Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem dwie zmontowane płytki.Prawie oślepłem ale wydaje mi się że obie oparte o PCM2902E.Konstrukcja pod względem funkcjonalności dość ciekawa.Oprócz wyjścia minijack ma wyjście coax i może posłużyć jako konwerter USB-Spdif.Zasilanie z USB ,ale jest możliwość podłączenia zewnętrznego.Tylko zastanawia mnie dlaczego wersja w większym zegarem (FOX) jest 3 dychy tańsza niż ta druga.Sprzedawca ten sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak ma się jakościowo (dźwiękowo) PCM2902E do PCM2704 lub 2702 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Uruchamiał któryś z kolegów tą kar†ę na MacBooku ?

Kartę wykrywa pod usb ale nie gra, jakieś pomysły ?

Już kiedyś w tym wątku pisałem...

DZIAŁA BEZ NAJMNIEJSZYCH PROBLEMÓW NA MAC'ach

musisz tylko wejść po pierwszym podłączeniu w PREFERENCJE SYSTEMOWE/DZWIĘK - i wybrać ręcznie USB DAC

przy następnych podłączeniach już sam się przełączy...

pozdr

Dzięki za odpowiedź.

Zrobiłem jak pisałeś ale nie zapamiętało mi tych ustawień i dlatego pytałem, teraz jest zapamiętane i wszystko działa jak należy. Dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...

w farnell przy 10szt 20pln netto a napewno w innych miejscach można znaleźć też więc nie martwiłbym się o to.

Jeśli chodzi o ostatnią wersje to chyba Krawiec wysyłał do zakładu a on ostatnio nieobecny na forum więc trzeba by wziąc inny projekt - maxdilla ?

Mógłbym zająć się projektem, ale nie bardzo chce mi się powtarzać coś co już było, dlatego proponowałbym coś nowego - karta na PCM2902 ma dodatkowo wejście liniowe i SPDIF. Parametry DAC porównywalne (delikatnie gorsze) ale nie oszukujmy się, żadna z tych kostek nie jest jakimś "hajendem". PCM2902 w zasadzie nie jest przystosowany do wysterowania słuchawek więc tutaj trzeba by dorzucić coś na wyjście, do tego trzeba dodatkowy stabilizator niskoszumny (można bez niego ale parametry lecą w dół).

Co sądzicie o czymś takim?

Jestem za. W takim razie czekamy na projekt (moze w nowym temacie? )

Jeśli projekt dojdzie do skutku to tak, w nowym temacie. Tylko pytanie ile tak na prawdę jest chętnych osób, może jakaś bardzo prowizoryczna lista?

Szczerze mówiąc mi niepotrzebne liniowe i SPDIF :P Może by tak ulepszyć projekt krawca? Albo zrobić coś bardziej high-endowego ? W maju, po maturach, mógłbym się zająć kompletowaniem części, jeśli dostałbym listę co mam kupić ...

Ostatnio przeglądałem dokumentacje pcm2704 i widziałem, że zewnętrzne zasilanie jest inaczej proponowane (3.3v proponuja jeśli nie ma być z usb zasilane itd)

Co do projektu Krawca to nie wiem co możnaby ulepszyć - przekręcić gniazdo słuchawkowe ? ;-)

Lepszy kwarc ? izolacja usb ? Tylko że to praktycznie dwókrotnie zwiększy cenę.

Ew można to przystosować pod konkretną obudowe hammonda np.

Krawiec wrócił to może ma jakieś pomysły.

Tak właśnie myślałem, żeby zaizolować USB. Czy zewnętrzne zasilanie dałoby coś? byłoby wszakże bardziej 'czyste', prawda, czy się mylę? Co do cen - bo w końcu się nie doczytałem. Ile kosztował projekt v2?

PS. Czy da się wyłączyć to potwierdzanie postów wcześniej? :D

Wrocilem wrocilem ;-)

zanim praca zabrala mi caly wolny czas zaczelem dla zabicia czasu robic sobie taki projekcik ( przez ostatnie pare miesiecy lezal gdzies na dysku, do wczoraj ), co prawda jest w powijakach i na dokonczenie mam nadal bardzo malo wolnego czasu, ale sukcesywnie bede go konczyl i kto wie moze powstanie number 1.

Wybor padl na uklady PCM2706,PCM1754 i OPA604 prawdopodobnie dlatego ze mam je w szyfladkach ;-) oraz bardzo mozliwe ze analogowka sie powiekszy o dodatkowe DC serwo ( pierwotnie byly takie plany )

Aha wiekszosc elementow w SMD jest w wielkosci 0805

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jakościowo klasę wyżej od poprzedniego projektu? Ale z tego co widzę też i sporo drożej... SMD to chyba nie przeszkoda... Mogę zapytać o coś? :) TR1, TR2 to OPA? Gdzie jest wyprowadzony dżwięk?

Czyli jakościowo klasę wyżej od poprzedniego projektu? Ale z tego co widzę też i sporo drożej... SMD to chyba nie przeszkoda... Mogę zapytać o coś? :) TR1, TR2 to OPA? Gdzie jest wyprowadzony dżwięk?

TR1 i TR2 to transformatorki zasilajace cyfre i analogz sieci ~230V, opa-py masz w czesci analogowej a sygnal w tej chwili jest puszczony na molexy ( tymczasowo abym wiedzial gdzie co idzie.

Odnosnie elementow SMD 0805 chodzilo mi ze one maja wymiary okolo 1 na 2,5mm ( czyli 8 i 5 chyba setnych cala czy jakos tak, juz nie pamietam ).

Pozdrawiam Jakub

• 2 tygodnie później...

są gotowe pcb pod ten dac w wersji smd na ebayu,dla mnie ten dac jest godny zainteresowania jedynie jako transport cyfrowy bo po analogu jest suchy i bezpłciowy jak pieprz,wole sb- audigi

Skoro już przdmowca wszedł na ten temat.

Panowie już nie raz (i nie tylko ja) również pisałem na ten temat. Nie ma najmniejszego sensu robić projektu gotowego daca z wejściem USB na tych PCM270x !

Przecież pomijając, że układ ten przyjmuje tylko dane do 48k/16b, to po prostu słabiutko brzmi. Szkoda kasy i czasu, naprawdę. A bawiłem się też nim sporo.

Większość zintegrowanych kart dźwiękowych nowszej generacji jest znacznie lepsza !

Nie wspomne już o dobrej aplikacji - prawidłowo zaprojektowanej PCB, bo w przeciwnym wypadku będzie brzmieć to nie do zniesienia.

Ja rozumiem, że większość zaczyna przygodę z elektroniką i chcą tanim kosztem zrobić swoją kartę na USB na jednym układzie "all in one"

Ale jeśli wam na tym projekcje zależy, to czyż nie warto dać jakiejś dodatkowej kości przetwornika ?

Nie musi to być drogi i skomplikowany układ w aplikacji.

Wstarczy prosta i tania dodatkowa kostka DACa i jednym wzmacniaczem oparacyjnym (możliwość doboru według brzmienia) a jakość będzie lepsza. Nie ma nawet co porównywać.

Projekt taki już powstawał pod

Ukryta Zawartość

Z powodu małego zainteresowania projekt ucichł, jednak widzę że znowu wzrasta zainteresowanie tą kostką.

Robić byle jaki układ, byle był ? Tymbardzej że to DIY, gdzie mamy wpływ i dążymy by coś było jak najlepsze w swojej klasie.

Taki PCM2706 posiada wyjście w I2C czyli może robić za odbiornik-transport z USB porsto pod zewnętrzny układ DACa.

Czemu tymbardziej nie skorzystać z tej podstawowej właściwości kości PCM270x ?

Ukryta Zawartość

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

jeśli już jesteśmy za dacami które nie potrafią obsługiwać gęstych formatów,to ja wolał bym odświeżyć pcb pod TDA1543 a pcm2706 zrobić jako transport po usb,czyli wałkowanego ale nieśmiertlnego nos daca.

Napewno zagra to zdecydowanie lepiej od tych wszystkich pcm27...

ew można by zrobić możliwość dokładania TDA1543 od 1 do max4

proste toto i niedrogie:)

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.