Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui AU-X901 poprawa brzmienia

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

zasilacz po zmianach - na wszystkich elektrolitach (Nichicon KZ, Elna Silmic II) założono bypass polystyrenowy ASC, na 4 (w tym główne filtrujące) dodatkowo polipropyleny u-con czyli tak jak było w oryginale

post-15679-100002652 1265838241_thumb.jpg

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Wszystkie bypassy na płycie końcówki mocy są założone od spodu aby łatwo można było stwierdzić co jest dodane i gdzie. Po wszystkich pracach pozostaje sumeinnie i spokojnie zestroić wstępnie wzmacniacz. Po wygrzaniu zestrajamy ponownie. Ot i cała fiolozofia. Wszystkie czare kondy to Nichicon KZ, brązowe to ELNA Silmic II

A no prawda - dobra robota. To na prawdę działa i to jak!!! Polecam wszystkim takie odświeżenie i bajpasy, różnica jest kolosalna, ale co trzeba podkreślić NIE ZMIENIA CHARAKTERU BRZMIENIA SANSUI!!!

• 2 tygodnie później...

te wasze modyfikacje... a pozniej ludzie placza ze to "gra inaczej" albo inne wypowiedzi "mialem wzmacniacz xxx kupilem po opiniach na forum ze jest swietny wlaczam a to gra beznadziejnie... odpowiedz "kolejnemu sie nudzilo i modyfikowal sam"

polecam zmieniac wzmacniacze zamiast modyfikowac to jest elektronika odpowiednio wyliczona ktora daje "dzwiek" i nie dziala na zasadzie "dam cos lepsze bedzie lepiej" - bedzie odejscie od tego co zaprezentowal producent - ale kazdy kto bedzie chcial pozniej to "cos" kupic musi sie liczyc ze to "moze byc" tylko tym samym z nazwy

polecam wymienic kondensatory "na dokladnie te same" - no zazwyczaj nie da sie i dlatego elektronicy ktorzy wiedza o co chodzi nie polecaja starszego sprzetu... i nic wiecej

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W zasadzie nie pisuje juz na forum ale wpis kolegi futu sprowokowal mnie do krotkiej wypowiedzi. Po 1 futu jak jasno wynika z Twoich wpisow ze jestes jeszcze bardzo zielony w kwestii odsluchow porownawczych i samej elektroniki. Wystarczy poczytac jakie pytania zadajesz. Po 2 trafiles kula w plot bo nie jest to modyfikacja sensu stricte a juz na pewno nie modyfikacja na pale. Na podstawie pewnej topologi (dodajmy firmowej topologii) budowy wzmacniaczy Sansui kolega czubsi dokonuje upgrade do wyzszych i drozszych modeli czesto niemal nieobecnych nie tylko na polskim rynku bo tutaj sa sladowe ilosci dobrych klockow Sansui (przyczyna byla jedna: cena) ale takze europejskim. Kieruje sie firmowymi zasadami i firmowymi wyliczeniami. Kondesatory "dokladnie takie same" o ktorych piszesz sa zdaje sie takze nieobecne na naszym rynku i nie wiem czy w ogole jeszcze produkowane.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Futu zazwyczaj stwierdziłbym że masz rację ale w tym przypadku to po prostu za przeproszeniem pieprzysz jak potłuczony. Wszystkie te nasze modyfikacje są przy zatosowaniu rozwiązań samego Sansui i przy użyciu częsci takich samych bądź o bardzo zbliżonej specyfikacji i w miejscach w, których te konstrukcje miały je zastosowane. Miałem 907 i porównywałem 1 do swój wzmacniacz - róznice były tak subtelne że w zasadzie mało istotne. Wzmacniacz przed zmianami grał po prostu jak niższy model. Uważam że nie powinieneś zabierać głosu na tym wątku skoro nie masz zielonego pojęcia o budowie serii 607-907 Sansui co udowadniasz swoimi twórczymi tezami. Nie jestem za podniecaniem się zmianami. Jestem za równowagą tonalną i neutralnością. Wszystkie modyfikacje proponowane przeze mnie (na podstawie zaleceń wielu osób znacznie mądrzejszych i lepiej znających Sansui ode mnie) mają na celu wzbogacenie brzmienia a nie zmianę. Każda modyfikacja jest zastosowana adekwatnie do miejsca w schemacie strukturalnym wzmacniacza, który jest zbieżny dla całej linii tych urządzeń. Jestem tego samego zdania, że większość tzw. super modów kończy się tak naprawdę spieprzeniem sprzętu (ukierunkowaniem w którąś stronę)!!! Stosowanie Elna Silmic czy Nichicon na zasilaniu w Sansui to nic innego jak różnica pomiędzy serią starszą a nowszą w obrębie tego samego modelu Sansui !!! Bypassy są z kolei odróżnieniem najwyższych modeli od nieco niższych w serii. Było ich także więcej w najnowszych liniach. Mało mnie obchodzi czy to rozumioesz czy nie fakt faktem ludzie wymieniają sprzet na coraz lepszy w ich mniemaniu i robią to wciąż .... Ja wolałem zmienić niższy model na wyższy za określone niewygórowane pieniądze ze skutkiem wprost uzasadnionym. To tyle

czubsi - ten wpis przypadkowo trafil na Twoj post a ja nic nie mam do Twojej modyfikacji po prostu widzac tytul zwiazany z modyfikacja sprzetu przypomnialo mi sie jak odwiedzilem pewna osobe niedawno... cel nie byl "audiofilski" to bylo przy okazji zalatwiania pewnej sprawy ale okazalo sie ze jest to elektronik ktory cale zycie pracowal w przemysle "audio" i byl nawet pracownikiem jednej audiofilskiej firmy przy okazji wlasnie zajmowal sie naprawa modyfikacjami i wszystkim co zwiazane z audio

no jak trafilem na specjaliste praktyka (tzn osobe ktora nie pisze na forum tylko zajmuje sie tym zawodowo) to skorzystalem z czasu i pamietam jego wypowiedz na temat modyfikacji i dlatego mnie naszlo na napisanie,

w kazdym razie w starszym sprzecie trzeba wymieniac kondensatory, modyfikacje usprawniajace nalezy sobie darowac - mozna wymienic sprzet po prostu a nie degradowac stary - on jest juz zloimem na rynku wtornym po takiej modyfikacji 9jesli bedzie to modyfikacja profesjonalna to moze ktos sie zdecyduje ale przy amatorskiej mozna czesto spiepszyc

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Rozumiesz, że tu nic nikt na prawdę nie zmienia ??? Nikt tu nie szuka po omacku polepszenia sobie zmianami samopoczucia. Jest prosta droga upgreadu, którą umozliwia schemat i tyle. Takich przypadków w sprzęcie audio nie jest wiele więc warto o tym wiedzieć i wykorzystać. Moja rada to nie cytuj kogoś bo tak robi 99 % buractwa na forum i później jest taki gnój jaki jest ! Jeśli masz ochotę zabrać głos to przyjedź posłuchaj i wtedy pisz nie narazisz się na krytykę i przy okazji nie będziesz szerzył teorii tzw. fachofcuf ... Od 9 lat szukam dobrego elektronika, który przestanie pieprzyć i okaże się praktyczną wiedzą i znajomością tematu. Dotąd na takiego nie trafiłem. Kazdy ma jakieś wytłumaczenie : a ten to tylko wzmacniacze a tamten to bez schematu nie widzi a ten to się boi, ze spiperzy bardziej ... Najczęśćiej największe teorie snują Ci co najmniej potrafią ! Wymienić płytkę z częściami na nową to Zosia z pomywaka potrafi. Jak już wymagasz by zdiagnozować rozbieżność prądów na płycie to niestety wszystkich tych nieuków przerasta ... Zastanów się zatem nad braniem sobie autorytetów za wzór. Nie mówię, ze Twój mentor nie zna się na rzeczy ale wrzucanie do jednego wora każdej modyfikacji to kretyństwo i tyle ! Czy nowe modele u poszczególnych producentów nie różnią się niuansami ? Dokładnie to samo ma na celu mądry tuning. Każda zmiana poparta odsłuchami i obiektywną oceną jest zasadna zwłaszcza w zakresie wykorzystania potencjału układu. Nie każdy to zrobi i nie każdy ma na ten temat wiedzę i zapewne to jest przyczyną nieporozumień. Zanim coś się ruszy najpierw musi się zdobyć wiedzę na temat układu, punktów integralnych itp. To co my czynimy to żaden tuning- zmiany polepszają jedynie parametry pracy układu - to miał w zamyśle producent mając na względzie hierarchię wyższych modeli i to mamy na względzie rónież my ...

dzieki uprzejmosci czubsi mialem okazje zerknac w schematy topowych konstrukcji sansui.

zasilanie jest zrobione na trafie dajacym ok +- 30V. wzmaki maja swoja moc dzieki pracy mostkowej.

co ciekawe kondensatory filtrujace nie sa podpiete jak w wiekszosci konstrukcji miedzy plus a mase tylko miedzy plus a minus (prawdopodobnie wymusza to praca mostkowa).

jesli ktos bedzie mial problem z jakims kanalem to mierzyc nalezy kazde wyjscie glosnikowe oddzielnie i oczywiscie do masy. kazde wyjscie na kolumne nalezy traktowac jak oddzielny wzmak/koncowke mocy.

jeszcze moze napisze zdanie na temat modyfikacji tego modelu. w modelu 907DR (podejrzewam ze wyzszy) jak byk stoja boczniki w miejscach gdzie czubsi pozakladal boczniki...

taka modyfikacja to oczywiscie psucie wzmacniacza au-x901 ale z drugiej strony taka modyfikacja prowadzi przynajmniej czesciowo do wzorca dzwiekowego modelu 907.

innymi slowy mamy takiego mieszanca 901/907 ;) ktory moze brzmiec lepiej od nie przerabianej 907 poniewaz tu sa nowe/nowoczesne kondki

Gość czubsi

(Konto usunięte)

"o take polskie walczyliśmy" Dokładnie jak mówisz jednak powiem więcej. 907 ma wszędzie powkładane 0,47 uF - jednak dość oszczędnie. Fakt faktem nie wszędzie sprawdzi się 1uF ale w wielu punktach daje lepsze efekty ! W niektórych nie dano też bocznika polistyrena - których na schemacie w ogóle nie ma ... Reasumując 907 też da się poprawić a w niektórych punktach - dość znacznie. osoby które słuchały 907 byłyby w szoku słuchając u mnie 911 ... i to Panowie nie jest żart ! Postudiujcie kiedyś zdjęcia topowych klocków i przypatrzcie się a zauważycie u-con w wielu z nich - często tylko przy dwóch trzech elektrolitach. polistyreny sa znacznie częściej (dziś w zasadzie niedostepne) ale też tylko miedziane - nowoczesne alumniowce sa jeszce lepsze ! W topowych końcówkach Sansui nie ma już kompromisu który jednak jeszcze w 907 widać - tzn. 99 % Rikenów, każdy elektrolit z bocznikiem u-con + polistyren + dodatkowe boczniki na zasilaniu kondów elktrolitycznych o bardzo wysublimowanej sygnaturze brzmieniowej Nippon AXG lub AVG. Sansui żądało spore pieniądze za takie urządzenia ale wcale nie większe od konkurencji natomiast znacznie taniej w kontekście włożonych części !!! Pozdrawiam ! Acha kolegę marosika proszę o przestudiowanie schematu np. Denona PMA-2000AE i przestrzegam by ... nie wpadł w dekonsternację ... O dziwo bardzo to coś przypomina tyle, że nie do końca dokładnie zer....e ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.