Skocz do zawartości
IGNORED

drewniane obudowy wzmacniaczy

czarekp9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zabieram się za robienie dość popularnego Uniampa no i chcę sobię zrobić obudowę z płyty wiórowej lub mdf, jeszcze się nie zdecydowałem. Szukam natomiast inspiracji, ponieważ chcę zrobić fornirowaną obudowę. Nie zabraknie oczywiście otworów wentylacyjnych. Chciałbym zobaczyć wzmacniacze robione z drewna, podpatrzeć oraz zainspirować się po części. Chodzi mi o prosty, stylowy wzmacniacz z aluminiową gałką. Proszę o jakieś pomysły i zdjęcia. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/58572-drewniane-obudowy-wzmacniaczy/

Nie sądzę żeby cała obudowa z płyt była dobrym pomysłem. Jako front lub boki może być ok. kwestia gustu, ale resztę proponuje jednak metalową. Trzeba płyt przynajmniej 15mm żeby na powierzchni przykładowych 30x30cm uzyskać przyzwoitą sztywność (IMHO). Zatem na wysokości obudowy stracisz przynajmniej 30mm na same ścianki dolną i górną. Uniamp potrzebuje trafa które może mieć powyżej 60mm wysokości plus coś pod nie. Wyjdzie z tego szuflada niepotrzebnie. Metal ma też uzasadnienie chociażby w ekranowaniu. Nie chciałbym, w żadnym razie, odwodzić od twórczej zajawki; też kiedyś byłem młody :) Polecam allegro i jakiegoś dawce w dobrym stanie. Dorobić drewniany front lub boki i będzie bezstresowo, spasowane a i trochę części na później (może jakieś radiatory do kompletu, może zewnętrzne w formie boków...)

Gora i dol moze byc z cienkiej/sztywnej sklejki, a wewnatrz mozna, jak potrzeba obkleic folia aluminiowa. W latach 70-tych czesto stosowano drewno jako material do budowy obudowy. Sam mam wzmacniacz z 74 roku, i oprocz tego ze ma fajny, analogowy dzwiek to ma jeszcze orginalna drewniana obudowe. Mysle teraz aby i do tunera i CD takze do kpl taka obudowe dorobic,

No to kilka obrazków..Pozdrawiam wielbicieli drewna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12382-100003384 1255464049_thumb.jpg

post-12382-100003385 1255464049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Panie Andrzeju..

co prawda jestem z tego "następnego pokolenia" .. rocznik 65., ale z pewnością łączy nas podziw dla piękna słoi drewna i ogólnie dla form odzwieciedlających prawdziwą naturę i sztukę.

Trzymając się tematu, pytam:

skąd bierze Pan materiał na obudowy?...)

z tego co widzę na foto ,większość to drewno egzotyczne..?

Pozdrawiam,

damper

• 4 miesiące później...

Witam...Panie Andrzeju....no ja padam na kolana ...Piękne to tylko namiastka słowa....to jest CUDO...!!! Coś wspaniałego !!!

Jak ja uwielbiam ludzi tak pozytywnie zakreconych.....Panie Andrzeju...Kocham Pana....jak kiedys mówiła Pani Eliza do Pana Sułka...

Problem z metalową obudową jest taki, że jak się nie umie podłączyć masy do obudowy , ewentualnie również przewodu ochronnego (co wcale nie jest takie oczywiste i proste), to wtedy rzeczywiście lepiej zrobić budę z drewna i do tego będzie lepiej nawet brzmiało w takiej drewnianej budzie ... . Czy ktoś wie dlaczego jednoznacznie GORSZE drewniane opakowanie nie skaszani dźwięku a metalowe nieumiejętnie zainstalowane TAK?

Ps. Panie Andrzeju - MISTRZOSTWO!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo - >

ton wypowiedzi i jej charakter jako żywo szkoła J.Curla ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, tu mamy przykład jednego z rozwiązań z zastosowaniem ponadto układu "przerwania pętli" ochronnej (opis - strona R. Eliot). Takie połączenie (dość skomplikowane) zapewni, że obudowa metalowa nie będzie tylko zbędnym ozdobnikiem a również ważnym elementem ekranującym i odprowadzającym śmieci. Żeby rozstrzygnąć do końca pytanie, które postawiłem trzeba również porównać np. dwa wzmacniacze w klasie ochronności II , tj. bez podłączania ziemi. Jeden w budce drewnianej a drugi w metalowej obudowie (takie przypadki są u nas b. częste).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

źle wyżej napisałem - chodziło mi o układ przerwania pętli masy

Ciekawy artykuł o "Loop Breaker Circuits":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale wracając do tematu: stare sprzęty Luxman posiadały charakterystyczne, piękne, częsciowo drewniane obudowy.

Np.:

Ukryta Zawartość

Ale nie ma co liczyć, że zrobiona drewniana buda da od razu taki efekt.

Tu wszystko jest ważne, proporcje gałek, ich kształt, odległości.

Widać rękę designera.

Największą bolączką obudowów DIY jest to, że są po prostu brzydkie albo nijakie.

Oczywiście Andrzeju, uwaga ta nie odnosi się do Twoich skarbów.

Ukryta Zawartość

tak jak z samochodami - kiedyś miały "duszę" a dzisiaj są z wyglądu najczęściej byle jakie, takie same

Witam! Piękny ten Luxman.Też lubuję się w drewnie.Co powiecie panowie o mojej konstrukcji?

Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrzej analogowy

Pozwolę sobie na małą uwagę w stosunku do obudowy z ostatniego zdjęcia.

Brak zaokrągleń (ścięte skosy) na płycie górnej psują harmonię całości.

Reszta-super.

>adam2948

Nazwij go "Batory" :)

Liczę na Twoje poczucie humoru :)

PS. Miałem kiedyś takiego Waarde.

Można go prosto przerobić, żeby zagrał lepiej (zamiast wtórnika katodowego- WK).

Jestem pod wrażeniem sprzęciku Pana Andrzeja. Również jestem zwolennikiem drewnianej obudowy, nie trzeba uziemiać i dużo problemów się czasami samo rozwiązuje, a ponadto ten wygląd ;D

Ukryta Zawartość

post-20722-100008632 1269650826_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj jeszcze taki mikro radio na 6V6

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę drewienka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.