Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C370 - Tuning

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem takiego właśnie wzmacniacza i z racji ograniczeń budżetowych zastanawiam się nad tuningiem tej maszyny.

Wiele czytałem na jego temat i dowiedziałem się, że najsłabszą stroną C370 jest preamp. Dlatego też zastanawiam się czy można właśnie ten preamp przerobić w taki sposób by zachować wszystkie funkcje użytkowe. Może można wykorzystać forumowe PCB do lampizacji. Generalnie proszę o pomoc.

Dla wszystkich zainteresowanych instrukcja serwisowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

P.S. Może ktoś z okolic Poznania wykona taką przeróbkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/59898-nad-c370-tuning/

Ja zmodyfikowałem sobie wzmacniacz NAD C372, odtwarzacz i kolumny. Moim zdaniem nie powinieneś się skupiać na przedwzmacniaczu, ponieważ jak dobrze zmodyfikujesz sobie sprzęt, to będziesz słuchał w trybie direct, czyli z pominięciem przedwzmacniacza we wzmacniaczu.

Nie wiem czym dokładnie różni się 370 od 372, bo schemat jest bardzo podobny. Ja wymieniłem wszystkie elektrolity w końcówkach mocy, bo te które tam zaserwowali to straszny badziew. Do tego przylutowałem kondensatory bocznikujące do czterech dużych kondensatorów w zasilaczu. Wymieniłem też kondensatory C301 i C401. Na pewno nie są to wszystkie modyfikacje, które można by zrobić, ale to wystarcza, żeby wzmacniacz grał bardzo dynamicznie, a dźwięk jest w końcu oderwany od kolumn. Dużą zasługę można przypisać modyfikacji źródła, do którego dorobiłem lampizator. A i jeszcze pamiętaj, żeby odpowiednio ustawić zworę z tyły wzmacniacza. Zwora powinna łączyć Main IN z Pre OUT 1, nigdy Pre OUT 2 (chyba, że chcesz ograniczyć głośność np: dla dziecka). Sygnał z Pre OUT 2 wychodzi przez bardzo kiepski potencjometr, który totalnie kaleczy dziwięk (ogranicza dynamikę, dzwięk staje się mniej klarowny).

https://www.audiostereo.pl/topic/59898-nad-c370-tuning/#findComment-1515082

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.