Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie najlepsze połączenie

Pinny

Rekomendowane odpowiedzi

Mam amplituner Denon DVR 1610 ( 3 wejścia, 1 wyjście HDMI), DVD Pioneer DV 400 (1 wyjście HDMI), tv Sharp 42DH77 (3 wejścia HDMI), dekoder N-ki (1 wyjście HDMI)- jak to połączyć aby uzyskać najlepszą jakość dźwięku? Planuję połączyć DVD i N-kę do amplitunera przez HDMI i amplituner do tv przez HDMI oraz tv z amplitunerem kablem optycznym (aby uzyskać dźwięk przez głośniki z programów analogowych) czy też może wybrać inne połączenia- jakie? W/g instrukcji obsługi zarówno amplitunera jak i tv preferowane są połączenia przez HDMI.

Oprócz oglądania programów telewizyjnych chciałbym czasami posłuchać przez ten zestaw płyt CD- stąd pytanie o możliwie najlepsze audio. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/59351-jakie-najlepsze-po%C5%82%C4%85czenie/

ZDANIA SĄ ROŻNE TO TAK JAK BYŚ PYTAŁ. "WIEPRZOWINA CZY DRÓB" ZDANIA ZAWSZE BĘDĄ PODZIELONE. STARAJ SIĘ OMIJAĆ PYTANIA TYPU "CO JEST LEPSZE A CO GORSZE". TEMAT RZEKA. JEŻELI SAM NIE SPR TO SIĘ NIE DOWIESZ. STARAJ SIĘ PYTAĆ:

JAKIE MARKI SĄ ODPOWIEDNIE?

O PRZEDZIAŁ CENOWY?

STOSUNEK CENY DO JAKOŚCI?

W CZYM JEST LEPSZY OPTYK OD HDMI?(TO ZNACZY CO POTRAFI TAKIEGO CZEGO NIE ZROBI HDMI)

PYTAJ O RZECZY WIDOCZNE GOŁYM OKIEM.

NP Z TEGO CO PAMIĘTAM TO PRZEZ OPTYK NIE PRZEŚLESZ DOLBY TRUE HD. JEŻELI SIĘ MYLĘ TO NIECH KTOŚ SZYBKO SPROWADZI MNIE NA ZIEMIE BO NIE JESTEM PEWIEN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj Pinny,

w celu słuchania płyt CD podłącz po prostu dodatkowo DVD z amplitunerem za pomocą klasycznego interkonekta 2xRCA-2xRCA.

Nie znam możliwości Twojego sprzętu, ale jeśli ampli nie poprawia Ci obrazu [skalowanie, kolory, etc.] proponuję wyprowadzic obraz po HDMI bezpośrednio ze wszystkich źródeł. Zawsze to jeden element w torze mniej... z tym, że przy takiej kofiguracji mnożysz kabelki:(

Najlepiej poeksperymentuj z różnymi połączeniami i wybierz najlepszy dla siebie obraz. A jak nie dostrzeżesz różnic, to podłącz zabawki najmniejszą możliwą ilością kabli.

Pozdrawiam, A.

Pinny:

Połącz tak jak sam zaproponowałeś. Czy Twój TV ma optyczne wyjście? Fajnie.

Z DVD musisz przepchać 5.1 do ampli (chyba priorytet?). I dalej do TV. Obraz z DVD nie jest wymagający (ampli poradzi sobie).

Poeksperymentowałbym z dekoderem; do TV po HDMI. U mnie daje na kanałach HD zarypiasty obraz. Dźwięk zwrotnie (stereo z TV) poddany uprzestrzennieniu przez ampli jest wystarczająco dobry.

Ciekaw jestem jak Twój Denon radzi sobie z wieloma HDMI z włączonymi źródłami w warunkach aktywnej opcji HDMI control. U mnie zdarza się, że dźwięk „czka”. Daj znać po paru dniach eksperymentów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.