Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy PSU - zamówienie.

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pomimo, że nie mieszkam na zadupiu a w samej 'stolycy' to niestety nie mam czasu zabrać się żeby kupić trafa, kondzie itp... Mam nadziej, że przed nowym rokiem sypnie troche wolnym czasem :(

jarokar, 1 Gru 2009, 08:50

Jakie masz trafo ?

Podłączyłeś już je do wyjścia ?

Jaki prąd masz na wyjściu ? Grzeje trany ?

Ja kupiłem dziś solidne radiatory ale coś mi się wydaje że to nie tędy droga. Muszę się bliżej przyjrzeć temu układowi z niewielką pomocą przyjaciół...

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Trafo wyjściowe mam ale nie mam jeszcze radiatorów i znając twoje wcześniejsze boje nie podłączałem go więc nie odpowiem na razie na twoje pytania. Może dzisiaj spróbuję podłączyć trafo i pomierzę to dam cynk.

A jaki masz pomysł na obudowę?

Docelowo Galaxy Maggiorato ale jeszcze nie wiem jakiej wielkości. Ponieważ będę robił preamp "forumowy" a w przyszlości może Daca to będę chciał zamówić 3 szt. najlepiej takie same, wcześniej myślałem o tych 124 mm ale obawiam się że się nie zmieszczę.

• 1 miesiąc później...
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Z moim jest jeden problem i na razie nie mogę go przeskoczyć, ma bardzo małą wydajność prądową pod obciążeniem napięcie spada do 4,5V, zastosowałem radiator i trafo wyjściowe, radiator jest zimny a silnik nie ma siły kręcić.

Ma ktoś może jakiś pomysł gdzie jest błąd bez obciążenia daje napięcie jak trzeba.

>karbidoczaszka

Ja niestety nie mogę się jakoś zebrać, żeby kupić części i złożyć to PSU :(((

Ale jak słysze nie tylko ja mam problemy żeby zakończyć pracę nad projektem z sukcesem ;)

Ja powalczyłem trochę. Ale ciągle jeszcze nie podpinałem gramofonu, bo mam go nieco "uwiązanego" kablami. Obciążyłem transformator 15W żarówką. Bez obciążenia napięcie na wyjściu miałem około 165 V czyli mniej więcej to co by miało być (około 170V). Z 15W żarówką napięcie mam 137 V (cały czas mówimy o tym niższym napięciu) choć na wejściu trafa mam 9.5 V czyli z przekładni na wyjściu wynikałoby około 183V. Prąd na wejściu do trafa mam około 0.9A i tranzystory się rozgrzewają. Osiągają temp. jakieś 65 stopni i tak już trzymają (testowałem przez godzinę). Gdy włączyłem przed pierwotnym uzwojeniem opór 4.7 oma to prąd spadł do 270 mA i temp nie przekraczały 45-50 stopni ale pod obciążeniem 15W napięcie miałem poniżej 100V. Czyli problemem jest tu transformator, bo ja mam obecnie 230v/12V 0.8A zamiast 230v/12V 1.2A który wynikał z projektu ale gotował mi tranzystory. Ja się niestety nie znam ale znajomy mówił mi że ten wzmacniacz na opampie jest po prostu kiepski i można by coś sklecić nawet poza płytką równie prostego a bardziej wydajnego. Ponieważ kupiłem spore radiatory spróbuję je wykorzystać i podłączyć gramofon jeżeli nie zakręci to zamienię transformator na ten 1.2A i wtedy zobaczę, ale to wymaga więcej wolnego czasu niż by się wydawało.

W zasadzie sukces. Podłączyłem. Działa. Regulacja obrotów funkcjonuje. Tylko grzeje jednak trochę. Zainstalowałem naprawdę spore radiatory. Bez obudowy przy 1 godzinie pracy w zasadzie się nie grzały - jakieś 40 stopni. Najcieplejsze było trafo zasilające. Gdy jednak zamknąłem to w plastikowej obudowie to po jednej płycie radiatorek zrobił się dość ciepły. Poza tym przy obciążeniu 15 W żarówką uzyskałem napięcie 148 V natomiast na "hi voltage" niecałe 160V. Z gramofonem nie mierzyłem ale o ile z samą płytą ruszał bez problemu to z dociskiem 400 gram miał już lekki kłopot. Więc nie wiem jak to jest z tym nieznacznym oddawaniem ciepła. Może jednak przydałoby się wgrać poprawione oprogramowanie. No i dobrze wentylowana obudowa

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Wojtek a może dałbyś radę zorganizować Pice z nowym softem ja bym się pisał myslę że było by jeszcze kilku zainteresowanych.

Kurcze z moim jest kłopot bo ma za małą wydajność prądową, na wejściu mam trafo 25VA TS25/28 2x15V, 2x0,85A, ma ktoś jakiś pomysł co mogło pójśc nie tak.

post-713-100003175 1265449162_thumb.jpg

Moje trafo zasilające jest chyba 20w. (chyba - bo kupowałem trochę temu a nie mam go przed oczami, ale będę przebebeszał to sprawdzę) Ważne jest chyba jednak przede wszystkim trafo na wyjściu tam też mam 20W. Jak dałem słabsze to mniej grzał ale były większe spadki napięcia.

Ja bym się pisał na pica w wersji poprawionej. Będę chciał też zamówić obudowę galaxy maggiorato. Wyszło mi że potrzebuję 230*230 - moje radiatory są spore - 190 * 70 * 50 2 szt. może są trochę za duże ale takie były więc wziąłem. Ponieważ mam też preamp forumowy i może będę robił daca więc potrzebuję 3 szt. Może ktoś zorganizuje zbiorowy zakup to obtanimy przesyłkę ?

• 1 miesiąc później...

Mój PSU wszedł do codziennego użytku. Po podziurawieniu pokryw wentylacja poprawiła se na tyle że radiatory nie grzeją się przesadnie. Grzeją natomiast trafa (najprawdopodobniej głownie zasilające) co więcej trafa mi brzęczą - ponieważ ze względu na kolosalne radiatory mam dość ciasno w środku trafa mi się stykają a to z radiatorem a to ze sobą i wtedy ich wibracje nakładając się tworzą okresowe wzbudzenia które przenoszą się 2 pólki wyżej na gramofon i słychać je przy odtwarzaniu. Rzecz jasna muszę je odseparować od siebie i od obudowy. Będę kombinował ale za wszelkie sugestie dotyczące sposobów i materiałów będę wdzięczny.

Samo urządzenie jest b fajne. Po pierwsze działa. Na wyjściu daje około 156 V i to wystarczy na rozkręcenie mojego talerza z płytą i 1kg dociskiem przy 33 obr. przy 45 trochę marudził ale robię tak że puszczam 33 i w trakcie przełączam na 45. Wtedy dostaje hi-voltage co w moim przypadku znaczy około 200 V i kręci.

Po drugie prąd z sieci dawał mi zbyt dużą prędkość obrotów. Tu mogłem to wyregulować osobno dla 33 i 45 ( a były to różne poprawki) Na tarczy paseczki teraz stoją w miejscu.

Po trzecie zmieniam prędkość z 33 na 45 przyciskiem a to duży plus bo w moim Thorensie mechaniczna zmiana prędkości (czyli przerzucanie paska na szerszą rolkę przez taką prowadnicę ) działała tak sobie a czasem wcale. Zdejmowanie talerza przed każdą 45-ką skutecznie mnie zniechęcało do odsłuchów.

Podsumowując na razie jest obiecująco. Jeśli się uda wyeliminować wibracje będzie miód. Pozostaje tylko przełożyć go do Galaxy maggiorato ( w moim przypadku 230*230) i będzie pięknie.

I jeszcze jedno. Trzeba założyć regulację jasności poświetlenia wyświetlacza bo mój wypala oczy przecudnym błękitem :)

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.