Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kolumn MA PL100 czy Focal 1007be?

jarekkaz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie spotkałem się z bezpośrednim porównaniem w testach tych kolumn a w wielu testach pojedyńczych jest to już hi-end (o Focalu w HI-Fi muzyka "Tak blisko utopii za tak niską cene nie był jeszcze nikt"). Po Audio Show 2009 pomyślałem,że dla muzyki warto wydac ponad 13 tys zł i po testach w czasopismach i odsłuchu MA PL100 mam dylemat. Czy ktoś porównywał w odsłuchach te dwie kolumny lub miał też ten sam problem? Niestety przeprowadzenie aktualnie odsłuchu jest trudne bo zaden ze sklepów nie ma tego u siebie lub tez nie sprzedaje obu producentów (chyba,że ktos zna taki sklep).

Witaj,

nawet dzisiaj słuchałem powyższych dwóch konstrukcji. Są to kolumny o zupełnie innej charakterystyce. Monitor Audio PL100 jest napewno jeśniejszy, ostrzejszy, ogólnie grający trochę skrajami pasma. Przy podobnej konfiguracji elektroniki Focal jest łagodniejszy, trochę ciemniejszy, spokojniejszy. Rzeczywiście obydwie kolumny to już hi-end, wybór jednak zależy w dużej mierze od preferencji słuchacza i podłączonej elektroniki. W przypadku pytań, służę pomocą.

Gdzie udalo się obu tych kolumn posłuchać?

Mój wzmacniacz to bardzo neutralnie i uniwersalnie grajacy NAD M3. Jak sprawdzą się obie kolumny z:

rock, metal (U2, Marillion, Judas Priest),

pop i wokal (Abba, Loreena McKenitt, ELO)

elektronika M. Oldfield, J.M.Jarre

muzyka kameralna (D. Krall)

muzyka symfoniczna (np. V Symfonia)

muzyka fortepianowa i sprzypcowa, Chopin, Vivaldi

muzyka organowa.

Rozpisuję się tak nad preferencjami bo ogólnie jestem zwolennikiem testowania sprzetu z podawaniem rodzaju muzyki i płyty i jak na tym brzmi testowany sprzęt a nie tak jak w większości testów bez podawania tego i opisywania brzmienia pasma np. rozległy bas, zszycie średnicy z sopranami.

Moim zdaniem bardziej wyrównane brzmienie zaoferuje połączenie NAD M3 z Focalem, chociaż jeśli lubisz trochę "pazura", to MA może zachwycyć. Weź także pod uwagę kolumny Dynaudio, które także świetnie współpracują z M3.

W sprawie odsłuchu wszystkich powyższych zestawów proszę o kontakt na priva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.