiście w tym przypadku mogę się mylić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.