Skocz do zawartości
IGNORED

Tranzystorowy preamp do zintegowanego wzmaka lampowego?

Edisson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie jak w temacie. Pomyslalem o takim ukladzie, z uwagi na mozliwosc podlaczenia gramofonu i wykorzystania pilota do regulowania glosnosci. Poza gramofonem chce podlaczyc CD i DACa ale sie troche obawiam zmian charakteru dzwieku, ktory mi teraz odpowiada. Pre o ktorym mowie to Denon Pra 1500.

Edison, nikt nie odpowie Ci na to pytanie ponieważ aby być w miarę wiarygodnym trzeb by mieć ten sprzęt w domu. Łączenie lamp z tranzystorem to połączenie na który wiele osób nie przystaje.

Ale z technicznego punktu widzenia nie musi być źle. Co mogę doradzić, to zweryfikować czy lampa wejściowa nie będzie przesterowana przez preamp. Będzie to skutkowało znacznymi zniekształceniami.

Osobiści usunął bym również pota ze wzmaka lampowego i zastąpił go rezystorem polaryzacyjnym siatkę (jeśli w oryginale po potoku nie ma rezystora). W ten sposób uzyskasz końcówkę mocy.

I tyle podłącz, pograj oceń ;-))

Alternatywą jest (nie wiem czy masz takie możliwości i czy masz selektor wejść) odłączyć od selektora wejść jedna parę gniazd RCA. Podłączyć bezpośrednio sygnał z tych wejść do siatki lampy sterującej. I pod te wejścia podłączyć pre. Pod pozostałe wejścia możesz podłączać np CD.

Oczywiście jeśli nie masz wprawy odradzam wykonywanie tych bardzo zgrubnie opisanych czynności i kontakt z doświadczoną osobą. Wszystko co napisałem przy nieumiejętnym wykonaniu może spowodować poważne straty w ludziach lub sprzęcie ;-))

Pozdrawiam,

Artur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.