Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do mojego zestawu

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wobec tego ze nie moge dogadac sie z McGyverem w sprawie tuningu zrobionych przez niego kolumn zakladam nowy temat. Licze na opinie doswiadczonych forumowiczow. Od jakiegos czasu zaprzestalem poszukiwan nowych klockow. Definitywnie zostaje Pioneer PD 75 jako zrodlo i wzmacniacz Sansui AU-G 99X - topowa integra z lat 1984/86. Jak brzmi CD wie raczej wiekszosc forumowiczow. Wzmacniacz jest do bolu neutralny. Potrafi byc slodki jak miod zeby po chwili porazic srednica i ogromna iloscia detali. To typowe dla wysokich integr Sansui. Bas raczej niski i dobrze kontrolowany. W rankingach byl zestawiany z niektorymi modelami Accuphase z tamtych lat. Zreszta cena sprawnego egzemplarza bez tzw. przeszlosci na rynku wtornym wynosi mniej wiecej tyle co np. Accu E 303x. Ale nie o tym chcialem napisac. Kolumny maja byc przejrzyste lecz raczej neutralne. Muzyka to wbrew pozorom wcale nie disco:) Sporo klasycznego i progresywnego rocka troche instrumentalnych pejzazy i wspolczesne brzmienia elektroniczne. Z racji metrazu to musza byc monitory. Nie mam zadnych uprzedzen co do marek. Okablowanie w "o mnie". Jak chcecie wiedziec wiecej pytac bez obaw:)

https://www.audiostereo.pl/topic/59406-kolumny-podstawkowe-do-mojego-zestawu/
  • Użytkownicy+

Witam

przy tej ilości wpisów, to raczej ja powinienem się radzić koledze :-). Jednak jak już coś mam napisać (bo ktoś musi być pierwszy :-), to radzę kolumny DIY, zlecić komuś, lub zrobić samemu (jest sporo fajnych projektów na Seasie, lub Vifie i Peerlessie).

Robert

Ps. Ciekawe w czym problem z Makiem, przecież on chętnie robi takie rzeczy ?

Sęk w tym, że Discomaniac71 chciałby żebym mu przez GG udzielił jednoznacznych odpowiedzi na jego pytania mimo że nie znam w ogóle elektroniki jakiej obecnie używa. Owszem, opisał mi jak gra jego wzmacniacz, ale czy słowny opis ma mi wystarczyć? Powiedzcie sami.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adam wszyscy wiedza ze zajmujesz sie obecnie glownie lampizacja i temat kolumn zszedl na drugi plan. O tuningu moich glosnikow rozmawialismy juz bardzo dawno temu. Probowalem wielokrotnie wracac do tematu. Niestety bezskutecznie. Szanuje Twoja wiedze i osluchanie ale tak sie nie robi. Charakter dzwieku ktory mam u siebie (a slyszales go przynajmniej kilka razy) zmienil sie niewiele. Zmienila sie jego jakosc - charakter pozostal dalej taki jaki lubie. Napisalem Ci tez dokladnie czego sie spodziewam i jakie zmiany mnie interesuja.

Tak, zadawałeś wielokrotnie te same pytania, a ja odpowiadałem. Tylko że nie pasowały Ci moje odpowiedzi i nie chciałeś przyjąć ich do wiadomości. Chciałem dobrze, próbowałem tłumaczyć, daremnie. Widać powinienem wbrew wszystkiemu zrobić jakąś tam operację na Twoich kolumnach i skasować Cię za to równo. Wtedy byłoby dobrze? Bo ja uważam że nie, i mówiłem Ci to wielokrotnie. Niestety nie dotarło.

Jeżelim oczekujesz porady to powinieneś najpierw umieć słuchać. A jeżeli uwzażasz że i tak wiesz lepiej to po co się pytasz?

Teraz szukasz kolumn za 1500-2000. Życzę Ci powodzenia, choć osobiście uważam że w tym przedziale z pewnością znajdziesz kolumny wyraźnie inne, ale wątpię czy znacząco lepsze.

Na allegro jest też kilka interesujących propozycji w tej kwocie, jeśli masz niedaleko do danej miejscowości to warto zapytać i umówić się na odsłuch. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

ja na Twoim miejscu złorzyłbym coś na seasach. Jak nie czujesz się na siłach to możesz sobie obudowy zamówić, zwrotnice też gotowe kupić na płytce i tylko podłączyć i przykręcić głośniki.

Jak już pisałem, są zdecydowanie inne. Krok w bok. Albo i dwa kroki w bok. jak chcesz coś zdecydowanie, wyraźnie lepszego no to trochę nie ta półka. Na allegro masz Aurumy za 2400, ale Ty znowu Vify XT18 nie lubisz i wracamy do punktu wyjścia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adam w rozmowie prywatnej ktora odbylismy jakis czas temu przez telefon sam powiedziales ze zdecydowanie wolisz M 18 WH wiec o co chodzi? Kazdy ma prawo do swoich preferencji. Przerob mi je tak zeby graly o klase lepiej i tyle. Wszyscy wiedza ze obecnie Twoim glownym zajeciem jest lampizacja. Jeszcze 2 lata temu bylaby zupelnie inna rozmowa. Ja niestety nie dam swojego PD 75 zlampizowac:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

eMiL

17 Lis 2009, 19:09

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2004 / 1550 / 0

disco,

dołóż trochę do zakładanej kwoty i czekaj aż się pojawią dynaudio x16 na rynku wtórnym.

Tylko jak dlugo:)

discomaniac71, 17 Lis 2009, 19:10

>Adam w rozmowie prywatnej ktora odbylismy jakis czas temu przez telefon sam powiedziales ze

>zdecydowanie wolisz M 18 WH wiec o co chodzi?

Chodzi o to co możesz w ramach założonego budżetu. Ot co.

>Kazdy ma prawo do swoich preferencji.

No ma. Ale musi się też liczyć z twardą rzeczywistością.

>Przerob mi je

>tak zeby graly o klase lepiej i tyle.

O klasę lepiej, i tyle? Toż od samego początku usiłuję Ci delikatnie uświadomić że z tych kolumn masz wyciśnięty w zasadzie maks, i jedyne co da się zrobić to lekka kosmetyka. Ale widzę że trzeba wprost, kawę na ławę. O KLASĘ LEPIEJ TO SIĘ TUNINGIEM NIE DA! To nie są monitorki zbudowane na chińskich częściach.

>Wszyscy wiedza ze obecnie Twoim glownym zajeciem jest

>lampizacja.

No a co to ma do rzeczy?

>Jeszcze 2 lata temu bylaby zupelnie inna rozmowa.

Nieprawda. byłaby taka sama. Te same prawa fizyki obowiązywały dwa lata temu, te same obowiązują i dzisiaj.

>Ja niestety nie dam swojego PD 75

>zlampizowac:)

A kto Ci każe? Ja i tak Pioneerów nie lampizuję. Jedyny wyjątek to PD-S06, ale Ty go nie trawisz ;-). A przyjechać do mnie na kawę i posłuchać muzyki i tak możesz.

eMiL, 17 Lis 2009, 19:23

>siejca,

>będę strzelał:

>vifa xt18 i najtańszy morel mdt29

>

>McGyver w razie czego popraw mnie;)

A nie wiem, obecnie to Grzegorz sam robi. Ja tylko wiem jak grają ;-)

McGyver, 17 Lis 2009, 19:26

>eMiL, 17 Lis 2009, 19:23

>

>>siejca,

>>będę strzelał:

>>vifa xt18 i najtańszy morel mdt29

>>

>>McGyver w razie czego popraw mnie;)

>

>A nie wiem, obecnie to Grzegorz sam robi. Ja tylko wiem jak grają ;-)

Jak? nie udusza sie tych 12 m kw

Siejca, 17 Lis 2009, 19:18

>McGyver>>

>Witam wszystkich-na jakich przetwornikach są te Aurumy - cyz nie udusy si na 12 m kw ?

>

>Poydrawiam

Czy się udusi? To zależy od akustyki pomieszczenia. kiedyś miałem Minasy na 13,5 metrach i grały świetnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.