Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktos miał okazję słuchać nowych Monitor Audio RX6, RX8?

Apetyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe zestawy MONITOR AUDIO Rx są następcą serii Silver. Poza pewnymi poprawkiami wizualnymi (moim zdaniem bardzo pozytywnymi), sam charakter brzmienia jest podobny. Na plus nowej serii napewno można zaliczyć lepszą dynamikę, subiektywnie niżej schodzący bas, lepszą kontrolę basu oraz delikatne złagodzenie góry. Ogólnie charekter kolumny jest bardziej wyrównany. Wynika to prawdopodobnie z bardziej sztywnej konstrukcji kolumny i lepszego zamocowania przetworników. Seria Rx jest w stosunku do RS bardzo udanym upgradem.

Mogę umówić się na odsłuch RX6 kontra RS8 i potem napisać Ci małe co nieco. Masz jakieś sugestie nt. elektroniki jaką mają mi podłączyć do tych kolumn? Do wyboru może być Advance Acoustic, Cambridge Audio, Naim, Carat, Cyrus, Micromega.

Widać mam gorsze ucho: porównywałem bezpośrednio RS8 i RX8 i żadnych różnic brzmieniowych nie odnotowałem. Może elektronika była nie taka? Jeśli chodzi o wygląd, to rzeczywiście RX-y prezentują się lepiej; są mniej efekciarskie, bardziej subtelne. Ale - uwaga - tylko przy zdjętych maskownicach. Jeśli założyć maskownice - różnic nie widać. A biorąc pod uwagę różnicę w cenie sięgającą 40% (Pod warunkiem sprowadzenia kolumn z UK, gdzie trwa wyprzedaż serii RS. Tu na miejscu różnica w cenie to marne 12%), nie ma się nad czym zastanawiać. W każdym razie ja kupiłem RS8.

Znam brzmienie RS6 - dla mnie miłe, jak w niewielu glośnikach. Podczas testu napedzała ją elekrtonika Advance Acoustic.

Filut, 21 Paź 2009, 09:30

> Masz jakieś sugestie

>nt. elektroniki jaką mają mi podłączyć do tych kolumn? Do wyboru może być Advance Acoustic,

>Cambridge Audio, Naim, Carat, Cyrus, Micromega.

Advance Acoustic troche znam. Nawet to ładnie grało: AA MAP 305 (nie II) i lampowy CD MCD 204.

Cambridge Audio - raczej nie....

Naim - marzenie, ale trzeba odlozyc troche kasy - ciekawe, jakby zagrał z RS-ami. I który model?

Carat, Cyrus, Nicromega - nie mam doświadczeń.

Dzięki za zaproponowanie i opisanie testu w near przyszłości!

Odsłuch kolumn RX6 i RS8, wzmacniacz Advance Acoustic MAP305II oraz odtwarzacz cd MCD204. Powierzchnia ok. 60 m kw.

Najbardziej charakterystyczne dla mnie różnice między RX6 i RS8 to sposób budowania sceny i równowaga tonalna.

6tki prezentują scenę w sposób jednoznaczny i stabilny, wpływa to również na precyzyjną lokalizację pozornych źródeł dźwięku. Takie rysowanie sceny ostrą kreską. Z materiału muzycznego wydobywają mnóstwo drobnych informacji, całe szczęście, że nie zawsze jest to jednostajnie nachalne prezentowanie drobiazgów, ale 6stkom czasem się to zdarza. Ja to nazywam efekciarskim przedstawieniem, inni uznają to za efektowny przekaz. 8ki przedstawiają to w sposób skromny i cywilizowany. Tym samym pozwalają się skupić na treści a nie dodatkach.

Równowaga w 6tkach w moim odczuciu jest przesunięta lekko w górę w stosunku do 8mek. Zdecydowanie bliżej jest 8kom do tzw. wyrównanego pasma niż RX6. Oczywiście więcej basu usłyszałem z 8mek. Tu nie było żadnych wątpliwości. Jednak w mniejszych 6kach ten podzakres jest prezentowany równie poprawnie ale w mniejszej skali. Głębokiego basu w większym salonie nie usłyszymy z 6stek. Za to krótkie twarde uderzenie stopy owszem.

Najwięcej przyjemności ze słuchania wokali dały mi 8ki. Głosy w moim odczuciu były bardziej rzetelnie przedstawione, bez osuszenia, czy skrzekliwości. 6tki na tle 8mek odchudziły wokale i nieco wyostrzyły.

P.S.

Pan ze sklepu powiedział, że serię RX ceni sobie przede wszystkim za bardziej zdecydowaną "otwartość brzmienia". Więcej komentarzy nie było.

witam

jestem tez zainteresowany wzmakiem stereo do rx6 czy moze mi ktos powiedziez co myslicie o Cambridge audio 740a??

Wie ktos moze jak to gra z tymi kolumnami tzn jak CA gra z MA

dziekuje za pomoc

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Milaem u siebie RX6 - bardzo fajne kolumny. Niezly bas, dobra przestrzen, calkiem precyzyjne granie. Podobala mi sie tez spojnosc no i fantastyczna jakosc wykonania. Z minusow - nieco stepiona wyzsza srednica. Mysle jednak, ze ten zabieg jest celowy bo powoduje lagodzenie ostrosci przy wielu slabszych nagraniach. Przy rozrywce tego nie slychac, ale klasyka na tym cierpi.

Co do wzmacniacza - gralem na koncowce lampowej Prima Luna Prologue Five i Naim'ie Nait XS, z jednym i drugim bylo bardzo dobrze. Z lampa byla lepsza przestrzen, oddech i wieksze wyrafinowanie. Z Naim'em drive, bas, ale tez niezla barwa i spojnosc.

AH na naima mnie nie stac myslalem bardziej cos o creek evo lub Ca 740

tylko nie wiem czy to dobry zestaw do MA

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ten naim tez mnie interesuje zeby posluchac z MA RS6, ja szukam wlasnie wzmacniacza do RS6, sluchalem troche wzmacniaczy nowych, o ktorych w innym temacie pisalem, advance tez slyszalem niski model i powiem ze jak za ta kase bardzo to sympatycznie gra, wspomniany tutaj 305 nie mialem przyjemnosci, co do RX tez musze sie przejechac i posluchac jaka roznica jest w porownaniu z RS

Creek Evo bedzie ok - jesli nie grasz ostrego rocka, bo on jest dobry w spokojniejszej muzie a w metalu moze (...) się pogubić, jak sądzę. Creek gra chyba - z tego co wysłyszałem - trochę lepiej od Advance Acoustic, ale tez jest bardzo ok. Ale to sprawa gustu. Z innych modeli CA są też ok - istnieje jednak opinia o ich wysokiej jasności.

W testach niemieckiego miesiecznika Audio (audio.de) wynika, ze Creek evo z 90 punktami klasuje się w Spitzenklasse (to zaraz za Hi-End Klasse). Ta sama ilosc punktow zebral CA 740A, Arcam A 28, Vincent SV 232 i Yanaha A-S 1000.

Advance Acoustic MAP 305 DA dostał 85 punktów, wiec roznica niewielka.

Inne 85-tki to: Arcam A 18, Arcam A 70, NAD C 355 Bee (ten model ma fantastyczny stosunek ceny do jakosci!!!. W Polsce kosztuje jakieś 1500 zlotych!!), Roksan Kandy L3 i Yamaha A-S 700.

Albo Xindak - niektórzy bardzo chwalą ten produkt. Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość amidas

(Konto usunięte)

Naprawdę nie często pisuje , ale kiedy czytam podobne rzeczy jak ostatni wpis to nie bardzo rozumiem po co odsłuchy co nie którym.

Apetyczny bez urazy, ale proszę Cię choć nie przyznawaj się do tego , że większość Twoich opinii bierze sie z gazet. Na to wychodzi kiedy podpowiadasz jakiś ( w tym wypadku wzmacniacz) na podstawie punktów w niemieckiej prasie. Prawda którą pewnie znasz to taka, że każdy ma inny gust i tym czym dla niemieckiego testera jest spitzenklasse dla kogoś po tej stronie Odry może być li tylko czymś przeciętnym.

A co to znaczy "wysłyszałem" odnośnie Evo?. Tzn słyszałeś czy ktoś słyszał i Ci powiedział czy jak?? Bo nie wątpliwie ten model Creeka jest trudny do pobicia przez inne produkty w podobnej cenie, a pokusze się że i droższe mogą się zawstydzić. Oczywiście, że wszystko zależy od tego czego szukamy w dźwieku ale dajmy na to moim subiektywnym zdaniem taki Vincent SV 234 (trzy razy droższy) przegrywa w przedbiegach oceniając dźwięk jako całość nie poszczególne aspekty.

I tu jeśli mogę podpowiedzieć to do MA serii RX taki Creek będzie bardziej słusznym wyborem niż CA czy też AA.

->Filut moim zdaniem w 60m2 spodziewać się basu i potęgi po RX6 to tak jak liczyć że ktoś nazwie zespół Feel odkryciem na miarę U2. Rozumiesz ??.

Obawiam sie że nawet ósemki nie zgrały tak poprawnie jakby mogły to zrobić w pokoju połowę mniejszym.

Lecz nie wątpliwie seria RX jest najlepszym sposobem aby mieć sporo z zalet serri Gold i za niewiele więcej niż kosztuje seria RS. I nie zgodzę się że największe zmiany to te na "oko". Dźwięk najbardziej stanowi o tym, iz będzie to produkt bardzo ceniony.

pzdr.

a wiec chyba raczej kupie tego creeka evo mam mozliwosc nowke kupic za 550 euro z 5 letnia gwarancja chyba warta ceny??

a i bardziej mi chodzi o granie srednica , gora i przede wszystkim prezycja, muzykalnosc i bardzo dobre ulokowanie instrumentow czy uzyskam to od tego creeka ?? :)

dzieki za pomoc

Gość amidas

(Konto usunięte)

Apetyczny wiem, bo rozumiem co czytam. Napisałeś i zarazem jesli tego nie widzisz doradzasz! cos czego nie słyszałeś. Ot taka moja uwaga ;-)

-> anxion jeśli oczekujesz tego o czym piszesz to zapewniam Cię że Creek to wszystko ma. Jeśli Ci sie nie spodoba to idę na emeryturę. A poważnie to Creek Evo po kilkunastu już godzinach potrafi zaczarować, choć mi już po kilku godzinach papa się śmiała jak dziecku na widok jajka niespodzianki.

Dawno, ale to dawno wzmacniacz tranzystorowy nie zrobił na mnie tak dużego pozytywnego wrażenia. Takim ostatnim była czterysetka Krella (w odpowiedniej konfiguracji). Wracając do brytyjskiego piecyka to co pierwsze zwraca uwagę to realizm tego co słuchasz na dobrze zrealizowanych płytach.

Drive, kontrola i czystość przekazu to kolejne mocne strony tego wzmacniacza. O reszcie nie pisze, najlepiej jak przekonasz sie sam kupując go za te pieniądze jakie masz okazję. Bo okazja nie tyle pieniedzy sie tyczy , a samego wzmacniacza bo obenie cięzko go upolować.

pzdr.

dziekuje ci za bardzo za odpowiedz po twojej wypowiedzi wlasnie kupuje creeka evo bez odsluchu poniewaz nie mam takiej mozliwosci

W sumie zrobilem juz jeden wielki blad kupujac glosniki- kupilem wafle Diamond 9.6 i nie bylem zadowolony z nich wycofana gora zero muzykalnosci i postanowilem sprzedac je po 4 miesiacach i teraz zakupilem RX6 jestem bardzo zadowolony z nich jest podlaczony pod onkyo 876 i gra super lecz wiem ze mozna uzyskac o wiele lepsze stereo kupujac wzmak to tego przeznaczony

Pozdrawiam

Kupujac w slepo Te Wharfedale diamond

Gość amidas

(Konto usunięte)

anxion aż tak radykalny krok?. A jak Ci sie nie spodoba to będziesz mnie ganiał z siekierką ??;-)

Jeśli zaś Ci się spodoba wystarczy jakieś info o wrażeniach.

pzdr.

Anxion, nie martw się, napewno zagra znakomicie, skoro tak twierdzi Amidas. Z pewnością słuchał zestawienia Creek EVO z M.A. RX6, jak również z innymi wzmacniaczami i wie co pisze.

Gość amidas

(Konto usunięte)

Filut ironia co najmniej niskiego poziomu bo tak to odbieram. Jeśli jest inaczej popraw mnie.

Dodam tylko że słucham muzyki na Evo na przemian z lampą, a serię RX miałem do przetestowania kiedy tylko pojawiły się na naszym rynku(co niektóry sklepy wciąż na nie czekają). Ponadto nie chcę się licytować kto ile sprzętu słuchał. Byc może miałeś okazję posłuchać takich rzeczy jak Accuphase, Sonusa, czy tez hmm... powiedzmy dcs-a Puccini.Może też i wiesz więcej odemnie, a skoro tak to doradzaj. Wiesz ja to tylko niskie rejony hajfaja ;-)

pzdr.

No przecież napisałem, że napewno słuchałeś zestawienia Creek EVO razem z RX6. Inaczej byś nie rekomendował tego zestawienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.