Skocz do zawartości
IGNORED

Polska muzyka rockowa przełomu lat 60 i 70

Arzachel79

Rekomendowane odpowiedzi

>Krajcar, 10 Lis 2009, 16:13

>To, że Nalepa pokochał zachodnich mistrzów jest godne pochwały. Lepiej, że zachodnich, niż

>wschodnich, bo co byśmy dziś słuchali - "Czerwony autobus", "Płonie ognisko".

Czy mógłbyś podać na jakich utworach wschodnich wzorowane są "Czerwony autobus" i "Płonie ognisko"?

Na styl grupy Breakout duży wpływ miał Franciszek Walicki z swoją płytoteką.Pisząc teksty jako Jacek Grań w "Na drugim brzegu tęczy" nawiązywał do "White rabbit" Jefferson Airplane.

wladz pisze:

Wyjaśnij proszę czym nawiązał? Nie widzę żadnych "zżynań". O co tu chodzi - czy to nie bicie piany?

Jefferson Airplane to jaskrawy przykład psychedelic w nurcie West Coast - maniery,ideologia,muzyka,styl grania i śpiewania.

Breakout to dojrzały progressive silno osadzony na białym bluesie.Jak sam wspominasz urozmaicali muzykę jazzem.Jaki więc psychedelic,jakie frazy,wokale są podobne.

No skoro dla Ciebie Zdrój Jana to zespół rockowy,to ja już zamilknę i resztę pominę milczeniem.

Krajcar to nie jest bicie piany tylko oparte o wspomnienia i relacje osób w tym również F.Walickiego o powstaniu Breakout....poszperaj i przekonasz się.

Troszeczkę znam.

Mam VESIOLIE REBIATA na takiej składance "Compilation 1969-1979" i przyznam że więcej tam psychedelic niż w ZJ.Niestety większość ich muzyki jest słabiutka pop-rockowa.

VISOKOSNOE LETO - dość dobre dziełko "Prometei prikovannii" i koncert z Moskwy z 1979r.Jednak cenię ich za składaczek "The Store Of Wonders: 1972-1979".

Jurij MOROZOW - wielki artysta mam 2 płyty.

SADKO - też dość dobre granie jak na 1967r.

ZOOPARK "Yezdnij Gorod N" 1983r. - jednak dla mnie to już za późny okres.

Znam PESNIARY,SAMOCVETY,STAS NAMIN GROUP,ZHAR-PTITSA,ARSENAL,ARAKS, ale oceniam dość słabo.

Jeśli Gruzję zaliczymy do Rosji,a tak wtedy było to grupa IVERIA bije na głowę wszystko co tam powstało i można posłuchać.Mam nagrane "Pesnia o Gruzii" 1975 i "Krasavicy Gruzii (Georgian Beauty)1980,czyli chyba wszystko co po nich zostało.Przepiękne granie.

Frank Zappa to chyba konglomerat wszystkich istniejących stylów muzycznych i ideologii.Talent to on miał,ale ciagle mam żal,że nie przelał go w muzykę taka jaką ja lubię :)

Gdyby mógł rozwinąć te frazy gitarowe w coś ułożonego to zapewne miałbym wszystkie jego płyty,a tak mam tylko kilka.Hot Rats z 1969r. uważam za najlepszą.

Krajcar zazdroszczę radzieckiej kolekcji bowiem niewiele posiadam i nie za bardzo znam poza Zvuki Mu.W wyniku ich wielokulturowości musiały tam powstać ciekawe rockowe zespoły grające w "podziemiu".

Już znam twoją opinię o Zdroju Jana a ty moją i chcesz jeszcze to ciągnąć?

Wspominaliście zdrój Jana - chyba najbardziej odjechany polski zespół tamtych czasów ... ich koncerty były zupełnie inne i takie psychodeliczno-nowatorskie ...

Warto też wspomnieć, że Zdrój Jana nagrał pierwszy "teledysk" rysunkowy w naszej historii ...

Zdrój Jana - Żegnaj Paro!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdrój Jana W archiwum muzycznym znajduje się osiem nagrań radiowych zespołu. Utwór p.t. Kiedy będę żałował , który przez kilka tygodni znajdował się na pierwszym miejscu listy przebojów programu III PR.

Jeśli można byłoby silić się w ogóle na jakieś porównanie to moim zdaniem grupa nawiązywała w swoich założeniach artystyczno-muzycznych do dokonań Franka Zappy i Mothers Of Invention będąc swoisty prześmiewczym undergroudowym kabaretem.

KRZYSZTOF SADOWSKI

And His Hammond Organ 1970

KRZYSZTOF SADOWSKI

And His Hammond Organ

1. Z MAŁEJ CHMURY DUŻY DESZCZ / Heavy Rain From a Little Cloud (K. Sadowski)

2. IMPRESSIONS OF THE BEATLES (J. Lennon, McCartney, arr. K. Sadowski)

a) With a Little Help From My Friends

b) Yesterday

c) A Hard Day’s Night

3. KOŁYSZĄC SIĘ / Swinging (K. Sadowski)

4. SKĄD MY TO ZNAMY / Something Familiar (K. Sadowski)

5. BLUES Z MORAŁEM / Don’t Count on Neal (W. Karolak)

6. BALLADA Z FILMU “ROSEMARY’S BABY” / Main Theme From “Rosemary’s Baby” (K. Komeda, arr. A. Mundkowski)

7. PUNKT DOCELOWY / Aim Point (J. Pt. Wróblewski)

8. ZA PARĘ DZIĘKÓW / For Thanks (M. Urbaniak

* Krzysztof Sadowski - Hammond organ (mod. M-120)

* Andrzej Dąbrowski - drums

* Jazz Studio Orchestra of the Polish Radio

* Jan 'Ptaszyn' Wróblewski - leader

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZBIGNIEW NAMYSŁOWSKI

Winobranie 1973

A.

1. Winobranie / Wine Feast

2. Jak nie ma szmalu to jest łaź / No Dough, No Kicks

3. Nie mniej niż 5% / Not Less Than Five Per Cent

4. Gogoszary

B.

1. Pierwsza przymiarka / First Take

2. Ballada na grzędzie / Ballad on the Roost

3. Misie / Teddy Bears

4. Taj Mahal

5. Winobranie / Wine Feast

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.