Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-10L + HECO METAS 500 ???

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

PiotrJ ok ok :)

Wracajac do tematu moze jeszcze jakis uzytkownik YAQIN MC-10L wypowie sie na jego temat a moze jakies wady ktos opisze bo narazie same pozytywne wypowiedzi o tym lampowcu byly :]

Wady - jest jedna - trzeba się namęczyć wycierając kurz z pomiędzy lamp :)

A tak poważnie, za te pieniądze, to bardzo dobry wzmacniacz, trzeba tylko wygrzać lampy i ustawić bias. Gorąco polecam.

daras66

nie no tak sobie pomyslalem ze jak Cd z wyzszej polki to i wzmacniacz powinien byc lepszy a nic Ci nie polece bo sam chce pierwsza lampe kupic dopiero ;)

sebolx

Czy to wyższa półka?

Może,niewiem,ja osobiście jestem zadowolony po prawie 8 miesiącach słuchania...

Opinie są różne ale osobiście powiem,że po zakupie 1000 na nowo zachciało

mi się słuchać muzyki...

Jestem pewien,że mój AX-492 ogranicza ten CD więc szukam alternatywy...

Kolumny też fatalne ,ale niedługo przesiadka na Monitor Audio RS-6

Myślałem o Audio Analogue Puccini lub MAP-ie,ale opinie o

brzmieniu starych płyt hard-rockowych i progresywnych

czyli moich klimatów ,

zwróciły moją uwagę na ten wzmak...

Sorry ,że zaśmieciłem temat...

;)

daras66

spokojnie nic nie zasmiecasz ;)

Monitor Audio RS-6 sluchalem sa ok :) a co do lampy to mysle ze Ty tez tak jak ja chcesz po prostu sluchac sluchac i sluchac muzyki :)))

Ps. a nie sie meczyc i wsluchiwac czy juz jest idealnie czy jeszcze nie :P

Imacman

Bez przesady że ten wzmak nie ma wad. największą jego wadą jest deko spowolniony bas i słabsze zejście od tranzystora jak i gorsza faktura dolnych rejestrów. Czy Wy tego nie słyszycie że często bas jest jednostajny a uderzenie bardzo często to samo, czy głupa palicie i oszukujecie sami siebie ? Panowie bez jaj. Tutaj mamy wady i nie okłamujcie potencjalnego klienta. Do następnych zaliczyłbym lekką nieśmiałość tonów wysokich. Czasem mogłoby byc bardziej zdecydowanie co dodało by realizmu. Chodzi o głośność bo barwa jak na mój gust jest dobra. Może trochę koloryzuję ale idealnie nie jest. O wokalach nie wspominam bo jest bardzo dobrze. Piszę to ja właściciel MC-10L.

Ten wzmacniacz schodzi z basem bardzo nisko- przetestowane na płytach testowych audio. Nie wiem co znaczy gorsza faktura dolnych rejestrów ? Może dlatego, że nie ptorafie tego zdefiniować to tego nie rozróżniam i nie słyszę ;-) ? Zarzucanie "palenia głupa" właścicielom tego wzmacniacza i wogóle komukolwiek nie przystoi moim normom dobrego wychowania i wogóle dobrego smaku. Jakoś nie wyobrażam sobie, żebym mógł publicznie komus tak napisać....Niesmak. Ale merytorycznie, na pożądnie zrealizowanych produkcjach nie zauważyłem żadnej z wad opisywanych przez Ciebie. Ten wzmacniacz ma wg. mnie jedną wadę - nie wybacza jak mu sie daje do wzmacniania byle jak nagraną płytę. Howg !!!

Powyższe oznacza jedynie że MC10L wymaga dobrego źródła. Są źródła które bez utraty detaliczności, precyzji, barwy i przestrzeni potrafią być jednocześnie łaskawe dla kiepskiej jakości nagrań. A co do "palenia głupa", to nie ma się co przejmować. Napisał to człowiek który nie słyszy różnic pomiędzy chińskimi lampami 6N1 a sowieckimi NOSami 6N1P.

Rozumiem, ze watek sie zakonczyl, a teraz bedziemy sie wyzywac od glucholi, itp.? Szkoda, bo pewien czlowiek pytal o wzmacniacz zakladajac ten watek.

Sebolx

Sa tu ludzie, ktorzy moze i przesluchali dziesiatki, a moze i setki wzmacniaczy, CeDejow, magnetofonow, gramofonow, koncowek mocy, kabli, kabelkow, bla bla bla. Ale sa tez i ludzie, ktorzy weszli kiedys na to forum, zarejestrowali sie i od tamtej pory czytaja, wzdychaja, czasami sie smieja, ale na codzien sluchaja muzyki na sprzecie, na ktory ich stac. Takim czlowiekiem jestem ja. Mialem kiedys Technics'a, potem Sony, az przyszedl czas na lampe. Budzet byl ograniczony, wiec padlo na Yaqina. Zakupilem go w dalekim azjatyckim kraju i wpadlem po uszy, albo z uszami. Cieszylem sie nim ponad pol roku. Niestety nadszedl kryzys finansowy i musialem go sprzedac. Oddalem go z bolem serca chyba w lutym, albo marcu i do dzis slucham muzyki... tylko w samochodzie, bo tranzystorowy wzmak Sony, ktory wrocil po pol roku nie pozwala mi sie skupic na muzyce. Wszystko brzmi tak jakos plytko, bez wyrazu... nie jestem audiofilem wiec nie powiem Ci, ze bas jest ... (tu wpisz szereg okreslen zaczerpnietych od audiofili), wysokie sa... (to samo). Lampa ma to COS! Zanim sprzedalem 'chinolka' bylem z nim na odsluchach zorganizowanych w jednym z salonow w Poznaniu. Sluchacze byli bardzo ciekawi i z duzym zainteresowaniem sluchali lampiaka. I jaki byl werdykt? Owszem, cos tam gdzies nie brzdeknelo jak zwykle, cos tam nie zeszlo, ale wszyscy twierdzili jedno: wzmacniacz za 1300 polskich zlotych nie ma prawa tak dobrze grac. A gra. Nie sluchaj wiec tych, ktorzy napisza, ze lepiej wydac iles tysiecy i kupic cos bardziej znanego, moze i polskiego. Jesli masz okreslony budzet, to smialo kup ten wzmacniacz i nie bedziesz rozczarowany. No chyba, ze rzeczywiscie postawisz go kolo czegos 10x drozszego, na co musialbys zbierac jeszcze przynamniej 3 lata. No i wez tez pod uwage swoj sluch. To podstawa. Szczerze odpowiedz sobie na pytanie: ile slysze, jak slysze i czy naprawde slysze?

Pozdrawiam

To o wzajemnym wyzywaniu się było do mnie? No to chyba nie doczytałeś, bo z mojej strony nie padły żadne wyzwiska, to co napisałem to tylko proste stwierdzenie faktu. A zmierzam do tego, że co niektórzy się tu posuwają do posądzenia o "palenie głupa" tych, którzy mają odmienne spostrzeżenia. W przypadku z lampami o którym wspomniałem było podobnie, choć może nie tak ostro.

Z pozostałą częścią Twojej wypowiedzi zgadzam się w całości bez zastrzeżeń.

y2k

Dokladnie o to mi chodzi nie jestem audiofilem chce po prostu sluchac muzyki z przyjemnoscia a lampa z tego co czytalem daje przyjemnosc ze sluchania i dlatego sie zdecydowalem na lampe no i oczywiscie nie chce wydawac na audio majatku wiec mysle ze ten tani lampowiec mnie zadowoli :)

A sony hmm... mam takie same odczucia jak Ty a lampy jeszcze nie slyszalem hehe :)

Juz od dawna czytalem forum w temacie lampy i zauwazylem ze wiekszosc z Nas ktora kupila lampe byla i jest nadal zadowolona wiec i ja chce dolaczyc do zadowolonych sluchaczy muzyki :)

A co do wypowiedzi i ocen to kazdy slyszy inaczej i tu zawsze beda odmienne zdania na ten temat ja jesli juz bede mial tego lampowca to tez napisze cos od siebie ale to dopiero po miesiacu jak sie lampy troszke wyrzeja :)

PiotrJ

rozmawialismy duzo o tym wzmacniaczu i dziekuje Ci za wszystkie uwagi na jego temat za te "negatywne" tez bo jak wiesz dla mnie ten bas ktory jest jaki jest to bedzie wlasnie pozytywny bas bo tranzystor sony meczy mnie strasznie ;)

Ogolnie dziekuje Wszystkim za zainteresowanie w temacie przekonaliscie mnie na 100% do tej lampy :)

Teraz pozostaje mi tylko zakup i radosc ze sluchania muzyki :) taka mam nadzieje ze to radosc bedzie ale o tym napisze za jakis czas :)

Pozdrawiam Wszystkich

Ps. temat nie musi sie konczyc ja chetnie czytam uwagi i opinie i sam tu pozniej napisze o moich odczuciach :)

McGaver

Widzę że utkwiło Ci bardzo w pamięci że rok temu powiedziałem że jedne i drugie lampy grają tak samo. Jeśli Ty nie słyszysz różnicy w basie między tranzystorem a MC-10L to nie wiem jak usłyszałeś różnicę między lampami chińskimi a rosyjskimi. A jeśli chodzi o "palenie głupa" to chyba nie odebraliście tego jako obrazę, jeśli tak to przepraszam poszkodowanych. Niestety czasem należy się przyznać przed samym sobą że nie ma sie tak dobrego sprzętu jakiego byśmy sobie życzyli.

pozdrawiam

@PiotrJ

Trudno pisać o wadach i zaletach, bo to zależy od wielu czynników. Doskonale wiesz, że sam wzmacniacz nie wystarczy. Potrzebne jest źródło, kolumny, pomieszczenie z dobrą akustyką, materiał dźwiękowy i wiele innych. Te elementy wpływają na charakter odbieranego dźwięku. W moim przypadku wszystko mi pasuję, dlatego nie pisałem o wadach, zważywszy na cenę tego wzmacniacza. Pozdrawiam i życzę takiego samego zadowolenia ze sprzętu, jak moje :)

PiotrJ, 11 Paź 2009, 20:34

>McGaver

Proszę nie zniekształcać mojego nicka.

>Widzę że utkwiło Ci bardzo w pamięci że rok temu powiedziałem że jedne i drugie lampy grają tak

>samo. Jeśli Ty nie słyszysz różnicy w basie między tranzystorem a MC-10L to nie wiem jak usłyszałeś

>różnicę między lampami chińskimi a rosyjskimi.

Oj, mocno nadinterpretujesz, nigdy nie twierdziłem że nie słyszę różnic pomiędzy MC10L a tranzystorem. Czy przypadkiem nie pomyliłeś mnie z XYZPawłem?

Za to bardzo wyraźnie słyszę różnice pomiędzy chińskimi 6N1 a sowieckimi NOSami 6N1P obsadzonymi w MC10L. Sowieckie to nawet głośniej grają, nie tylko lepiej.

>A jeśli chodzi o "palenie głupa" to chyba nie

>odebraliście tego jako obrazę, jeśli tak to przepraszam poszkodowanych.

I to jest krok w dobrą stronę.

>Niestety czasem należy się

>przyznać przed samym sobą że nie ma sie tak dobrego sprzętu jakiego byśmy sobie życzyli.

Ależ ja się nie mam do czego przyznawać! Mam tak dobry sprzęt jak bym sobie życzył. No prawie ;-))) bo nieustające upgrady zawsze są w toku ;-)))

W większości handmade. A MC10L nigdy nie posiadałem na własność, choć kilka egzemplarzy gościło u mnie na dłużej. Dlatego też trudno posądzać mnie o jakiś stosunek emocjonalny do tego modelu. Po prostu wiem co potrafi i uważam go za kawał dobrego lampowca. A że kosztuje mało - no cóż, są tacy co zawsze będą kręcić nosem na każdy klocek który nie kosztuje wora mamony, nawet jeżeli gra świetnie.

>pozdrawiam

Ja również.

• 1 miesiąc później...

No i? Grała ta lampa z Metasami?

Jestem ciekawy. natomiast ostrzegam, nie kupować w ciemno. Konieczny Odsłuch. Metasy mają sporo basu, jak lampa go nie przytrzyma za pysk, to może być nieciekawie. A może się mylę?

to prawda Metasy maja duzo basu jak na takie male wofery to sam bylem mile zaskoczony mocnym niskim basem tych Metaskow :)

Ja lubie bas mocny bez niego nie umiem sluchac muzyki wiec jak dla mnie gra to super i teraz powiem cos co juz mowilem kilka razy nie jestem audiofilem i jak dla mnie to MC 10L + Metas 500 to zaden nadmiar basu nie jest :)

Zauwazylem tez cos co nie daje mi spokoju chodzi o IC w moim zestawie wiec mialem Proteusa do testu razem z kabelkami Audionova moonwalk bi-wire mk2 i bylo cudownie jak dla mnie...po tym tescie kupilem bez testowania w ciemno IC Audionova Nightflight i mam wrazenie ze teraz basu jest ciut mniej ? czy to mozliwe ? a moze jest on po prostu bardziej "audiofilski" i mniej wylewa sie po podlodze ? sam nie wiem...w miedzy czasie zmienilem tez CD z CDP-X202ES na CDP-XA3ES i tu zauwazylem bo mam oba CD w domu wiec sluchalem testowalem wiec XA3ES gra lepiej moze nie duzo lepiej ale jesli chodzi o bas to jedno jest pewne na 202ES bas byl mniej kontrolowany bardziej rozlewal sie po podlodze w XA3ES jest bardziej punktowy kontrolowany reszta pasma tez sie poprawila :)

Co jeszcze moge napisac o MC10L + Metas 500 mysle ze dla kogos kto chce poczuc czegos co jest poczatkiem drogi to HI ENDU to ten zestaw za te pieniazki moze byc bardzo ciekawym rozwiazaniem ale oczywiscie kazdy lubi cos innego wiec po prostu trzeba sluchac sluchac testowac i dobrac to co Nam sie najbardziej podoba i na co Nas stac ;)

Ps. pozycze jeszcze raz Proteusa i wtedy sam odpowiem sobie na to moje pytanie ;)

• 6 miesięcy później...

Witam

Własnie dzisiaj zaglądałem na do tego sklepu i cena nadal sie zgadza, pytanie mi sie nasuwa tylko takie czy kupował Pan lub ktoś z forumowiczów w tym sklepie? A jeżeli tak, to jak to przebiegło? chodzi o : płatność, czas, jakość przesyłki?

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Chodzi o sklep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o którym pisał McGyver

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Dołączam się do pytania, ponieważ sam mam zamiar zakupić Yaqina, tyle że model MS-34D.

I chyba wolałbym samodzielnie niż poprzez liveaudio.pl, bo wyjdzie sporo taniej.

pozdrawiam

>ankwiatek

> Cze 2010, 16:17

> mnie » Ignoruj » PW »

>Dołączam się do pytania, ponieważ sam mam zamiar zakupić Yaqina, tyle że model MS-34D.

> chyba wolałbym samodzielnie niż poprzez liveaudio.pl, bo wyjdzie sporo taniej.

>zdrawiam

Witam .

Polecam kupować na eBay i płacić przez paypal.

Ja swojego kupiłem u tego z linku poniżej i jest to ten sam sprzedawca co w sklepie "hi-end.on9mart.com"

Na wzmacniacz czekałem 7 dni , wybrałem opcję Air Mail (Expedited Int'l Flat Rate Shipping) , leciał przez Dubai i NIEMCY w Polsce wszystkie formalności załatwie pracownik UPS , tylko przed cleniem zadzwonił do mnie i się zapytał co to jest ten "YAQIN MC-10L". Przy odbiorze w domu dopłaciłem 68 zł tak że koszt całkowity wyniósł 1380zł

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.