Skocz do zawartości
IGNORED

SME 3009 S2 Imp. - jaki szablon do ustawiania kąta prowadzenia ?

donic

Rekomendowane odpowiedzi

miniabyr, 28 Paź 2009, 16:50

Nie do końca rozumiem jaką alternatywę w tym widzisz i w stosunku do czego? Ja tam widzę przede wszystkim jakiś kolejny szablon i zero odpowiedzi w jaki sposób szablon właśnie dobrać do ramienia. Poza tym jest jakiś przyrząd, który pozwoli pewnie w prosty sposób dokonać np. pomiaru o którym było wcześniej tj. odległości pivot to spindle.

pozdr, donic

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

ok, może tego nie widać na tych zdjęciach ,ale ten szablon dostarczony jest z "ramieniem" które zakładasz na spindle a drugi koniec kierujesz/ustawiasz na pivot .I jest to prosty i pewny sposób na na znalezienie szukanej przez ciebie odległości . Tu link do recenzji http://www.6moons.com/audioreviews/vinyl/vinyl.html.

karbidoczaszka, 28 Paź 2009, 10:35

"... wychodzi z excela do którego odnośnik podałem wcześniej ..."

Próbowałem sprawdzić w tym arkuszu excell'owskim, do którego link podałeś w jaki sposób dokonujesz przeliczenia, o którym pisałeś zmieniającego położenie jednego z punktów zerowych(na stronie vinylengine 117,3, a szablonu 114,8, co uzasadnione przeliczeniem przy wprowadzonych innych wartościach offset angle oraz overhang).

Być może czegoś nie rozumiem lub rozumiem błędnie ale:

1) po pierwsze i najważniejsze, to ja w ogóle nie widzę możliwości i miejsca do wpisu tych parametrów (offset angle oraz overhang), tak więc napisz mi proszę gdzie je można wpisać, aby dokonać takiego przeliczenia,

2) po drugie, to ja - być może błędnie, gdyż jak wcześniej pisałem nie do końca "wniknąłem" w tą tematykę - zupełnie inaczej odczytuję funkcje tego arkusza, a mianowicie z tego co ja tam widzę, to wydaje mi się, że służy on do wyliczania wartości błędów "prowadzenia igły" (może jakoś inaczej to się nazywa w naszym języku) przy założeniu wykorzystywania "geometrii Lofgrena" (znowu być może inna nazwa jest poprawna) dla wprowadzanych różnych wartości zmiennych związanych z tym ramieniem (pewnie jego mocowaniem). Tymi parametrami są tam (zaznaczone na żółto):

- Effective Length

- Innermost Groove

- Outermost Groove

Może coś tutaj upraszczam, jednakże nie widzę w tym arkuszu miejsca i sposobu na obliczanie punktów zerowych dla wprowadzanych parametrów, o których wcześniej pisaliśmy, czyli:

- overhang,

- offset angle

- pivot to spindle.

Co więcej ten arkusz chyba pełni jednak inną funkcję, chyba że istnieje jakiś inny "ukryty" sposób jego wykorzystywania.

Próbując dalej wnikać w temat, na przywoływanej przez Ciebie stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

po kliknięciu na ostatnią kolumnę o nazwie Null Points (kliknąć na cyfry 60,3/117,3) przedostatniego wiersza gdzie wyszczególnione są poszczególne rodzaje ramion {chodzi o wiersz dla ramienia 3009 series II S2 improved (

Ukryta Zawartość

donic, 29 Paź 2009, 08:57

>karbidoczaszka, 28 Paź 2009, 10:35

>

>"... wychodzi z excela do którego odnośnik podałem wcześniej ..."

>

>Próbowałem sprawdzić w tym arkuszu excell'owskim, do którego link podałeś w jaki sposób dokonujesz

>przeliczenia, o którym pisałeś zmieniającego położenie jednego z punktów zerowych(na stronie

>vinylengine 117,3, a szablonu 114,8, co uzasadnione przeliczeniem przy wprowadzonych innych

>wartościach offset angle oraz overhang).

>

>Być może czegoś nie rozumiem lub rozumiem błędnie ale:

>1) po pierwsze i najważniejsze, to ja w ogóle nie widzę możliwości i miejsca do wpisu tych

>parametrów (offset angle oraz overhang), tak więc napisz mi proszę gdzie je można wpisać, aby

>dokonać takiego przeliczenia,

>2) po drugie, to ja - być może błędnie, gdyż jak wcześniej pisałem nie do końca "wniknąłem" w tą

>tematykę - zupełnie inaczej odczytuję funkcje tego arkusza, a mianowicie z tego co ja tam widzę, to

>wydaje mi się, że służy on do wyliczania wartości błędów "prowadzenia igły" (może jakoś inaczej to

>się nazywa w naszym języku) przy założeniu wykorzystywania "geometrii Lofgrena" (znowu być może inna

Akurat te sprawy się łączą - przy wyliczaniu błędu prowadzenia igły otrzymasz miejsca z błędem "zero" i to są właśnie punkty zerowe w których dokonuje się ustawienia kąta prowadzenia.

>nazwa jest poprawna) dla wprowadzanych różnych wartości zmiennych związanych z tym ramieniem (pewnie

>jego mocowaniem). Tymi parametrami są tam (zaznaczone na żółto):

>- Effective Length

>- Innermost Groove

>- Outermost Groove

Akurat dwa ostatnie parametry są stałe i związane z konstrukcją płyty gramofonowej.

>Może coś tutaj upraszczam, jednakże nie widzę w tym arkuszu miejsca i sposobu na obliczanie punktów

>zerowych dla wprowadzanych parametrów, o których wcześniej pisaliśmy, czyli:

>- overhang,

>- offset angle

>- pivot to spindle.

>Co więcej ten arkusz chyba pełni jednak inną funkcję, chyba że istnieje jakiś inny "ukryty" sposób

>jego wykorzystywania.

Na rysunku poniżej na czerwono zaznaczono wejścią do równania, na zielono punkty zerowe.

>Próbując dalej wnikać w temat, na przywoływanej przez Ciebie stronie

>

>

Ukryta Zawartość

>

>po kliknięciu na ostatnią kolumnę o nazwie Null Points (kliknąć na cyfry 60,3/117,3) przedostatniego

>wiersza gdzie wyszczególnione są poszczególne rodzaje ramion {chodzi o wiersz dla ramienia 3009

>series II S2 improved (różne parametry:

>- overhang,

>- offset angle

>- pivot to spindle.

>Co więcej, na dzień dobry otrzymujemy punkty zerowe dla różnych "geometrii" (Stevenson, Baervald,

>...) wraz z podanymi rodzajami błędów i ich wartościami, gdy tego konkretnego ramienia skorzystamy z

>danej "geometrii", i tutaj można odczytać, iż:

>1) niezależnie od przyjętej metody kalibracji ramienia i wkładki błąd jest zawsze mniejszy niż 1%,

>2) różnica pomiędzy szablonem proponowanym jako dedykowany do tego ramienia, a geometrią Stevensona

>jest pomijalna (maximum distortion % oraz average rms distortion % różnią się o 0,002%),

>3) można zauważyć, że geometria Baerwald'a skutkuje najmniejszym błędem maksymalnym oraz najniższą

>średnią błędów, czyli być może jest najwłaściwsza dla tego ramienia (jeżeli faktycznie można tutaj

>mówić o jakimś wpływie tych wartościowo nieistotnych różnic na cokolwiek/brzmienie).

To wszystko prawda ale jak już wcześniej wspomniałem i co widać na rysunku na wspomnianej stronie różnica między metodami polega na innym rozłożeniu błędu:

Stevenson - najmniejszy błąd blisko środka płyty (aby zminimalizować inner groove distortion).

Baerwald (identical to Löfgren A) - jak najbardziej równomierne rozłożenie błędu

Löfgren B - zminimalizowanie średniego błędu kosztem jego zwiększenia na krańcach

post-8031-100001982 1256808809_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

miniabyr, 28 Paź 2009, 17:55

>ok, może tego nie widać na tych zdjęciach ,ale ten szablon dostarczony jest z "ramieniem" które

>zakładasz na spindle a drugi koniec kierujesz/ustawiasz na pivot .I jest to prosty i pewny sposób na

>na znalezienie szukanej przez ciebie odległości . Tu link do recenzji

>

Ukryta Zawartość

Dokładnie to samo robi papierowy szablon do któego odnośnik podałem kilka postów wyżej. Zasadnicza wada papierowego szablonu polega na tym, że kosztuje prawie tyle co nic ;-)

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 29 Paź 2009, 10:33

Cały problem polega na tym, że nawet teraz, gdy wpisuję dokładnie te same parametry, które Ty wpisałeś i wkleiłeś, a precyzyjniej długość efektywną ramienia (231,20 mm), to otrzymuję zupełnie inne wartości wynikowe. Być może coś nie działa/inaczej działa, jeżeli chodzi o formuły tego arkusza (nie potrafię tak ładnie jak Ty zaznaczyć i wkleić tego do mojego posta dlatego wpisuję "z ręki"). Dane otrzymywane przeze mnie to:

Wybrałem zakładkę również Lofgren A (dla B wpisałem i wyniki też są inne od Twoich)

Odpowiedniki tych Twoich zaznaczonych czerwonym kółkiem (pierwsze wartości od lewej)

Inner Null 65,998

Outer Null 120,891

Wprowadzone przeze mnie z ręki w żółtych polach arkusza i opisanych jako ""

Angular Offset 23,839

Linear Offset 93,445

Stylus Overhang 17,952

Pivot to Spindle 213,25

Inner Null 65,998

Outer Null 120,891

Tak więc w żółtych polach arkusza mam wpisane dokładnie to co Ty, a wyniki inne.

Czy jest jakieś inne miejsce gdzie mogę coś wpisać, czy też wpisy są tylko w żółtych polach ?

donic

donic

Jeszcze raz załączam rysunek z opisem co i gdzie należy wpisać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 29 Paź 2009, 12:01

Rozumiem już swój błąd ale nie będę tego opisywał bo nie ma już znaczenia. Wielkie dzięki jeszcze raz. Szablon wydrukowałem i zastosowałem. Faktycznie trzeba bardzo uważać przy wydruku, gdyż drukarki potrafią "przekłamywać" o milimetry, czego nie widać "gołym" okiem i dopiero pomiar pokazuje tio odstępstwo.

Co ważne, pierwszy punkt tego szablonu, który jest dedykowany do mojego ramienia, pokrywa się idealnie z jednopunktowym oryginalnym szablonem SME do tego ramienia, który posiadam i o którym pisałem na wstępie tego wątku.

pozdr, donic

karbidoczaszka, 28 Paź 2009, 14:47

"... Jeszcze raz przypominam o sprawdzeniu skali po wydrukowaniu szablonu ..."

Faktycznie z tym wydrukiem mogą być pewne kłopoty i należy dokładnie sprawdzać, a ja konkretnie mierzyłem dwa wymiary podane na tym szablonie tj. długość 260 mm oraz szerokość 170 mm, gdyż pomimo wyboru w programie opcji drukuj 1:1, to ww. wymiary różniły się o 2 mm i należało korygować parametry wydruku "ręcznie" (ten program miał również taką opcję w opcjach wydruku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.