Skocz do zawartości
IGNORED

Dokąd zmierzają nasi producenci kolumn

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ zadałem na forum już pytanie dokąd to zmierzają światowi producenci kolumn,to wypada teraz zadać pytanie dokąd zmierzają nasi rodzimi wytwórcy.Czy nadążają za trendami światowymi czy nie,czy zostaliśmy daleko w tyle?Rynek samochodowy wskazuje miejsce w szyku ale czy to to samo?Co o tym myślicie?

• Użytkownicy+

Światowi producenci kierują się w różne strony, są tysiące kierónków, choc można zobaczyc dużą tendencję dążącą do popularyzacji produktów wśród "normalnych ludzi", którzy dużą wagę przywiązują do wyglądu, często bardziej niż do brzmienia (ale jak napisałem, jest to tylko jeden z wielu kierunków).

Polscy producenci są pod tym względem z tyłu, ponieważ nadal starają się konstrukcję podpożątkowac brzmieniu (nie tylko Harpia). Na tym forum można zobaczyc różne wytwory DIY, niektóre b.ładnie wykonane, jednak dla wielu audiofilów wygląd jest sprawą podrzędną (co widac na niektórych obrazkach)

Pytanie jakie podejście jest właściwe. Sądzę że przy konstrukcjach budżetowych, to nasi producęci mają rację (często dźwięk z kolumn polskiego producenta jest lepszy), jednak tam gdzie cena prawie nie ma znaczenia czyli hi-end, powinny się obie zalety łączyc.

palton.

Coś mi się zdaje,że próbujesz usprawiedliwiać!Lekką ściemą jedziesz.Już nie te czasy,że dźwięk może być traktowany osobno od wyglądu.Nie te czasy!!Zmienia się podejście do wnętrza(Harpi przypomnę tak na wszelki wypadek,że nie tak dawno żyliśmy w szałasach i wsłuchiwaliśmy się w dźwięki ale spadających liści)i równeż do wyglądu kolumn.Dźwięk jest ważny a nawet najważniejszy ale bez wyglądu odpowiedniego traci na wartości.Dla mnie to oczywistość.

Miejsce Tonsilu zajęły małe,często jednoosobowe firmy.Potrzebują czasu i zamówień aby okrzepnąć,W tym forum widzę siłę sprawczą dla ich rozwoju.Ciekawe konstrukcje powinny być nagłaśniane i promowane.Ja osobiście bardzo dobrze wspominam kontakt i kolumny POLSKIEJ firmy z Tych.Mam je i jestem z nich bardzo zadowolony.

• Użytkownicy+

Witam modrzewiu, cieszę się że wróciłeś po małej przerwie, zapewne spowodowanej przeprowadzką.

Nic nie próbuje usprawiedliwiac, bo póki co nie jestem stroną, to czemu bym miał to robic ?

Jednak zauważ że taki Bowers czy Thiel, zaczynali jak u nas była głęboka komuna. Producenci zresztą jak i inni przedsiębiorcy nie mają lekko, przepisy, kontrole, państwo itd. i jak im się nie przeszkadza, to mogą mówic o sporym szczęściu. Wszyscy zaczynają powoli, brak wszystkiego na początku, nawet narzędzi itd, jest tylko pasja i jak pokazuję życie, często to nie wystarcza. Jaka polska firma ma środki na rozwój, ile firm, czy osób mających pieniądze inwestuje w audio ??? NIKT przy zdrowych zmysłach tego nie robi, dlatego firmy padają, lub jak np. Amplifon uciekają do przodu, to jest za grancę.

Wpisy typu : "Większość stara się stworzyć od razu HI-END." nie pomagają sprawie. Jak nie decydują się na HI-ENDowe konstrukcje, to się zarzuca że tego nie robią itd...

Robert

Ps. Krytyka, jak najbardziej, ale konstruktywna, a nie destrukcyjna.

Napisz coś, jak w nowym domu ?

palton.

Co tu pisać,trzeba zobaczyć.Spokój,cisza i harmonia z porządkiem.Co do dźwięku w nowych warunkach akustycznych to nie najgorzej ale trzeba popracować.Inny dźwięk,czy lepszy?Trudno jednoznacznie powiedzieć,trzeba skończyć wnętrze t.zn.dopełnić.Tak na mój gust,to mamel coś przebąkiwał,że basu może być mało i kto wie jak to sie skończy,może dwa suby Dynaudio?

Wątek założyłem po to by proponować różne rozwiązania,inspirować producentów może się uda?

Co tu krytykować?Nie ma nawet czego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.