Skocz do zawartości
IGNORED

Wharfedale Diamond 9.1 - jaki wzmacniacz i CD?

fructo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem w trakcie kompletowania swojego pierwszego, "poważniejszego" zestawu stereo. Założyłem, że najlepszym wyjściem będzie zakup nowych kolumn i używanego wzmacniacza + CD. Łacznie na wszystko chciałbym wydać około 1200zł. Kolumny, które z opisu wydają mi sie, że najlepiej będą odpowiadać moim predyspozycjom muzycznym w założonej cenie są tytułowe Wharfedale Diamond 9.1. Koszt za parę to około 600zł, czyli zostaje 500zł na wzmacniacz + CD (100zł liczę na kable).

I tutaj pojawia się moja prośba o pomoc, radę. 500zł - jaki wzmacznia i CD do tego modelu Wafli? Sądząc po opisach brzmienia kolumn wydaje się, że odpowiedni byłby jasny wzmacniacz...

A może lepszym wyborem byłby zakup zupełnie nowego sprzętu - miniwieży - Yamaha PianoCraft E330/e410, Denon M-37, Sony CMT-HX70BTR?

Sprzęt miałby grać w pokoju o powierzchni 10,5m2. Muzyka jakiej słucham to przede wszystkim:

- jazz

- poezja śpiewana

- piosenka autorska

- lekki rock

- muzyka poważna

- soul

- rap (słuchane przez mojego brata, który również użytkowałby dany sprzęt).

Proszę o pomoc, doradztwo.

Pozdrawiam!

M.K.

PS. W załączniku przesyłam projekt pokoju, w którym sprzęt miałby grać. Ściana naprzeciw kanapie cała przeznaczona jest na sprzęt audio, oczywiście kolumny będą stały na standach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Bierz dobre mini w tej kwocie jeśli lubisz sprzęt nowy, otrzymasz na pewno bardziej zgrane brzmienie, niż dobieranie wzmaka i źródła do diamondów, swoją drogą kolumny nie zabrzmią lepiej niż te z Piano Crafta czy innego mini w tej kwocie. Ważne jest byś ustawił te kolumny na standach lub na półce gdzie będą miał sporo miejsca wokół siebie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tu masz kilka linków do Mini zestawów w dobrych cenach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Słuchałem Piano Crafta z org. kolumnami i innego wzm. z Diamond 9.1 - wolałbym wzm. + Diamond 9.1

Diamond 9.1 nie są trudnym obciążeniem więc z doborem nie powinno być problemów.

... a co do "kabli za 100 zł" o których autor wspomniał ... powinieneś się zmieścić nawet i w 50 zł ... no chyba że chcesz kable konfekcjonowane (głośnikowe)

Kwestia doboru wzmaka, mnie dźwięk Diamondów nie uwiódł(być może słuchałem go w złym zestawieniu), ale to moje zdanie. Jest jeszcze jeden problem, używane źródło, często jest w takim stanie w jakim jest za tą cenę. No i nie odtwarza mp3, wiem że to stratny format, ale przy dobrym DAC'u w źródle można spokojnie niezobowiązująco posłuchać, zresztą dla ludzi młodych jest tu atut.

Kyle - a mógłbyś polecić jakiś konkretny wzmak do Diamondów?

Kwota 100zł na kable była symboliczną - osobiście nie wierzę w "granie kabli", więc szaleć w tej płaszczyźnie nie zamierzam. 100zł - wysyłki, kable itp, w sensie - drobnostki.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

W miejscowym komisie jest PianoCraft E-100 za 300zł komplet. Do Diamondów mogłoby się to nadawać?

Choć przyznam szczerze, że kusi Yamaha PC E410, ewentualnie model z DVD...

Ja słuchałem właśnie Diamondów z PC410 i wolałem dźwięk z orginalnych kolumn. Być może że z nowym Denonem gra to tak jak powinno, tylko używany Denon z nowszych serii to min. 500zł.

Jeśli chodzi o PC810 z dvd, to z nim jest taki problem że wymaga podłączenia do Tv/Monitora etc. by wyświetlał Ci informacje o płytach itd. Gdyż jego wyświetlacz na źródle wyświetla jedynie audio cd, do całej reszty potrzebny jest Tv. Dlatego ew. lepiej będzie gdy ewentualnie kupisz PC410, gdyż tam źródło wyświetla wszystkie informację.

DawidM - nie wiedziałem, że tak jest. A podłączenia telewizora nie mam w planach, więc mógłbym się trochę przejechać kupując model E810. Więc zostaje E410.

A wiesz może czy niższe modele (np. E330) znacznie ustępują w/w E410? Słuchałeś może podanego przeze mnie Denona M37 tudzież Sony?

Słuchałem M37 i gra to fajnie, na pewno lepiej niż zintegrowane Piano, tzn. ma trochę inny dźwięk mniejsza skala, ale bardziej dokładny, może wydawać się z początku trochę chłodny. Jeśli Piano Craft to wybrał bym dzielonego, zintegrowany jedynie wtedy gdy ogranicza Nas miejsce, lub środku finansowe. Zresztą wszystko masz opisane znacznie dokładniej przez właścicieli w tym klubie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na allegro jest jeszcze Denon F100 za 800zł oraz Denon m35. Ciekawe jakby ten ostatni zagrał z Waflami 9.1...

O, jest jeszcze coś takiego - JVC EXP1 - słuchał ktoś tego?

Swego czasu miałem Diamondy 9.1 grajace z Yamaha AX-550. Byłem generalnie bardzo zadowolony z dźwięku. Obecnie używam Pianocrafta (zmiana była właśnie podyktowana przeprowadzką z większego do mniejszego pokoju) i powiem tak. Przez jakiś czas mogłem posłuchać Piano w poprzednim mieszkaniu pokój około 20m2 i grało to moim zdaniem mniej dynamicznie niż Yamaha i Diamondy, teraz w pokoju ok 12m2 gra bardzo dobrze i jak dla mnie jest rewelacyjnie, a dodatkowym plusem jest to że zajmuje mniej miejsca.

nighttrain69 - czyli do moich 10,5m2 bardziej polecasz Piano od Diamondów?

Może ktoś poleciłby mi jeszcze jakiś model wzmacniacza poza w/w Yamahą AX-550? Przypominam, że miałby grać z Wharfedale 9.1.

U mnie Diamondy najdłużej grały z Grundig FineArts V2 - naprawdę fajnie. Najlepiej jednak zabrzmiały z Dualem CV5600 i Rotelem RA04. Generalnie im lepszy wzmak tym lepiej zagrają. Wszystkie wymienione przeze mnie wzmaki miały dobrą dynamikę i zwarty basik - diamondy mają basu całkiem sporo (jak na tą wielkość) - warto go zmobilizować. Góra wafli jest utemperowana - można rozpatrzyć nawet coś jaśniejszego na wzmocnieniu. Na tym poziomie sprzętu nie warto przesadzać z kabelkami - procaby ls25 będą ok (ładna góra, zwarty dół)

A tak przy okazji, tym co twierdzą, że zestawy piano czy M denona zagra lepiej niż przyzwoity (wcale nie drogi) wzmak z diamondami, proponuję wizytę u otolaryngologa - jeśli nie teraz, to przyda się na pewno niedługo. Główną zaletą tych zestawów jest "all in one", gabaryty i pilot - to także główne wady (może poza pilotem).

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.