Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-10L + HECO METAS 500 ???

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich .

Zastanawiam sie nad kupnem YAQIN MC-10L posiadam kolumny Heco metas 500 czy ktos moze sluchal takiego zestawu ???

Czy Metasy beda dobrze graly z wzmacniaczem lampowym ???

Obecnie graja pod Sony TA-F690ES i jak dla mnie to dzwiek jest za suchy meczy mnie sluchanie muzyki czy lampa rozwiaze ten problem ??? nie wspomnialem o CD bo nie ma o czym wspominac to Sony 202ES ale jesli kupie lampe to CD oczywiscie do wymiany na lepszy ;)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/58428-yaqin-mc-10l-heco-metas-500/

Nie wiem jak na HECO ale na szybkich Audiophysic Tempo 2 doznałem spowolnienia basu. Tranzystor lepiej czuł się w tym zakresie dając bardzo szybki i zróżnicowany bas. W MC-10L tutaj wygląda mniej ciekawie. Często spowolniony bas z lekko mniejszym zejściem i gorszą jego fakturą. Uderzenie wystarczające często docieplające gorzej nagrane płytki CD. Tam gdzie na tranzystorze chcesz wyłączyć bo ni eidzie słuchać tutaj może byc ciekawiej i przyjemniej. Jak są obficie w bas nagrane utwory, tranzystor lepiej go kontroluje. Na MC-10L może się ciągnąć trochę po ziemi. Ogólnie bas w MC-10L jest raczej monotonny i mało zróżnicowany. To jest wg. mnie jego największą bolączką. Wokal jak dla mnie na wysokim poziomie gęsty i często namacalny. Wysokie dźwięczne ale raczej nie powinny męczyć uszu. No i przestrzeń również ciekawa co zalety tego lampiaka. Za plus uznaje duzy wykop tego chińczyka i jak dla mnie małe lub brak zniekształceń. Ładnie radzi sobie również z rozseparowaniem wielu grających na raz instrumentów dodając nagrani tzw. powietrza. Jak dla mnie dobry wzmak za naprawdę rozsądne pieniądze. Można na tym posłuchać (z małą akceptacją wad lampy czyt. spowolnienia basu) Rocka, Jazzu, muzyki wokalnej jak i poważnej. Najmocniejszą strona tego klocka jak dla nie to właśnie wokal. Czasem jest naprawdę ciekawie w tym względzie.

pozdrawiam

PiotrJ Dzieki za wiadomosc trudno sie zdecydowac na zakup wzmacniacza ktorego nie mozna posluchac wczesniej z kolumnami na ktorych ma grac dlatego jesli jeszcze ktos wie cos na ten temat to czekam na wiadomosci ;)

y2k dzieki za wiadomosc i to taka ktora cieszy :) PiotrJ tez chwali tego lampowca co prawda mowil ze mozna sie do basu przyczepic bo jest go duzo i czasami za duzo ale jak dla mnie to tylko zaleta bo ja kocham bas oczywiscie przyjemny mieciutki bas ale tez z kopem a ta lampa chyba wlasnie taki ma :]

Moze ktos jeszcze sie wypowie w sprawie tego wzmacniacza ?

PiotrJ uslyszal ten wzmacniacz, bo... wpadlem z nim do niego i natychmiast (!!!) sprzedal tranzystor przesiadajac sie na Yaqin'a. Ja od czasu kiedy musialem sprzedac 'chinolka' prawie nie siadam do sluchania muzyki, bo nie moge przestawic sie na tranzystor, z ktorego kiedys bylem taki dumny :-(

ja kiedys dawno temu bylem dumny z ta-f570es + cdp-x202es + polskie Barcarola 200 pozniej jakies Tannoy chyba 611 takie szesciokatne obudowa zamknieta i jakos kiedys fajnie to gralo ;)

teraz mam to co mam i mi sie nie podoba hehe gluchy juz troszke jestem to fakt no ale ciepelka mi brakuje w muzyce na stare lata wiec mysle ze lampa to bedzie to :]

Te Heco są całkiem całkiem. Ale po zakupie lampy warto żebyś też pomyślał o lepszym źródełku, bo ten X202ES nie gra za ciekawie i nie pozwoli lampiaczkowi skrzydeł rozwinąć.

McGyver

"nie wspomnialem o CD bo nie ma o czym wspominac to Sony 202ES ale jesli kupie lampe to CD oczywiscie do wymiany na lepszy ;)"

a jaki CD bys polecil do tej lampy i heco ? ale CD musi miec wyjscie regulowane bo musze czyms lape sobie robic ciszej i glosniej :)

sebolx, 8 Paź 2009, 19:14

>(...) ale CD musi miec wyjscie regulowane bo musze czyms lape

>sobie robic ciszej i glosniej :)

Bez sensu. Regulowane wyjścia cedeków z reguły są kiepskie, wiele cedeków z regulowanym wyjściem to kiepskie modele. A do Yaqina w prosty sposób można zaaplikować zdalne sterowanie głośnością, tak jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i będziesz miał nieograniczony wybór cedeków. Ja ze swej strony polecam to co u mnie się najlepiej sprawdziło - lampucerę z trafami Sowtera.

Ukryta Zawartość

McGyver

Wzmacniacz kupuje nowy na rocznej gwarancji wiec to odpada a poza tym to wiesz dla Ciebie to proste zrobic cos takiego a dla mnie to niestety czarna magia ;)

Pozostaje mi tylko kupic jakis marny CD z regulowanym wyjsciem to co bys polecil z takich CD jaki bedzie najlepszy ?

Jest tak jak mówi y2k. Niedługo po wizycie jego NAD C-370 wylądował w ogłoszeniach. A wogóle to Marcinie zajżałbyś do kolegi na jakiś odsłuch. Powiedz kiedy masz czas.

pozdrawiam

sebolx

pozdrawiam krajana,

też poluję na Yaqina MC-10L i też podobnie jak ty do regulacji głośności mam zamiar wykorzystać regulowane wyjście w CD-ku (Sony XA-2ES)

MCGywer

cenię twoje wpisy poparte sporym doświadczeniem, ale kiedyś gdzieś na forum przeczytałem, że odtwarzacze CD które mają regulację głośności opartą na potencjometrze (u mnie jest to Alps) a nie na "cyfrowej" regulacji są np dobre do podłączenia bezpośrednio do końcówki mocy - czy w takim przypadku też zachodzi degradacja dźwięku?

Zachodzi, bo w takim wypadku jest dołożony kolejny "miętoszący" sygnał stopień na opampie. Wystarczy porównać jakość dźwięku z wyjścia regulowanego odkręconego na max z jakością dźwięku z wyjścia stałego.

Jeżeli cedek ma dobry DAC na pokładzie to można wszystko co za DACem odłączyć w piguły i zbudować od zera stopień analogowy na lampach. Jeżeli się to zrobi z głową, to poprawa w każdym aspekcie jest jak uderzenie obuchem w czerep. Informacje jak to zrobić w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver

jak przed laty zmieniałem Cambridge Audio Trac 1 na Sony XA2ES zrobiłem sobie porównanie tych odtwarzaczy, bo przez kilka dni miałem je obydwa w domu i zdecydowanie lepiej zagrał Sony, różnicę słychać było od razu, nawet moja żona zaproszona do zabawy w zgaduj-zgadulę nie wiedząc którego CD-ka słucha na każdym odsłuchiwanym materiale muzycznym wskazywała na Sonego, natomiast w zeszłym roku przy porównywaniu inerkonektów (jeden drogi, drugi tani) podłączając dwa różne przewody na zmianę raz jeden do wyjścia stałego a drugi do regulowanego (potencjometr ustawiony na max)i na odwrót nie usłyszałem różnicy pomiędzy wyjściem regulowanym a stałym w moim CD-ku, grało to z Marantzem PM7000 i nie wiem czy słuch mi się stępił, czy też przyczyna leży gdzie indziej, dlatego właśnie (może mylnie) założyłem, że dobrze będzie wykorzystać wyjście regulowane do regulacji głośnością w Yaqinie.

Pzdr.

bobaj

czyli tez bedziesz licytowal na allegro tego lampowca ???

Pytam bo nie ma sensu za wszelka cene przeplacac i nabijac kase temu ktory to sprzedaje tam wczesniej widzialem ze jedna sztuka poszla za okolo 1450 pln pozniej 1550 pln ostatnio chyba 1630 pln a teraz jak bedzie ??? moze 2000 ??? hehe ja sie nie pale zeby tyle dac ;)

McGyver

wiem ze 202es to nic takiego wiec pytam jeszcze raz jakiego Cd kupic oczywiscie z wyjsciem regulowanym zeby pasowal do tej lampy i metasow 500 ? tak do 1200 pln max

wiem wiem ze przez to wyjscie moze byc gorzej ale ja tego nie uslysze raczej a nawet jak uslysze to nic sie nie stanie bo az takim audiofilem to nie jestem wiec jakos to przezyje ;)

Yaqina MC10L można ściągnąć z Hong-Kongu z On9Mart za ok. 1500pln po przeliczeniu, więc nie wiem czy jest sens się o niego bić na allegro.

Nie jestem w stanie szczerze zarekomendować żadnego cedeka z regulowanym wyjściem.

MacGyver

Dzięki za info, myślałem,że one grają na podobnym poziomie (222es, 229es, 202es i 2es) jako, że były zawsze podstawowymi modelami serii ES

sebolx

mam zamiar licytować, ale w granicach zdrowego rozsądku (pewnej kwoty nie przekroczę), prawdę powiedziawszy to już kilka razy go licytowałem przed wakacjami, tak jak pisze MacGyver można go sprowadzić za 1500zł ale ja się za bardzo na tym nie znam, więc zamierzam wydać ciutkę więcej (czytaj - dać zarobić sprzedającemu) i kupić go w na allegro

Uprzejmie proszę o niezniekształcanie mojego nicka!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bobaj

ok rozumiem zastanowie sie czy go licytowac bo nie chce przeplacac ;)

MacGyver

dzieki za info ciekawa stronka sa tam 3 wersje tego YAQIN MC-10L ciekawe czy graja tak samo czy ktorys lepiej ?;)

a co do CD to jak juz bedzie ta lampa to czegos lepszego poszukam :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.