Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner pod glosniki JBL ES100??

denis81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam zamiar zakupu nowych glosnikow 5.1 i wybor padl na JBL seria ES, a dokladniej przednie ES100, tylne ES30 centralny ES25C i subwoofer ES250P. Mam pytanie odnosmie ampa a co konkretnie byscie polecali??Obecnie posiadam Pioneer VSX-1017 i jest to dosyc wysoki model chociaz nie najnowszy. Czy na poczatek bedzie to w miare gralo?? Zastanawiam sie w przyszlosci na d Yamaha RX-V3900 lub 1900. Co o tym sadzicie??a moze polecacie cos lepszego w podobnej cenie.

Z gory dziekuje za wszystkie porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/58706-jaki-amplituner-pod-glosniki-jbl-es100/

a dlaczego uważasz że z tą Yamahą będzie lepiej grało niż z Pioneerem ? przecież to ta sama klasa brzmienia, moc itd

pieniądze zaoszczędzone na zbędnej wymianie amplitunera przeznacz lepiej na przyzwoite kolumny... a pomijając już ich jakość brzmienia to i tak żaden amplituner kd porządnie nie da rady ich "pociągnąć", tak jakbyś odpalał Jelcza z akumulatora do malucha :)

Podobno Yamaha robi najlepsze procesory dzwieku...taka przynajmniej jest o nich opinia(mowie o kinach domowych). Czyli wedlug ciebie te jble to niska polka jesli chodzi o kolumny?? Ztego co o nich czyatalem to calkiem niezle wypadaja w testach. A co do amplitunera to pioneer vsx-1017 przy 8ohm-owych glosnikach ma 120W na kanal Jbl es100 maja 125W mocy nominalnej wiec nie rozumiem porownajia jelcza do akumulatora od malucha???

tak 120W, niektóre pod 200W mają nawet w testach, tylko co z tego skoro to są "puste" waty, kiepska reszta parametrów i bez "rezerwy" prądowej - bo właśnie to jest najważniejsze w przypadku "trudnych" kolumn a nie waty, większość wzmacniaczy z prawdziwymi 50W będzie "mocniej" grała od tych amplitunerów

co do tych serii JBL jest wiele opinii, nie licząc posiadaczy to prawie wszystkie negatywne (w tym moja), chyba że sama moc to jedyne na czym Ci zależy... jedynie do kina w sumie ujdą

jak masz w ogóle pokój że myślałeś o takich "lodówkach" ?

• 2 miesiące później...

Nie chce zakładać nowego tematu więc mam pytanie nie o amplituner tylko o wpływ kabli na głośniki wysoko i średnio tonowe.

Obecnie gram na przodach JBL ES100, kable Alphard HE8SP DA VINCI używam ich tylko dlatego że ładnie wyglądają.

Jakiś czas temu miałem kolumny JBL E100.

Podczas głośnego słuchania spaliły mi się średnie tony byłem bardzo zaskoczony dlaczego średnie a nie wysokie (barwa tonu na 0/0).

Przy JBL ES100 dzieje się to samo.

Co może wpływać na to czy kable mają jakiś wpływ.

Pioneer VS-X 1017 to napewno nie jest ta sama klasa co chocby Yamaha RX-V 1900 co najwyżej 661 i w to watpie,Pioneer robi swietne LCD,robił znakomite wzmacniacze serii Reference,oraz Cd ,niezłe gramofony ,ale amplitunery to pięta Achillesa,poprostu są gorsze niż u konkurencji.Ostatni niezły amplituner to chyba 909.

LX 81 miałem przyjemnosc słuchac osobiscie z kolumnami Kef w zestawie za 25 tys pln.Powiem tylko jedno słowo porażka.Grał ten zestaw tak jak zwykłe tanie kino domowe za 5000 tys.Naprawde żadna rewelacja ,może w domu zagrałoby to lepiej ,ale nie aż tak.Mysle ze nie wart ten amplituner wiecej niż 3000 tys pln..Dla ciekawosci poprosiłem sprzedawce aby pod fronty Kef XQ40 podpioł tani wzmacniacz Denon PMA 710 ae i tu szok,tani wzmacniacz grał lepiej w całym pasmie od prawie flagowego amplitunera Pioneera.Wiadoma sprawa ze wzmacniacz nie ma co porównywac do amplitunerów kina domowego,ale od drogiego urzadzenia należy oczekiwać znacznie wiecej.

Wiesz co Yamaha jest bardzo dobra ,ale jest jeszcze pare naprawde udanych amplitunerów innych firm których napewno nie słuchałes,a zmieniłbys zdanie po odsłuchu.Nikt nie może wiedziec wszystkiego poprostu nie ma takiej mozliwosci aby odsłuchac nawet 10 proc amplitunerów które sa dostepne na rynku jedne są lepsze inne gorsze.I takie opinie krzywdza innych producentów,to ze pisałem ze Pioneer jest słabszy dotyczyło paru nowszych amplitunerów które miałem przyjemnosc słuchac,kiedys inzynierowie Pionieera bardziej się starali.Pewnie cos tam sklecili dobrego ale na pewno mniej niż Yamaha ,czy chocby Onkyo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.