Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki interkonekt do wzmacniacza słuchawkowego Holdegron MK III Dual Mono i HD 650?

Romek Pietrzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam prośbę do doświadczonych słuchawkowców i użytkowników wzmacniaczy słuchawkowych. Posiadam aktualnie wzmak Holdegrona MK III Dual Mono, obecnie chyba najwyższy dostępny model i słuchawki Sennheiser HD 650. Słucham na tym sprzęcie mojej ulubionej muzyki czyli rocka lat 70 i 80, Pink Floyd, King Crimson, Dire Straits, Marka Knopflera, ale również Norah Jones i Cassandrę Wilson. Do tej pory używam interkonektu Chord Crimson. Jestem z niego zadowolony, ale podświadomie mam wrażenie że można by z tego wzmacniacza i słuchawek wyciągnąć znacznie więcej. Stąd też moje pytanie jakich interkonektów używacie do wzmaków słuchawkowych i słuchawek tej klasy co HD 650. Noszę się z narazie luźnym zamiarem kupienia drugiej pary słuchawek, którymi na 95% będą DT 880 PRO, stąd opinie użytkowników Beyerów również będą dla mnie bardzo pomocne. Chodzi mi o to, w jakim kierunku rozpocząć poszukiwania najbardziej zbliżonego do ideału interkonektu. Lubię muzykę podaną jak najbardziej na "żywo" taką live, która po zamknięciu oczu do złudzenia przypomina tą którą można usłyszeć siedząc tuż przed wykonawcami na koncercie. Nie wiem czy jest jakiś kabel, który może mi to zaoferować, ale spróbuję takiego poszukać. Mam nadzieję, iż pomożecie i podzielicie się swoimi uwagami.

Dziekuję za pomoc i pozdrawiam - Romek

Kup więcej płyt :)

Albo zmień słuchawki na HD800 (jeśli nie musisz mieć dużo basu) lub Grado PS1000 (jeśli uwielbiasz bas), Bayerów nie słuchałem.

U mnie żaden RCA nie miał wpływu na dźwięk, oczywiście dla moich uszu.

Zamiast inwestować w kable lepiej zmień wzmacniacz na jakiś dobry OTL, bo to najlepiej spasuje do DT880, a i HD650 się nie obrażą. W HD650 owszem, można wymienić kabel, zwłaszcza że to łatwe, a ten fabryczny lekko koloruje dźwięk i nie grzeszy żywiołem.

Dzięki za radę, michelangelo ale zmiana wzmacniacza raczej nie wchodzi w grę. Mam go raptem trzy czy cztery miesiące i z jego brzmienia jestem bardzo zadowolony, uważam że za te pieniądze (800 złotych) to świetny wzmak. Słuchałem poprzednio dwóch modeli Projectów i jakiegoś Grahama i była to porażka. Tematu OTL przyznam się szczerze nie znam.

Co do kabla sygnałowego to od razu mówię że nie zamierzam szaleć i wydawać fortuny na coś, co uważam za bardzo dobre. Chord Crimson to kabel kosztujący około 30 funtów w UK i zamierzam kupić coś w podobnym przedziale cenowym. Może nowy Chord Cobra 3 za praktycznie takie same pieniądze?

By the way, michelangelo czy możesz podać mi namiar gdzie można kupić ten kabel do HD 650?

Byłbym bardzo wdzięczny.

Romek

Interkonekt nie powinien u Pana zrobić różnicy, chyba że obecny kabel jest bardzo zepsuty, albo wzmacniacz bardzo słabo zaprojektowany ( i reaguje panicznie na pojemność kabla). Co innego kabel przy słuchawkach, tutaj różnice powinny być nieznaczne (jeśli wzmak jest coś wart)... Ale i tak najlepszym rozwiązaniem będzie poszukać innych słuchawek. To jest 80 % brzmienia tego zestawu (reszta to dobry wzmak i czyste źródło). Albo pogodzić się z obecnym brzmieniem. Albo zainteresować się wtyczkami VST i DSP w kompie (efekt 100% gwarantowany, customizable, za darmo - czasem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.