Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Excite 16 vs. Dynaudio Audience 52

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe vs. legenda, próba porównania -

Excite łatwiejsze do napędzenia (+), chyba większy bas (chyba +), wyrazistsze wysokie (hm...), mniej muzykalna bardziej analityczna średnica (raczej - jak dla mnie). Co jeszcze można powiedzieć na ten temat?

Legeda Audience 52 jest wersja 52SE, i z ta wersja mozna porownac nowe X16, wg mojej opinii sa lepsze od Focus 140 ale tylko gdy nie sa spelnione pewne warunki dotyczace towarzyszacej elektroniki i wielkosci pomieszczenia. Wiece w klubie Dynaudio, pozdro

Excite to kolumny o znacznie mniejszych wymaganiach co do wzmacniacza, dźwięk bardziej agresywny, twardy. Excite to seria, którą Dynaudio stworzyło do konfiguracji opartych na tańszych klockach.

Znaczy chodzi mi o porównanie poszczególnych elementów prezentacji muzycznej - powszechnie znane legendarne Audience 52 są tu bardzo poręcznym tłem dla nowości bo wielu zna sound Audience 52 - a nie przerzucanie się pustymi przecie określeniami "lepsze", "gorsze":)

A więc brzmienie twardsze! No właśnie, zatem dla ceniących sobie miękkość jest to pewne ostrzeżenie przy doborze toru

ps. czadboy zapomniałeś dodać że nie jesteś w stanie scharakteryzować Excite 16 na tle Audience 52:)

jakew

i tak i nie:) Serie Audience 52 słuchałem w salonie, Excite i Focus, mam i mialem w domu:)

Seria Excite jest bardziej "agresywna" ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Brzmienie okreslilbym jako bardziej zywe, otwarte, dynamiczne ale agresji jak na lekarstwo, pozdro

Jak przymierzałem sie do kupna Dynaudio sluchalem audience 52, excite 32, i focus 140. Excite brzmiało moim zdaniem najgorzej, różnica była na tyle znaczna, że kilka osóbw salonie audio całkowicie podzieliło moje zdanie. Kilka dni później podłączaliśmy u znajomego pod lepszą elektronike (uprzednio był to NAD) focusy 140 i wypożyczone audience 52. Rożnica na korzyśc 140tek była bezdyskusyjna pod każdym względem, po krótkiej chwili Audience trafily do kartonu a testy kontynłowaliśmy na innych głośnikach... Finalnie zakupiłem focus 110, nie mniej 52 to świetna kolumna w swojej cenie. Excite jest chyba o 1kz droższe. Pamiętaj jednak,że nie musimy podzielać swoich preferencji brzmienia.

tak Was czytam i mam wrażenie jakoby seria Excite mogłaby być lepsza od serii Focus(110, 140). Przecież firma Dynaudio tym sposobem jakby strzeliła sobie w kolano. Tańsza seria lepsza (lub na wyrównanym/podobnym poziomie) od droższej...... Brzmienie inne (zgoda), ale nie gorsze?..... (Dodam, że znam tylko brzmienie focusów).

@Flaco - Pamiętaj jednak,że nie musimy podzielać swoich preferencji brzmienia."

Flaco no właśnie - napisz więc na Zeusa co się konkretnie kryło za tym "najgorzej", bo co dla jednego nieodbre to dla drugiego może być dobre, więc o co chodzilo, w czym był Twój problem z Excite?

Nie za bardzo rozumiem co znaczy wiekszy bas w wypadku Excite...

to ty chcesz dom rozwalic?

sluchalem dynkow 52 z marantzem cd63 i o ile dobrze pamietam pm80 i trzasaly na lewo i prawo calym pokojem okolo 16m2

Dywan, nie rozumiesz bo myślisz tylko o sobie. Ile razy trzeba tłumaczyć prostą sprawę że jeden lubi tak a drugi tak i nie należy w związku z tym oceniać lepszy-gorszy tylko porównywać bez oceniania (większy-mniejszy (a nie lepszy czy gorszy), cieplejszy-analityczniejszy itd. itp. co kto potem lubi sobie niech wybiera). Chce większy bas do 16m (a może ma 20 metrów albo 22 a nie 16, a może tak lubi, a może kable inne itd itp?) to niech ma, to nie Twój problem

jozefkania - Excite X 16 mają filtr 2-ego rzędu dla kopułki, a nie jak każe tradycja 1-ego.

Być może wiesz co to rozwiązanie konstrukcyjne czyni dźwiękowi?:)

jozefkania, 12 Paź 2009, 19:45

>Dla mnie kopułki filtrowane 1rzędem brzmią lżej.

W sumie dziwne bo przy takim filtrowaniu obciążenie wysokotonowca jest większe.

>>sluchalem audience 52, excite 32, i focus 140>>

mało miarodajne porownanie by wyrobic sobie jednoznaczna opinie, podłogówka kontra podstawkowiec.

>>tak Was czytam i mam wrażenie jakoby seria Excite mogłaby być lepsza od serii Focus(110, 140)?>>

to tylko Twoje wrazenie, seria X nie jest lepsza od Focus, nikt jeszcze tego nie napisal, jedynie w penych konfiguracjach i warunkach, zakup Focusow moze okazac sie mezaliansem

>>jozefkania - Excite X 16 mają filtr 2-ego rzędu dla kopułki, a nie jak każe tradycja 1-ego.>>

wg opinii, testow i pomiarow to zamierzony i przemyslany efekt konstruktorow z Dynaudio

Jakew, 12 Paź 2009, 19:34

>Dywan, nie rozumiesz bo myślisz tylko o sobie. Ile razy trzeba tłumaczyć prostą sprawę że jeden

>lubi tak a drugi tak i nie należy w związku z tym oceniać lepszy-gorszy tylko porównywać bez

>oceniania (większy-mniejszy (a nie lepszy czy gorszy), cieplejszy-analityczniejszy itd. itp. co kto

>potem lubi sobie niech wybiera). Chce większy bas do 16m (a może ma 20 metrów albo 22 a nie 16, a

>może tak lubi, a może kable inne itd itp?) to niech ma, to nie Twój problem

nie wkurzaj sie bez powodu

przy wiekszej ilosci basu robi sie dyskoteka a to chyba nie to forum...

po prostu slyszalem je w dobrym zestawieniu i dobrze ustawione tak ze male glosniki mialy bas klasy podlogowek

W excite'ach X16 woofer też jest podłączony pod drugi rząd.

Jedno jest pewne, nowe woofery zniekształcają na basie i niskim środku bez porównania mniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

focusy 110:

Ukryta Zawartość

Warunki pomiaru są te same a to czy komuś się zniekształcenia podobają czy nie to inna para kaloszy;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

One thing worth pointing out is the X12’s "impedance correction" circuit, which Dynaudio says kicks in above 100Hz to smooth out the impedance and thus present the amplifier with a friendlier load. This will give amps that might normally balk at the X12’s lowish load of 4 ohms -- i.e., many A/V receivers and numerous tube amps -- a fighting chance.

Powyższy passus (też z Soundstage - dziękuję przedmówcy eMilowi) objaśnia w jaki sposób Dynaudio zmniejszyło wymagania wobec wzmacniaczy (obwód "korekcji oporu"). No to ciekawe dlaczego nie zastosowano go w Audience (wynalazek?) i czy ma to wpływ na stwierdzoną zmianę brzmienia Excite vs. Audience

Jakew,

ten wynalazek to korektor impedancji.

Dynaudio od zawsze go stosowało, jego dzialanie widac to w tescie focus 140:

Ukryta Zawartość

gdzie impedancja jest plaska na srednicy.

Natomiast w X16 takiego obwodu nie zastosowali i impedancja "skacze" przy okolo 1k:

Ukryta Zawartość

Najwyraźniej nowe woofery nie wymagają stosowania tego korektora i konstruktorzy uznali, ze bez niego jest lepiej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eMiL, ale korektor impendencji jest - najwyraźniej - w Excite 12. Zatem dziwne gdyby go nie instalowano w Excite 16 - no i w jaki sposób w takim razie uzyskują w Excite 16 opisane zmniejszenie wymagań wobec współpracujących wzmacniaczy, jeśli nie dzięki w/w korektorowi?

Poza tym Focus 140 należał do trudnych też, jak Audience, i dopiero Excite... (?)

Latwosc wysterowania osiagneli przez zastosowanie innego woofera.

To juz nie jest glosnik z ogromna cewka i malenkim magnesem (ktory miesci sie w cewce), ktory aby zagrac potrzebuje nie wiadomo jak drogiego wzmacniacza...

Woofer w excite to nowoczesny glosnik na miare seasow czy scan speakow zrobiony wg recepty: duza cewka 40mm + duzy magnes. Takie glosniki z natury rzeczy (niski QTS) daja lepszy bas w obudowie bass refleks.

Jakew,

porownaj wykresy impedancji excite x12 i focusow 110 z linkow soundstage (przedostatnie wykresy). Widac na nich, ze w x12 tez nie ma korektora impedancji.

Nie wiem co chcieli osiagnac marketingowcy z dynaudio oglaszajac w prasie audio, ze owy korektor zastosowali.

Rzeczywiście - ostatnia wypowiedź może wyjaśniać co się kryje za tym "dążeniem do większej uniwersalności" (pisze się tu i tam o uniwersalności zamiast jasno wspomnieć relatywnie młodą popularność kina domowego - rzeczywiście Audience 42 były gremialnie wykorzystywane w Ameryce do kina, u nas może też, no a są trudne dla wzmacniaczyków A/V)

• 2 tygodnie później...

Przytoczę specyfikacje frequency range dla potrzeb dalszej dyskusji:

Audience 52: 52-24000Hz

Excite 16: 40-23000Hz

i jeszcze w tle Audience 52SE: 46-26000Hz

w takim razie Excite 16 wydają się mieć to co lubię, niski bas! i nie za dużo na górze pasma!

-> Jakew

Z pewnością nietoperze usłyszą prędzej 26kHz niż 40Hz ;) Ja tam wolę 46Hz bas niż 40HZ dudnienie ;P Ale jak już koniecznie chcesz ten niski bas to nie baw się w monitorki :] To czego ludzkie ucho nie usłyszy poczuje w brzuszku ;) I jeśli mówisz że wolisz większy bas i cieplejsza górą to ja bym raczej cieplejsze Audience proponował niż neutralne Excite. Parametry i wykresy niewiele mówią o brzmieniu.

I love the sound of crashing guitars

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.