Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L wybuchający bezpiecznik

dodd

Rekomendowane odpowiedzi

Mój nie był zepsuty tylko zepsute były lampy ,sam wzmacniacz technicznie był w porządku, całkiem nieźle zbudowany.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

nie no troszke przesadzilem to fakt ;) nie ma co panikowac :)

ale z tego co tu czytam to kazdy taki przypadek z tym wybuchajacym bezpiecznikiem pojawil sie na lampach 6n1p-ew ???

Tez kupilem wlasnie takie lampy jeszcze ich nie wkladalem bo wzmacniacz ma kilka dni i chce posluchac w oryginale az sie wygrzeje pozniej chce wlasnie wymienic lampki na te 6n1p-ew tylko teraz sie zastanawiam czy to zrobic ???

ale jak znam siebie to i tak wymienie bo musze sprawdzic czy uslysze roznice o ktorej wiekszosc tu pisala :)

Nie wiem czego się ludzie czepiają tych 6N1P-EW, to świetne lampy. Często zastępowałem nimi chińskie, zawsze z pozytywnym skutkiem. W MC10L który właśnie u mnie stoi i gra od razu takie zastosowałem. Dziś grał na nich całą noc a ja spałem przy muzyce. Ani mi do głowy nie przyszło wymyślać jakieś czarne scenariusze.

Mam zamiar kupić sobie tego Yaqina, ale widzę, że trzeba się będzie zaopatrzyć w kilka bezpieczników na zapas, może jakieś NOS-y z dawnej produkcji ktoś poleci ;)

A tak na poważnie, bo ja techniczny może i jestem, ale elektronik ze mnie jak ..., na schemacie jest podana wartość 2,5 A czy to właśnie jest wartość tego bezpiecznika i czy te bezpieczniki to jakieś znormalizowane są, czy też są różne odmiany i które ewentualnie polecacie.

>HHmmmm....

>

>No to proponuję dojść przyczyny drogą eliminacji.

....

>4. wyjmij EL34 z podstawek i obserwuj. Jeżeli przy wyciągniętych EL34 zjawisko ustąpiło to już >wiesz

>w którym stopniu szukać przyczyny.

No już wiem. Dzięki, dzięki. Dzięki :))))

Z lampą el34 z gniazda V4 chyba się nie polubię.

>Sprawdź umasienie końcówki uzwojenia wtórnego każdego z traf

>głośnikowych,

na pewno tak zrobię

> sprawdź czy nie masz zimnych lutów jeżeli coś grzebałeś przy układzie.

nic nie grzebałem.

> Pomierz napięcia i prądy we wzmaku jeżeli dasz radę.

ok.

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc i troskę o moje zdrowie.

Absolutnie zgadzam się ze zdaniem Pana McGyver'am, że jeden uszkodzony wzmacniacz o niczym nie świadczy i prawdopodobnie jakbym nie był w stanie doprowadzić tego Yaqin'a do użytku kupiłbym taki sam wzmak i tylko bym go lepiej przetestował zanim bym go zaczął używać.

Jedyne NOSy jakie są bezpośrednimi odpowiednikami chińskich 6N1 to sowieckie 6N1P lub 6N1P-EW. Nie należy stosować we wzmacniaczach lamp 6N1P-WI bo ta wersja jest przeznaczona do pracy impulsowej.

Można też spróbować NOSów 6CG7 lub 6FQ7, ale te lampy mają niższe wzmocnienie i wzmacniacz będzie grał ciszej.

Bezpiecznik należy kupić zwłoczny (T)

obawiam się, że mc10 po prostu nie lubi połączenia lamp 6N1P-EW i oryginalnych EL34 Shuguang.

nie słyszałem żeby na yaqina narzekał ktoś kto wymienił wszystkie lampy w tym wzmacniaczu.

Niem ożna sobie tak żonglować bezpiecznikami jak... lampami ("ja używam..."). Bezpieczniki mają swoje charakterystyki, nie tylko "prąd", ktoś nad tym myślał co ma w pierwszej kolejności się zepsuc, co zacząć palić i dobrał odpowiednie bezpieczniki na odpowiednie okoliczności a tu przychodzą "fachofcy" z kawałkiem druta...

Jak jest zwłoczny to można go zamienić tylko na zwłoczny!

dodd, 20 Paź 2009, 12:01

>obawiam się, że mc10 po prostu nie lubi połączenia lamp 6N1P-EW i oryginalnych EL34 Shuguang.

A to ciekawe... może powinni rozszerzyć programy uniwersyteckie o nową dziedzinę wiedzy: Psychologia Elektroniki?

> Jak jest zwłoczny to można go zamienić tylko na zwłoczny!

Pana sugestia prowadzi mnie do nieprzyjemnej myśli, że wzmacniacz mógł być grzebany przed sprzedażą.

Ja miałem w swoim F2AL i potem zmieniłem na T2.5AL.Ale nie polecam stosowania T2AL,T2.5AL zanim się przepali coś się może jeszcze uszkodzić we wzmacniaczu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.