Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Karta doszła. Wszystko działa. Słuchając przez tą kartę odkrywam muzykę na nowo.

@blackboy: tak, musi. Zamontowałem rezystor ale leda jeszcze nie przylutowałem. Mój czeka na nową obudowe.

Może mógł by ktoś podać link do zasilacza , który będzie pasował do tej karty lub schemat takowego zasilacza , żeby sprawdzić jak karta się zachowuję z zewnętrznym zasilaniem :)

Witam,

karta polutowana, działa :) Pierwszy raz lutowałem smd i myslałem że będzie gorzej. W porównaniu do audiotrak prodigy hd2 jest wyraźnie cichsza, a w dźwięku ... jak narazie niewiele gorsza, albo ja głuchy może jestem :) Poniżej kilka fotek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24677-100000078 1281097856_thumb.jpg

post-24677-100000079 1281097855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie był bym sobą jeśli bym nie zrobił pomiarów :)

Dwa pierwsze to podstawa 1 kHz i wartości podstawowych parametrów

Bez cudów ... o dziwo w sumie pierwsza lepsza karta dźwiękowa może zbić PCM-kę ....

Ale jedzmy dalej prostokącik :) dość dobrze pokazuje niedoskonałości karty

Tu widzimy ze coś nie gra prostokąt zamienił się w impulsy :) hmmmm naprawdę bez cudów (obciążenie karty to czysty rezystor 32Om (na słuchawce która jest cewką w magnesie na pewno nie będzie lepiej)

....

Dla przykładu zmierzyłem poprzedni wynalazek BB na PCM2702 (dwa kolejne rysunki) widać że tu było jeszcze gorzej :) czyli się poprawili.

Co można stwierdzić po odsłuchu nie wiem jeszcze nie słuchałem :)

Ukryta Zawartość

post-27705-100000065 1281122790_thumb.jpg

post-27705-100000066 1281122790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ja dzisiaj odebrałem przesyłkę, dzięki chłopaki!

Naturalnie polutowałem od ręki, Windows 7 ściągnął sobie sterownik, karta działa i gra, wyłączyłem wszystkie ulepszenia dźwięku i szybkie porównanie kilku utworów FLAC na słuchawkach Senka HD 500 i mam wrażenie, że góra jest o wiele lepsza od zintegrowanej karty w laptopie, jakby więcej szczegółów słychać. Poziom głośności także zadowalający, zobaczymy co będzie jeszcze po wygrzaniu elektroniki, ale chyba już teraz poszukam jakiejś fajnej obudowy :)

jako że pierwszy raz lutowałem elementy smd, miałem trochę problemów przy rezystorkach, posiadam zwykłą lutownicę ERSA'y i dopiero po przyklejeniu elementów za pomocą kropelki mogłem je bez problemu polutować, może ktoś też skorzysta z tego pomysłu :)

A po co kleić kropelką? Kropla cyny na jeden pad, chwytasz element pencetą, rozgrzewasz cynę na padzie, lutujesz jedną stronę, rezystor jest już ustawiony, lutujesz drugą stronę.

Malongi, 7 Sie 2010, 16:22

>jako że pierwszy raz lutowałem elementy smd, miałem trochę problemów przy rezystorkach, posiadam

>zwykłą lutownicę ERSA'y i dopiero po przyklejeniu elementów za pomocą kropelki mogłem je bez

>problemu polutować, może ktoś też skorzysta z tego pomysłu :)

To bardzo zły pomysł, klej typu "kropelka" w zetknięciu z lutownicą paruje strasznie mocno parzącym dymem, jak komuś się taki dym dostanie do oczu to może źle się skończyć (z autopsji).

Pewnie wszyscy to wiedzą, ale napiszę, bo może ktoś niezauważył, a moje zdjęcie wprowadzi go w błąd. Mianowicie, jeśli ktoś stosuje gniazdo jack to trzeba je przylutować odwrotnie jak jest u mnie, od spodu. Inaczej będą odwrotnie kanały.

Pewnie bym tego nie zauważył, ale słuchając The Twilight Zone - Rush, w pewnym momencie wykonawca szeptał w prawe ucho, wcześniej wydawało mi sie że szeptał w lewe, no ale nic karte testowałem dalej, odpaliłem gierke i tu były jaja bo zamiast z lewej słyszałem z prawej i na odwrót (kroki, strzały, hałas samochodu) . Zmieniłem i teraz jest dobrze.

Także dziękuje. przesyłka doszła i jest polutowana. Okazało się, że skończyły mi się gniazda mini jack zeby przetestowac kartę -_- , ale linux mówi, że wszystko ok :)

input: Burr-Brown from TI USB Audio DAC as /devices/pci0000:00/0000:00:02.1/usb1/1-3/1-3.1/1-3.1:1.2/input/input6 generic-usb 0003:08BB:2704.0004: input,hidraw3: USB HID v1.00 Device [burr-Brown from TI USB Audio DAC ] on usb-0000:00:02.1-3.1/input2

usbcore: registered new interface driver snd-usb-audio

Następnym razem bym powiększył troche pady do lutowania (R i C) bo ciężko z moim standardowym grotem było miejscami ;-)

pozdrawiam,

Marcin

Witam

Dzisiaj odebrałem przesyłkę - miła niespodzianka po powrocie z urlopu. Wszystko ok. Chyba nic nie brakuje. Płytka bardzo fajnie wykonana.

Wielkie podziękowanie dla organizatorów za włożony trud i poświęcenie sporo wolnego czasu.

Jeszce raz dzięki.

pozdrawiam

przesyłka dotarła, dziękuję i pozdrawiam.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Panowie wszystko fajnie Pcmki zapewne grają nieżle,z oich obserwacji wynika że tanie konstrukcje mają większe powodzenie zainteresowania od drogich rozbudowanych kombinacji przetworników diy,ale skoro już pszerobiliscie układ PCM2704 2x to może teraz ktoś wymysli jakiś fajny prosty daczek,mały i np o klasę albo dwie lepszy od pcmki,pCM2704 mogła by posłużyć do niego jako świetny nadajnik SPDIF bo ma taką możliwość,sam jestem zainteresowany takim układem.

Tylko nie piszcie kup se lampucere za 200zł itp..nie interesują mnie takie rzeczy,chce mieć diy który sam sobie złożę wystarczy tylko dobrze zaprojektowana PCB

także byłbym zainteresowany takim układem, od jakiegoś czasu przeglądam forum pod kątem DAC-a, większość tematów już albo umarła albo już jest po akcji zamawiania płytek/części. Nie mam dużego doświadczenia w elektronice i moje zaplecze techniczne kończy się na mierniku uniwersalnym i lutownicy, fajnie gdyby uruchomienie układu nie było zbyt skomplikowane. Także przychylam się do prośby kolegi kuty.

Zastanawiam się tylko jaki układ można by było zastosować aby był godny uwagi,dodatkowo dobże by było aby taki dac był jak najmniejszy i zintegrowany,całość elementów biernych SMD napewno większość z smd sobie poradzi rozmiar np:1206 nie jest taki straszny,całość można by zamknąć w niewielkiej obudowie i położyć na biurku podpinając jako dodatkowy moduł do PCM2704.

Ja też jestem zainteresowany takim DAC-kiem

Teraz pozostaje tylko jeden problem na czym :)

Istnieją następujące problemy

- Dostępność samego układu

- Cena

- Układy około DAC-owe

CEL:

Wejście Coaxial

- Jeden układ konwerter COAXIAL - DAC (proponowany jakiś DIR TI)

Przetwornik

No cóż jakie macie propozycje

Na wyjściu proponuje jakiś niezły OPA-amp :) ogólnie na PCB DIP 8 pionowy a reszta do wyboru....

dość niezła jest ta konstrukcja

Ukryta Zawartość

(to tylko przykład)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.