Skocz do zawartości
IGNORED

Warto zmienic CA 640A v2 na MF A100-X?

Tehtoril

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od tego, że jak już kiedyś pisałem - zakupiłem zestaw Cambridge Audio 640A v2 + 640C v2 + kolumny Monitor Audio RS5 z kablami Wireworld Masterflex i nie byłem zadowolony z dźwięku. Ulampienie CD (2x 6N6P) sporo zmieniło i teraz naprawdę jestem zadowolony z CD bo już nie gra ostro i sterylnie tylko dźwięcznie i muzykalnie

ale... Ciągle daleko mi do tego co bym chciał osiągnąc.. Przede wszystkim ten komplet ciągle gra jasno i mało w nim tonów średnich. Bas jest bardzo dobry - niewiele mu brakuje do pełni szczęścia - góra bardzo przejrzysta, rozdzielcza i detaliczna, ale ten środek pasma załamuje... Wokale są odchudzone, niektóre instrumenty ledwo się przebijają, a na niektórych płytach wrażenie, że muzyka jest odtwarzana głównie przez skraje pasma jest naprawdę nie do odparcia.. Właśnie przez to brakuje "masy" w dźwięku i ogranicza to też zaangażowanie się słuchacza w odtwarzany dźwięk. Spowodowało to sytuację, że 70 % płyt jakie posiadam nie da się słuchac :/

W następnym roku na pewno przejdę na lampowy wzmacniacz (już ostrze zęby na Yaqina), ale do tej pory też chcę słuchac muzyki i muszę jakoś uratowac swoją pasję do tego czasu a budżet mi się już praktycznie skończył..

Więc oto pytanie.. czy zmiana wzmacniacza na Musical Fidelity A100-X poprawi sytuację (będę musiał sprzedac 640A)? Czy może znajdę jakiś lepszy wzmacniacz do tysiąca, który uzupełni te niedostatki w dźwięku? A moze jakims magicznym cudem dobre kable jako bi-wire zalatwia sprawe (w co watpie..)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/58598-warto-zmienic-ca-640a-v2-na-mf-a100-x/

>Tehtoril

W moim odczuciu (miałem jedno i drugie) zarówno Azur 640A V2 jak i 640C grają jasno. CD dokłada swoje i robi się ze tego rzecz niemożliwa do słuchania. Kierunek którym podążasz w moim pojęciu jest dobry. Nie słuchałem nigdy MF A100, bo ten wzmacniacz swoje lata ma, ale słuchałem połączenia 640C + MF X-150. Wbrew temu co wypisuje przy kazej okazji PawełXYZ różnica jest kolosalna. Po przepięciu znika natarczywość i pojawia się wręcz zjawiskowa średnica. Jak Ci się uda dopaść gdzieś X-150 to możesz go kupić w ciemo. Jest możliwe że wyleczy Cię on z kupna lapmy. Dużo zależy od kolumn. Nie słuchałem tych które masz, ale jeśli mają one tytanowe kopułki (coś a'la Celestion) to góra CA 640C jeszcze odrobinę daje znać.

Szkoda że masz tylko 1kzł. Za 1,6kzł stoi od dawna w Linii Dźwięku AA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To rzecz godna posłuchania.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź.

Troche popatrzyłem, poczytałem... i chyba wezmę na raty tego AA Puccini:] Chyba gorzej już nie będzie niż jest teraz :D

A miałeś może okazję go posłuchac?

Tehtoril, 14 Paź 2009, 23:27

>Dzięki za odpowiedź.

>Troche popatrzyłem, poczytałem... i chyba wezmę na raty tego AA Puccini:]

Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Nie masz go wziąść na raty, tylko wziąść pod pachę swój CD, pojechać tam, podłączyć go do AA i posłuchać. Kupowanie w ciemno to droga do nikąd. Nie mów mi że nie możesz. Możesz. ;) Audio to za droga zabawa na zakupy w ciemno.

Ten AA nie ma chyba pilota.

Ja męczyłem się z CA 640 rok

Dobrać coś do niego to gehenna

ale on potrafi dobrze zagrać

jak na tą cenę, oczywiście ...

Yaquina możesz rozwazyć

Pucciniego olej

Poczekaj, pocierp, zaoszczędź, dołóż i

rozglądnij się za Amplifonem WT30

Mam zupełnie inne kolumny niż Ty

więc bez odsłuchu nie próbuj

kupować czegokolwiek ...

Mój CA zestawiony z wzmakiem Kenwooda

na kolumnach które mam w "o mnie"

spiłował mi ucho do krwi w ciągu 30 sekund ...

Na tych samych kolumnach ale z Amplifonem WT30

brzmi to tak że ... nie do wiary :)

Fakt że taki zestaw nie jest do każdej muzyki

ale chyba mamy podobny gust

więc śmiało Ci go mogę polecić

Używki chodzą już za 2500 zł

tylko szukać nie grzebanej - wiadomo

Na pewno coś stargujesz i będzie cacy

Lampy w razie W są tanie i dostępne

u producenta który z kolei jest

fajnym człowiekiem i w razie

jakichś napraw lub nawet samych pytań

na pewno Cię nie oleje ...

Przez kilka dni nie miałem dostępu do kompa, ale już jestem :]

I dzięki za odpowiedzi, wiedzy oraz opinii nigdy za dużo :)

I oczywiście najchętniej bym przesłuchał na spokojnie jakiś wzmacniacz na moim CD i kolumnach, zanim sie na niego zdecyduje..

Ale problem w tym, ze mieszkam w szczecinie i to niestety pod wzgledem audio jest zadupie (delikatnie mowiac)... Nawe na allegro z uzywanych nikt ze szczecina nie ma nic ciekawego.

A nie za bardzo wyobrazam sobie jazde do innego miasta z kolumnami itp :D

Więc niestety musze polegac na opiniach innych i ewentualnie pozniej wymieniac jak mi sie nie spodoba :/ Ale poki co - mam 1500zł na wzmacniacz i wszystko mi jedno czy nowy czy uzywany - wazne, zeby nie gral jak plaska blacha w polaczeniu z reszta.

Macie jakies propozycje ?

Moze z allegro?

Albo moze ktos z bliskich okolic szczecina ma Yaqina (najlepiej MC10L)? Postawie flaszke za odsluch :>

>

Akurat zakup z komisu "linia dźwięku" umożliwia spokojne przesłuchanie sprzętu w swoim systemie.

Jest to dokładnie opisane tutaj:

Ukryta Zawartość

Kupujesz i masz kilka dni na sprawdzenie i w razie czego odesłanie sprzętu bez konieczności podawania powodu. Ja tak odesłałem CD Micromegi, które mi nie przypasowało brzmieniowo i nie było najmniejszych problemów. Natomiast w sytuacji gdy sprzęt się spodoba masz kilka miesięcy gwarancji, co daje dodatkowy komfort przy zakupach second hand, a wiadomo że na allegro/ebay czasami bywa delikatnie mówiąc różnie.

Tak więc jeżeli chcesz, możesz spokojnie przetestować tego AA. Nie wiem tylko jak zwrot towaru wyglądałby przy zakupie na raty. Chyba lepiej pożyczyć pieniądze z innego źródła i kupować za gotówkę.

Ukryta Zawartość

Polecam ten komis

Porządne podejście do klienta

Co do wzmaków

nie wiem jakiego brzmienia oczekujesz

ale tego co doczytałem podejrzewam że ocieplone

Zainteresuj się Densenem B100

słuchałem go z moim cd i był to

mocny faworyt wśród tranzystorów który

u mnie wchodził w grę

Jedyny minus to ze nie należy do

najwydajniejszych prądowo więc

potrzebuje kolumn w miarę nietrudnych

do napędzenia

Do niego trzeba by ciut dołożyć bo

chodzą bliżej 2000 zł

No i niestety tylko rynek wtórny

ale za to Marcin z "Linii Dźwięku"

ceni te wzmaki i okresowo się one

tam pojawiają

Możesz spróbować z creekiem evo

nie brzmiało to ciepło ale grało

dynamicznie i bardzo muzykalnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.