Skocz do zawartości
IGNORED

Zesytaw audio za ok. 7000zł

nyno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Szukam zestawu stereo (kolumny + wzmacniacz + CD) do pokoju ok. 32m2. Muzyka: głównie rock. Zespoły takie jak: Myslovitz, Pink Floyd, David Gilmour, Kazik, Roger Walters. Do wydania mam ok. 7000zł ( może być 6000 ,a może 8000 jeśli naprawdę będzie warto) Bardzo prosiłbym o jakieś propozycje. Z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/58403-zesytaw-audio-za-ok-7000z%C5%82/

Napisz przede wszystkim, czy szukasz sprzętu nowego czy używanego.

Jeśli nowego, to zwróć uwagę na elektronikę NAD (C355 + C545) z kolumnami MONITOR AUDIO BR6 lub jeśli finanse pozwolą to seria Silver czyli RS6, RS8 lub najnowsze Rx6 i Rx8. Zestaw taki zagra bardzo wyrównanym dźwiękiem bez zbytniego ubarwiania brzmienia. Bas będzie mocny i nisko schodzący co jest napewno przy Twoim repertuarze ważne, góra pasma będzie czytelna ale nie ostra. Środek neutralny.

Szukam oczywiście nowego sprzętu głównie do rocka.

Slyszałem ze wzmacniacz NAD do rocka srednio sie nadaje. Mówił to sprzedawca wiec nie wiem cy sugerowac sie jego opinia czy tez nie. Nie chciałbym by zestaw przekroczył 8000zł.

Czy NAD nadaje się do rocka - moim zdaniem zdecydowanie tak. NAD może nie podbija sztucznie basu, jednak przy odpowiedniej konfiguracji z kolumnami daje gwarancje uzyskania dobrego tempa, basu, dynamiki bez sztucznego efekciarstwa. Są oczywiście wzmacniacze, które same z siebie generują ogromną ilość basu, jednak brdzo często wiąże się to z kiepską kontrolą basu.

NAD-y mają dość ciemną prezentację i bas chociaż mocny, to z dość słabym konturem, przez co rock wypada dość grzecznie :) No, ale niektórym słabym CD to może pomóc. Generalnie, musisz sam posłuchać, nie ma co się sugerować ślepo opiniami. Electry 926 - mniam :) Szkoda, że sprzęt musi być nowy...

jlesien, 5 Paź 2009, 14:29

>Napisz przede wszystkim, czy szukasz sprzętu nowego czy używanego.

>Jeśli nowego, to zwróć uwagę na elektronikę NAD (C355 + C545) z kolumnami MONITOR AUDIO BR6 lub

>jeśli finanse pozwolą to seria Silver czyli RS6, RS8 lub najnowsze Rx6 i Rx8.

Ja bym polecał zdecydowanie te nowe Silver RX6 lub RX8. W większym salonie u znajomego stanęły tego lata RS 8 z Advance Acoustic MAP305 II (potrzebna moc do napedzenia salonu - u niego jakies 42m2) i CD Creek Evo. Gra to bardzo miło, nie powiem. Na pewno polecam posluchania takiego zestawu.

BR 6 - za male na ten metraż.

A po co Ci sprzęt nowy? Ma to jakiś sens? Przeciez w tej cenie kupisz znacznie lepszą używkę, a może się zdażyc ze i wzmacniacz bez porównania dokładając trochę kasy;]

• 2 tygodnie później...

Byłem ostatnio w sklepie ze sprzetem audio i sprzedawca polecal cos takiego: (ok. 9000zł)

KOLUMNY:

1. KEF IQ 70

2. MONITOR AUDIO RS 6

3. B&W 684

CD + WZMAK:

1. ARCAM A 18 + CD 17

2. MARANTZ PM 6003 + CD 6003

3. MARANTZ PM 7003 + SA 7003

KABLE:

1. G&BL 5894 + G&BL 460

2. G&BL 5894 + G&BL 5242

Mam pytanie - Jakie połączenie bedzie najlepsze, a moze zadne z w.w. zestawów nie bedzie do siebie pasować? Z góry bardzo dziekuje za pomoc. Nie chciałbym sie sugerowac opinia sprzedawcy dlatego pytam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaks taka moda na takie zestawy ewidentnie :). Marantz'a do rocka to bym nie polecał, ale kolumny jak najbardziej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tak dużego pomieszczenia lepsze byłyby RS8. Jeśli dobrze poszukasz, to nowe RS8 znajdziesz w cenie niższej, niż jesteś gotów wydać na RS6 (Mogę wysłać ci linka). Ja osobiście nie widzę przeciwwskazań jeśli chodzi o Marantza. Ta firma to zawsze bezpieczny zakup; nie robią bubli. Ale oczywiście należy najpierw posłuchać. Natomiast ja radziłbym ci spróbować Rotela. Ta marka słynie z niebywałej dynamiki, a w rocku tzw. wykop się liczy. Z tym, że Rotela koniecznie musisz posłuchać, gdyż gra on dźwiękiem bardzo secyficznym; dość ostrym, żeby nie powiedzieć agresywnym. Mnie to bardzo odpowiada (słucham rocka progresywnego), ale wiem, że są tacy, którzy za dźwiękiem Rotela nie przepadają. Rotel gra muzykę do przytupywania, a nie do relaksu.

proponuje podjechać do warszawskiego Polpaku i rozważyć połączenie Xindaka 6950V z C06 wzaz z kolumnami PARADIGM MONITOR 9 v.6.....i mieścisz się w założonej kwocie.......na bank utargujesz kable...

jesli kable z innego źródła to albedo...polecam!!!!

Marantz miękki bardzo jest w brzmieniu, do rocka, nawet łagodnego, to tak sobie. W Audio Forte mają te głośniki, słuchałem ich w zestawie elektroniką Atoll i Sim Audio - z oboma producentami było bardzo OK w rocku. Kable zostaw na koniec - to tylko dostrajanie systemu, poza tym kable z drugiej ręki to zdecydowanie niższa cena

Squeezebox v3 + serwer do niego + DACMagic Cambridge Audio lub jakiś porządny DAC DIY (ja gram na Kustagonie np.) + wzmacniacz DIY "Ugoda" i za resztę Audiovector M1 Super lub Signature i masz spokój na wieki wieków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.