Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Quantum 705 - Dali Evidence 470

RADUL

Rekomendowane odpowiedzi

Do dźwięku się nie odnosiłem, ale masz rację - na ogół kolumny z tej samej serii mają ten sam charakter brzmienia. Tak było z kolumnami, których słuchałem do tej pory. Jeśli jednak mówimy o Heco Celan 800, o ile wierzyć wspomnianemu testowi, to podobno prezentują nieco inne brzmienie, niż mniejsze kolumny z tej samej serii. Nigdy nie miałem do czynienia z tymi kolumnami, ale może ktoś miał okazję odsłuchiwać np. Celan 700 i 800? Bezpośrednie porównanie rozwiałoby wątpliwości.

Szukajac wyzej wspomnainego testu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trafilem na takie cos. Hehe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Dali Evidence 470 chyba jednak sobie odpuszczę.

Na razie najbardziej interesują mnie Magnaty Quantum 705 i Monitor Audio RS6.

Czy ktoś analizował solidność i "wnętrzności" tych konstrukcji? - które z nich nadawałyby się lepiej do ewentualnego tuningu?

Ja "sercem" jestem za "Niemcami" ale może te "chińskie Angliki" mają większy potencjał?

Jeszcze dobrze nie posłuchałeś, a już chcesz tuningować. Osobiście polecam Magnaty. Dodam, że serii 6xx jeszcze trochę brakuje do 7xx, choć różnica jest znacznie mniejsza niż pomiędzy 5xx a 6xx.

Nie chcę ich od razu tuningować, ale prawie z każdych konstrukcji można wycisnąć znacznie więcej "niż fabryka dała".

Ja też ciągle "gonię króliczka", a prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości nawet "kosmetyczny" tuning będzie finansowo korzystniejszy niż sprzedaż dotychczasowego sprzętu i zakup nowego (szczególnie ma to uzasadnienie w przypadku Magnata - audiofile "brzydzą się" tą marką i często krytykują to nowe "niemieckie brzmienie" nawet jeżeli nie mieli z nim żadnego kontaktu - odsprzedaż w przyzwoitej cenie nierealna).

Ja chyba szybko nie zmienie swoich 605. Maja prawie wszystko czego mi potrzeba. A jezeli juz to jak gotowka pozwoli to tez wskocze na 705. Chocby ze wzgledu na ten piekny lakier wisniowy czy tez White Edition.

?👈

• 2 tygodnie później...

Kupiłem Esy Ostinato 2005 - na razie jestem z nich bardzo zadowolony ale...

wczoraj wieczorem byłem na odsłuchu konstrukcji firmy Avcon - teraz marzę o modelu LEVANTER.

Mógłbyś napisać coś o kolumnach Avcon? Spotykam się z nimi po raz pierwszy. Z czym je odsłuchiwałeś, w jakim pomieszczeniu i na jakich płytach? I najważniejsze - jaki prezentują dźwięk??

Kolumny Avcon grają świetnie - brzmienie niezwykle otwarte, przestrzenne, a jednocześnie z porządną podbudową basową. We wszystkich nowszych konstrukcjach zastosowane są "wstęgi" dzięki czemu wysokie tony są czyste, detaliczne a jednocześnie dosyć delikatne. Dźwięk BEZ KOMPRESJI - wszystko zaczyna się i kończy w odpowiednim momencie, a do tego to "coś" zawieszone w powietrzu...

Największe wrażenie zrobiły na mnie "monitory ala Altus" - prawdopodobnie będą hitem tegorocznego Audio Show.

Spore kolumny ze zwrotnicami w zewnętrznych, otwieranych drewnianych skrzyneczkach całkowicie znikały w niewielkim pomieszczeniu odsłuchowym, a do tego ta magia i precyzja.

Lampy TRI świetnie napędzały te "podstawkowe KOLUBRYNY" - z moich Nextonów też wydobyły znacznie więcej niż mogłem przypuszczać.

Zastanawiam się, jakby brzmiały ze wzmacniaczem tranzystorowym - muszę kiedyś posłuchać. A słuchałeś ich na gorzej lub jasno zrealizowanych płytach? Przy wyższych poziomach głośności góra nie daje się za bardzo we znaki?

BTW, właśnie się zastanawiam, czy zdołam dotrzeć na Audio Show.

Z dobrą 20 watową lampą grały super, ale z kiepskim tranzystorem niektóre modele mogą trochę "ciąć po uszach".

Zachowując "firmowy charakter" góra w poszczególnych konstrukcjach różni się, więc można poeksperymentować z doborem elektroniki, choć konstruktor preferuje jednak porządne lampy.

Właśnie... lampy. To jest na chwilę obecną pewien problem, bo niezbyt się na nich znam. Poza tym czytałem, że co jakiś czas trzeba je wymieniać. Póki co pozostanę przy tranzystorach :-) Może kiedyś poznam kogoś, kto na spokojnie przy piwku opowie mi trochę o wzmacniaczach lampowych.

• 2 miesiące później...
  • 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.