Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robił testy ABX ???

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Wojciech Pacuła testował:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Użytkownicy+

mlb

Warto przeczytać ten artykuł.

Tak jak myślałem tłumów w tym wątku nie będzie raczej, a tylu ma coś do powiedzenia w tematach ABX...

Robert

czytałem - rzeczywiście warto. Wnioski są bardzo sensowne.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

palton, 29 Lis 2009, 02:07

>Tak jak myślałem tłumów w tym wątku nie będzie raczej, a tylu ma coś do powiedzenia w tematach

>ABX...

A jaką mamy pewność , że robił je XYZ... ? Widzisz , mnie nie przekonuje ktoś , kto pisze , że przez np. 5 lat słyszał różnice i z dnia na dzień przestał. Ba ... , z dnia na dzień zniknęły wszystkie różnice w dżwięku bez względu na technologię zastosowaną w poszczególnych klockach.

Dla mnie Pawel jest tak samo porypany , jak ci co słyszą "przysłowiowe" podstawki pod kable .

Tyle, że jemu odbiło w drugą stronę.

arturkali5, 29 Lis 2009, 02:57>>>

Jestem za!

Zdaje się, ze niekórzy doznają prawdziwych "objawień" po latach bytu w ciemności:)

Różnice niekiedy są, a niekiedy ich nie ma (mimo stosowania różnego sprzętu, obsługującego dane kolumny). O tyle...

mlb >>>

Wrzucałem ten link jakieś xx stron temu w temacie ABX.

Został obśmiany i obszczany przez zwolenników ślepych testów.

Czy próbujesz co nieco nadrobić?

Off topic...

TRAGICZNE jest to, że ten "człowiek" w dalszym ciągu nieprzerwanie troluje i bezkarnie hasa po lesie, blokując wszystkich i wszystko, co mu się podoba, bez JAKIEJKOLWIEK logicznej przyczyny.

A dziwne, a wręcz żenujące, że Szanowni niezmiennie TOLERUJĄ to postępowanie, mimo prowadzonych pozornie rzeczowych dyskusji oraz niezmiennie standardowych, prześmiewczych i pogardliwych wpisów, skierowanych również w Waszą stronę.

Czyżby obowiązywała zasada "istnienia", stosowana przez "czołowe" postaci naszego show biznesu typu Doda czy Manadryna?

Co WAS łączy?

O co chodzi?

Dlaczego znikają tematy?

Ale nie Jego?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Użytkownicy+

arturkali5, 29 Lis 2009, 02:57

>A jaką mamy pewność , że robił je XYZ... ? Widzisz , mnie nie przekonuje ktoś , kto pisze , że

>przez np. 5 lat słyszał różnice i z dnia na dzień przestał. Ba ... , z dnia na dzień zniknęły

>wszystkie różnice w dżwięku bez względu na technologię zastosowaną w poszczególnych klockach.

Moje pytanie było również (a może zwłaszcza ;-) skierowane do Pawła i innych nie słyszących zmian.

Robert

Ps. Proszę nie używajcie obraźliwych słów, nawet jeżeli wcześniej was tak traktowano. Niema innego wyjścia, jak w jakimś momencie to uciąć, niech to będzie ta chwila.

• Użytkownicy+

zukzukzuk, 29 Lis 2009, 09:37

"TRAGICZNE jest to, że ten "człowiek" w dalszym ciągu nieprzerwanie troluje i bezkarnie hasa po lesie, blokując wszystkich i wszystko, co mu się podoba, bez JAKIEJKOLWIEK logicznej przyczyny.

A dziwne, a wręcz żenujące, że Szanowni niezmiennie TOLERUJĄ to postępowanie, mimo prowadzonych pozornie rzeczowych dyskusji oraz niezmiennie standardowych, prześmiewczych i pogardliwych wpisów, skierowanych również w Waszą stronę."

Powiem tak, jak Paweł był zablokowany to było spokojniej, co daje do myślenia. Może być też tak, że jego przeciwnicy w tym czasie mniej pisali.

Chciałbym jednak uciąć tą dyskusję personalną, są inne wątki do tego. Proszę o wpisy na temat testów ABX.

Robert

Ps. Mam o czym pisać nie kłócąc się i obrażając. Ja nie prowokuję, to do mnie Paweł i inni piszą na temat.

Gość

(Konto usunięte)

palton, 29 Lis 2009, 13:13

>Powiem tak, jak Paweł był zablokowany to było spokojniej, co daje do myślenia. Może być też tak, że

>jego przeciwnicy w tym czasie mniej pisali.

zdradzę Ci tą tajemnicę: moi przeciwnicy czują się sprowokowani do agresji wyłącznie moją obecnością na forum. Im przeszkadza, że ja piszę. Dostają furii tylko z tego powodu.

Czują się w obowiązku obsikać każdy post jaki napiszę.

Ciekawe, czy chociaż pomachano im paluszkiem ?

• Użytkownicy+

Pawle, a w temacie wątku ???

Takie wpisy jak wyżej czytałem już setki razy i nie zamierzam w tym wątku o tym dyskutować. Zawsze w sporach jest tak że każda ze stron ma część racji, ale są inne wątki "stworzone" do tego.

Robert

Ps. Napisz jakie testy robiłeś (z tego co wiem, to nie były to pełne ABX).

Gość

(Konto usunięte)

palton, 29 Lis 2009, 13:37

>Pawle, a w temacie wątku ???

>Takie wpisy jak wyżej czytałem już setki razy i nie zamierzam w tym wątku o tym dyskutować. Zawsze w

>sporach jest tak że każda ze stron ma część racji, ale są inne wątki "stworzone" do tego.

szkoda, że się wycofujesz jak temat staje się niewygodny

>Robert

>Ps. Napisz jakie testy robiłeś (z tego co wiem, to nie były to pełne ABX).

u Lutka i sam dla siebie robiłem testy z poziomem od zera. Mi to wystarcza i dziesiątki innych w sieci.

• Użytkownicy+

Pawle, ja się z niczego nie wycofuję, chyba że uznam że nie miałem racji co tu nie nastąpiło. Zmuszasz mnie do odpowiedzi, a ja chcę ten wątek uchronić od kłótni, są inne i tam będę ew. pisał.

W tym wątku zapewniam cię, że możesz spokojnie pisać (o co apeluję), byle na temat.

Tyle piszesz o atakach na ciebie itd. a tak mało o ISTOCIE tematu. Rozwiń to zdanie : "u Lutka i sam dla siebie robiłem testy z poziomem od zera. Mi to wystarcza i dziesiątki innych w sieci."

Robert

Gość masza1968

(Konto usunięte)

W nawiązaniu do setek testów, opisów i recenzji WYCZYTANYCH W INTERNECIE,na które się niektórzy powołują i "ślepo" w nie wierzą, zastanawiam się które i dla czego są prawdziwe. Czy te, w których ktośtam pisze, że różnic nie ma, czy te w których ktośtam pisze, że różnice są kolosalne?

Aby nie było wątpliwości, kiedyś sugerowałem jak ja bym przeprowadził test na różnice wzmacniaczy. Nikt tematu nie podniósł więc zrobiłem to sam. Dwa wzmacniacze, Accuphase E-213 i CA 740A. Oba skonstruowane poprawnie, oba 100W. Poziom głośności wyrównany na słuch w zakresie minimalnym. Przełącznika nie stosowałem bo nie mam. Różnice w tym co słyszałem są znaczne w ilość słyszalnych szczegułów.

Dla mnie mit o braku różnic jest obalony. Kto różnice słyszy ten jest bogatszy o wrażenia dźwiękowe zarejestrowanych nagrań, kto różnic nie słyszy jest szczęśliwy bo ma HiFi za 1000 zł (bez zlośliwości) i nie popada w kołowrotek wiecznych poszukiwań lepszego od dobrego. Jak nie szkoda wam wszystkim czasu to rżnijcie się dalej. Ja idę słuchać płyt.

• Użytkownicy+

masza1968

Napisz może jeszcze jakie źrudło i kolumny.No i jakich płyt używałeś, bo to jest pewien problem.

Robert

Ps. Dzięki za sensowny wpis.

palton, ponieważ Twój wątek ma merytoryczny sens, może chciałbyś go przenieść do działu stereo?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

palton,

źródło to Linn Ikemi, kolumny to zapomniane a jak dla mnie rewelacyjne konstrukcje Avance Epsilon na kevlarowych Scanach o skuteczności o ile pamietam 88 czy 89 dB, okablowanie całości systemu Transparenta. Płyty, które ostatnio nie schodzą u mnie z lasera to prawie cała dyskografia Garbarka (gdzie takich właśnie słyszalnych lub nie w zależności od sprzętu smaczków jest wiele).

• Użytkownicy+

masza1968

Dzięki, o takie wpisy mi chodziło, można się czegoś z nich dowiedzieć. Spróbuję Garbarka, dawno go nie słuchałem.

"Aby nie było wątpliwości, kiedyś sugerowałem jak ja bym przeprowadził test na różnice wzmacniaczy. Nikt tematu nie podniósł więc zrobiłem to sam."

Opisywałeś to gdzieś, w jakim wątku była o tym mowa ?

Robert

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Natomiast ze źródłem to już tak łatwo nie jest. Kiedyś porównywałem w sposób jawny CD CA740C z Advance Acoustic MCD204. Jeden niby zimny oparty na Wolfsonach, drugi niby analogowy z lampami ECC83 na wyjściu. I szczerze przyznam trudno mi było wychwycic jakies różnice ale nigdy bym się nie odważył twierdzić, że wszystkie CD graja tak samo. Natomiast między dwoma wyżej opisanymi odtwarzaczami a obecnym Ikemi różnica jest. Nie wiem, czy jestem w stanie ją wykazać w jakims teście. ja to widzę w ten sposób, że dwa poprzednie mnie męczyły już po dwóch godzinach słuchania. Linn może grać cały dzień i słucha się tego z zainteresowaniem.

• Użytkownicy+

mlb, 29 Lis 2009, 14:11

>palton, ponieważ Twój wątek ma merytoryczny sens, może chciałbyś go przenieść do działu stereo?

Specjalnie założyłem ten wątek na Bocznicy, żeby nie kolidował z innymi na Stereo. Jeśli jednak uważasz, że warto to OK.

Robert

palton, 29 Lis 2009, 13:14

>zukzukzuk czytałem o twoich testach, czy próbowałeś kiedyś wyrównywać poziom głośności, w jawnych

>testach ? Jakie wnioski ?

>

>Robert

No więc.

KOLEJNY RAZ poddaję pod rozwagę.

Jeśli uważnie śledziłeś, pisałem o przypadku, gdzie było ciągłe podnoszenie głośności (celem wyrównania do poprzedniego urządzenia), a jestem PEWIEN (+ 2 dodatkowe osoby), że głośność ta na końcu odsłuchu była zdecydowanie wyższa od poprzedniego CD - absolutnie nie wpłynęło na zmianę oceny brzmienia testowanego urządzenia. Ciągle grało GORZEJ!

Zapytałem Pawła o to, dlaczego tak było?

Pierwsza odpowiedź - "bo drugi CD grał ciszej" (wytłumaczenie dlaczego był gorszy:). Rozumiem, być może...

Na drugie moje pytanie - drugi CD na 100% miał wyrównany poziom, a w końcu grał wiele głośniej od pierwszego (odkręciłem go do max poziomu - AAC 24/92). Tym nie mniej, powyższy ciągle brzmiał gorzej od poprzednika - odpowiedź brzmiała - "zrób test ABX".

Coś tu się kupy nie trzyma?

Odsłuch był w jasno.

I muszę dodać, że AAC zdecydowanie bardziej mi się podobał (wizualnie) oraz byłem przekonany, że zagra lepiej od tamtego. Nadto - był mój (a swoje - jak wiadomo - powinno brzmieć lepiej:). Przynajmniej mamy takie przekonanie.

Nie pomogło!!!

Pawła zatkało:)

Ale w końcu, ZAWSZE pozostaje mantra: zrób ABX, zrób ABX, zrób ABX...

Wymiana poglądów, doświadczeń i obserwacji z tym "człowiekiem" pozbawiona jest jakiegokolwiek sensu!

Nie rozumiem więc, po co kontynuowany jest wątek o ABX?

Wymiany doświadczeń i obserwacji prowadzić w nim nie można (bo bańkę sie dostaje).

Dalej - nie rozumiem, dlaczego Moderacja nie reaguje?

Przeczytałeś dzisiejsze wpisy?

Farsa ciagle trwa...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Na prośbę autora wątku przeniosłem go do działu Stereo.

Jedna uwaga od strony moderacji: ponieważ palton pozwolił userowi XYZPawel na wpisy w tym wątku, pozostaje to zaakceptować. Natomiast jeśli ze strony XYZPawel pojawią się wpisy niemerytoryczne i związane z tym skargi do moderatorów, reakcja będzie jednoznaczna, zgodna z dotychczasowym ograniczeniem.

O ile autor wątku jest zainteresowany samym podejściem do testów porównawczych (niekoniecznie ABX), tu mam trochę własnych doświadczeń, zwłaszcza jeśli chodzi o porównywanie różnych źródeł.

• Użytkownicy+

zukzukzuk

>Nie rozumiem więc, po co kontynuowany jest wątek o ABX?

>Wymiany doświadczeń i obserwacji prowadzić w nim nie można (bo bańkę sie dostaje).

Właściwie już sobie odpowiedziałeś, w tym wątku właściwie TRZEBA wymieniać doświadczenia inaczej - dziękujemy....

Robert

Ps. Dzięki za wpis na temat.

palton.

Porównanie jakie wykonałem potwierdziło tylko,że różnice między wzmacniaczami są i to znaczne a opisywanie tych doświadczeń mija się z sensem.Dyskusja z udziałem propagatora również.

• Użytkownicy+

mbl, napisz co i jak, po to jest ten wątek, nie tylko ślepe testy ABX, chodzi o znalezienie odpowiedniej metody testowania. I bez złośliwości, że takiej żeby usłyszeć, ma to być metoda obiektywna.

Robert

palton, 29 Lis 2009, 14:55

>Właściwie już sobie odpowiedziałeś, w tym wątku właściwie TRZEBA wymieniać doświadczenia inaczej -

>dziękujemy....

POWTARZAM!

Wymiany doświadczeń i obserwacji prowadzić w nim nie można (bo bańkę sie dostaje).

To niemożliwe! Przecież jedne rzeczy (własne doświadczenia i obserwacje), są wykluczane przez drugie (bany)! Pawłowi w końcu tak naprawdę nie chodzi o wyzwiska. Lecz przede wszytskim o niezgodność ideologiczną!

Ostatnio np. zbanował mnie, bo pisałem rzeczowo, ale... nie na temat (tzn. nie po Jego myśli). Kpina!

Dlatego proponuję właśnie takie wyjście.

Ale cóż - inni widzą to inaczej, wiedzą lepiej...

Tymczasem - farsa nadal trwa:)

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.