Skocz do zawartości
IGNORED

Orzeczenie Trybunału w Hadze - good or bad

gelson

Rekomendowane odpowiedzi

Dotyczy usunięcia krzyży ze szkół we Włoszech.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

W Strasbourgu miało być - ech ta edycja postów.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

zrozumiałem, że tylko w tej jednej szkole

no, cóż będzie o to bitwa, Pieronki się już odgrażały,

szkoda tylko jak się okaże że przez ten traktat lezbijski nie możemy o sobie stanowić, szkoda

To jest jakaś paranoja. I ciąg dalszy idiotyzmów.

Nie bardzo rozumie jak normalnemu człowiekowi może przeszkadzać czyjś symbol religijny, symbol jakikolwiek.

Niedługo pewnie jakiś mędrzec zażąda aby kościoły zakopać, bo 'jak przechodzi obok to czuje taki przemożny zamach na wolność', no męki Tantala prawdziwe.

No to może,żeby było sprawiedliwie,wieszać atrybuty innych religii,przecież nie jesteśmy państwem (chyba ) wyznaniowym,i dlaczego nie nauczać religioznawsta ?

Wreszcie ktoś się zabrał za to dziadostwo, mam nadzieję,iz teraz po wejściu traktatu, możliwa będzie ewakuacja symboli z polskich szkół, instytucji .Mamy w końcu gdzie się odwołac od dyktatu czarnego jaśnie panstwa!

jaka tolerancja? jaki szacunek? o czym wladz piszesz? jak parę lat temu nie wpuściłem księdza po kolendzie, to palcem mnie wskazywał moim sąsiadom- to jest wg ciebie tolerancja dla innych? jak w sklepie zwróciłem sprzedawcy uwagę, iż krzyż w takim miejscu to chyba lekka przesada, to mnie powyzywał od zboczeńców i komuchów- to jest szacunek katolików? jak raz zatrąbiłem na boże owieczki wychodzące z kościółka, to mało mi szyb kamieniami nie wybili w aucie, a co usłyszałem to moje.A przecież wychodzili natchnieni kazaniem ojczulka, przepełnieni miłością i wiarą

Pamiętam jak przez mgłę lata 80-te kiedy dokonywała się walka w wieszanie/zdejmowanie krzyży w szkołach i być może teraz wieku patrzy na to przez ten pryzmat. Jednak trzeba sobie zdać sprawę że wówczas był to wyraźnia walka nie o same krzyże ale walka z ustrojem. Dzisiaj sytuacja jest zupełnie inna - po prawie 30 latach ten problem już nie ma wymiaru politycznego jak go niektórzy wciąż widzą. Ma wymiar wyłącznie światopoglądowy. W Polsce szkolnictwo jest konstytucyjnie świeckie, co ma gwarantować równy dostęp do oświaty między innymi dla wyznawców różnych religii. Preferując symbole jednej religii jednocześnie dyskryminujemy wyznawców innych religii czy ateistów - a takich jest w naszym kraju coraz więcej, płacą takie same podatki i mają takie same prawa czuć się w szkole komfortowo. Polska nie jest krajem wyznaniowym jak niektóre kraje arabskie, nie mamy jednej urzędowo obowiązującej religii - a czasami mam wrażenie że tam tolerancja dla innych wyznań na poziomie społeczeństwa jest większa niż u nas.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Pomijająć kewstie światopoglądowe i wolność sumienia to dla ludzi wyznających inne religie symbol chrześcijaństwa może być zwyczajnie szokujący a nawet odrażający. jak zareagowali by chrześcijanie na widok symboli religijnych które przedstawiały by gilotynę z odciętą głową albo człowieka nabitego na pal? metody egzekucji były różne w różnych kulturach. ludzie mają pełne prawo obawiać się że takie widoki mogą mieć zły wpływ na psychikę ich dzieci.

wyrok ws. Lautsi v. Republice Włoskiej jest po prostu nieuzasadniony

uzasadnienie jest nielogiczne, przesłanki niedowiedzione a wnioski bezpodstawne

ten wyrok jest po prostu głupi i po raz kolejny wstydzę się za ECHR, wstydzę się, bo też jestem prawnikiem

hubertus

Nie było moją intencją gloryfikowanie obecnej nachalności KK i osób z nim związanych.Wskazałem tylko na rozdźwięk pomiędzy przesłaniem a realizacją.Co przeszkadza krzyż czy też inny symbol na ścianie jeżeli jest mocno związany z daną społecznością.Przestrzegając nauki Chrystusa nikt by nie wieszał krzyży na ścianach.On raczej mówił o miłości a nie bólu.

Wybór Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, który odrzuca obecność krzyża w szkołach, jest przede wszystkich skutkiem tchórzliwości europejskich rządów, które odmawiają wzmianki o korzeniach chrześcijańskich w europejskiej konstytucji.

Chrześcijaństwo stanowi korzeń Europy, stąd też każdy, kto go podcina, zadaje cios Europie.

wygląda na to że sędziowie nie wzięli pod uwagę, że krzyż jest symbolem uniwersalnych wartości, leżących u podstaw naszej europejskiej tożsamości.

A gdzie tu wartości demokracji,gdzie jeden sprzeciw,obcokrajowca innej kultury,burzy cały porządek cywilizacji budowanej przez 2000 lat!

korzenie europy sięgają pogaństwa. chrześcijaństwo przyszło dużo później.

Twierdzenie że Europa ma chrześcijańskie korzenie to jedno z najnachalniej lansowanych kłamstw KK

Odwołać to trzeba sie do własnego sumienia.Ojcowie Zjednoczonej Europy chcieli ją zbudować na korzeniach Chrześcijańskich i o tym zapomnieć nie można!W tak nieodległej perspektywie widać jak narody dały sie ogłupić doktrynerom libertyńskim,którzy to przejeli po założycielach tego pomysłu,budowy na najwyższych wartościach chrześcijańskich.

A jakie wartości są nam dzisiaj wciskane,to właśnie mamy przykład z Strasburgu,europa przespała?

Polak mądry po szkodzie?

julek, 5 Lis 2009, 12:23

>korzenie europy sięgają pogaństwa

Ajeszcze przed pogaństwem żyli w jaskiniach...ech z takim rozumowaniem,można sie rzeczywiście cofnąć...

ed125, 5 Lis 2009, 12:02

>Chrześcijaństwo stanowi korzeń Europy, stąd też każdy, kto go podcina, zadaje cios Europie.

Proponuję wnikliwszą analizę historii Europy przed napisaniem równie płytkiej co nieprawdziwej opinii.

Europa zawsze była wielokulturowa. To że obecnie dominują religie chrześcijańskie nie oznacza że tak było zawsze. Wszechobecne chrześcijaństwo głównie jest spowodowane szerokimi wpływami rzymskimi którymi ślady podążyła ta religia. W większości przypadków bynajmniej nie była ona rozpowszechniana w atmosferze demokracji i miłości bliźniego, co współcześni przywódcy KK w końcu zaczęli ze skruchą przyznawać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ale co to w ogóle za brednie. Pewnie z +80% klasy/szkoły to katolicy. Co kogo obchodzi jakaś idiotka, której przeszkadza krzyż.

Równie dobrze mogę powiedzieć, że strasznie mi Donek doskwiera na stanowisku premiera. Tak mi niedobrze się robi jak reprezentuje mój kraj światopoglądem, który jest mi obrzydliwy. Zdjąć go.

A jeszcze wcześniej być może ludzie zyli na drzewach i jesli wówczas mieli jakąś religię to zapewne nie było to chrzescijaństwo ani nawet judaizm. Jesli się mówi o korzeniach to trzeba sięgać jak najgłębiej bo niby od którego momentu zaczynaja się korzenie i jak w takim razie nazwać to co było przed tymi korzeniami?

no i przykład typowo polskiej "tolerancji" - w tej dziedzinie do przeciętnego Europejczyka jeszcze niektórym bardzo daleko

>>>>>> gg

5 Lis 2009, 12:48

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2294 / 194 / 0

Ale co to w ogóle za brednie. Pewnie z +80% klasy/szkoły to katolicy. Co kogo obchodzi jakaś idiotka, której przeszkadza krzyż.

Równie dobrze mogę powiedzieć, że strasznie mi Donek doskwiera na stanowisku premiera. Tak mi niedobrze się robi jak reprezentuje mój kraj światopoglądem, który jest mi obrzydliwy. Zdjąć go.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.