Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer DIY do dużego pomieszczenia - potrzebuję porady i wzmacniacza

lukasz_wysocki

Rekomendowane odpowiedzi

A ja właśnie robiąc wywiad rok temu w sprawie XXLS dostałem same informacje, że XXLS lepszy niż XLS. No i od roku słucham tego suba na XXLS12 + 2MB i chodzi to wyśmienicie! W basie jest to oczywiście potęga jakiej nie słyszałem u nikogo jeszcze ale w muzyce też daje radę bez problemu! Początkowo wydawało mi się, że sub jest za wolny i byłem skłonny zgodzić się z opiniami, że XXLS do muzy za wolny i tyle. Ale u mnie winna była niedokładność montażu i ogromne ciśnienie, które mimo podwójnych ścianek znalazło sobie w miejscu dwóch śrub przejście plus świstało mi przez panel. Błędy naprawiłem i sub zyskał niesamowitej prędkości. Do muzyki nie można go za mocno rozkręcać bo przytłacza kolumny ale przy cichym słuchanie idealnie zgrywa się z moimi monitorami i nadążą bez problemu. Przy słuchaniu muzyki zarówno głośnik jak i membrany prawie się nie ruszają ale basu dają wystarczająco. Jak się odkręci suba w kinie to głośnik już się wychyla, że miło (i robi to z oszałamiającą prędkością, a membrany zależne od charakterystyki basu albo prawie się nie wychylają albo latają jak głupie - ciężko to wyczuć :). Ja bez fornirowania z panelem irka 300w rok temu zamknąłem się w cenie 2000zł, teraz to nierealne ale mimo to, w przyszłości kusi mnie zrobienie drugiego takiego :). Mam duże pomieszczenie: salon 33m otwarte w pełni na kuchnie 15m = razem 48 metrów które trzeba traktować razem, a to wszystko otwarte na korytarz i klatkę schodową i korytarz na piętrze i dźwięk ma się gdzie rozchodzić :). Mimo tych wymiarów ten sub daje spokojnie uczucie siadania czegoś ciężkiego na klacie, przy zbliżeniu się do głośnika oczywiście nogawki latają itp :). Ale ostatnio naczytałem się o zaletach posiadania dwóch subów i się napaliłem :). No ale na razie muszę liczyć siły na zamiary.

Tak więc podsumowując mój długaśny post ja bardzo polecam zestawienie jakie mam u siebie (wyliczenia by misiomor) ale też nie słyszałem konkurenta czyli Daytona 15". Tylko żeby to miało sens porównaniu musiało by być w tym samym pomieszczeniu, a mój sub jest niemobilny, jedna osoba go w żaden sposób nie podniesie, z Daytoną przypuszczam, że będzie to samo choć nie każdy musi robić podwójne ścianki jak ja (ale to plus żeberka w środku dają niesamowitą sztywność).

Pozdrawiam

Szuler

tutaj masz coś co idelanie nada sie do muzyki w obudowie zamkniętej 160 litrów i 30db -3 a w duzym BR 350 l 22hz -3 dB. Glośnik ma fs 22 Hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wlasnie, bardzo interesujace te aespeakers. Mnie szczegolnie interesuje model IB15 do infinite baffle, 15 cali po 125 dolarow...to jak za darmo, a fs 16Hz!!! Moze jakies zamowienie??Zstanawiam sie nad 4 sztukami...

rzeczywiście świetne głośniki, trafiłem kiedy szukałem fs 22 i qts 0,37 do tego przyzwoitej efektywności 93 z kawałkiem. Widze , że zorientowali się ze istnieje nisza pomiedzy subwwoferami car-audio a estradówką - czyli coś w stylu głośników do dawnego typu obudów zamkniętych ale z niskim fs.

Rzeczywiście po montażu - miód malina. tak lekkiego przetwarzania każdego rodzaju basu nie spotkałem do tej pory - lekkość i kultura pracy silnika V8. nie piszę V12 - no bo przecież są 21 - 24 calowce.

nookie napisz do [email protected] - na mnie przerobili wysyłkę Polamerem z Milwaukee, WI więc po kosztach bezpośrednio do Polski - więc dogadasz sie z nimi bez problemu - na 4 sztukach dadzą Ci z 50$ upustu.

iwanicki napisz troche wiecej o tm jak je zabudowales. Mam coprawda zajebisty bas ale szukam czegos z nizszym zejsciem o efektywnosci podobnej do podwojnych quadow esl57, tak powiedzmy do 100Hz max. Preferowane rozwiazania typu dipol aczkolwiek wielkoformatowy bassreflex (okolo 300-500 litrow) tez wchodzi w rachube

wielkoformatowy bass reflex- mimo że idealny byłby w 350 litrach z zejsciem 22 hz -3dB to jednak mogą być problemy z wychyleniem membrany przy najniższych hertzach przy mocach rzędu kilkuset watów - trzeba by filtr. Docelowo wylądował w obudowie zamkniętej 160 litrów- i tutaj olśnienie - super impuls i zejście bardzo nisko. Jednak obudowa zamknięta ma potencjał.

kurcze czytam strone aespeakers i sie strasznie nakrecilem na IB15. Pasowaly by w dipolu albo infinite baffle do moch quadow esl. Cena 125 dolarow za sztuke - smiech na sali, mozna by uzyc ze 4 na strone za ta kase. Zastanawia mnie tylko czym cos takiego napedzic, zupelnie sie nie znam na wzmacniaczach subwooferowych. Planuje uzycie aktywnej zwrotnicy behringera i ciac bas przy maks. 120Hz. Problem subwooferow do quada jest taki ze znakomita wiekszosc sie nie sprawdza, tzn. preferowany jest bas z konstrukcji otwartych (jak dedykowany gradient). Jezeli bym zastosowal powiedzmy 2 sztuki IB15 na strone, efektywnosc zwiekszyla by sie do jakis 88dB ale co z moca? nie widze jakie maja wymagania odnosnie amplifikacji.

Witam,

dzięki za wszystkie opinie.

U mnie skrzynia 160 litrów odpada. A 360 litrów - nawet bym nie chciał takieg grata. Nie dajmy się zwariować :)

Więc zostanie XXLS Peerless plus dwie membrany pasywne w obudowie około 70 litrów. To powinno wystarczająco dobrze zagrać.

Bez przesady - to tylko kino domowe :)

Pozdrawiam

ze zwariowaniem nie ma to nic wspolnego tylko z fizyka ;) 70 litrow to maly monitor ale sub do 36 metrow?? miejmy nadzieje ze pociagnie...w kazdym razie powodzenia

Najlepszą kulturę pracy mają rzędowe szóstki - też fizyka ;-)

Coraz częściej projektuje się subwoofery w obudowie zamkniętej z relatywnie małej obudowie, ale z odpowiednią korekcją. Dla takich konstrukcji praktycznie nie ma ograniczeń jeśli chodzi o dolną granicę częstotliwości, jeśli tylko głośnik w jednym cyklu potrafi przepompować wystarczająco dużo powietrza. Ze skrzynki 30l też można mieć 20Hz.

37m2 to nie dużo - jedna dobra 30 lub 38-ka wystarczy, kto by wytrzymał cały film np z takim XLS'em, który gra pełną mocą?

miałem juz XXLS-a z dwoma 12 calowymi membranami - ale wybacz - to były w stosunku do tego co obecnie mikroprzyjemności. Obecne małe woofery z korekcją - przerabiałem dwa lata temu- to w nomenklaturze samochodowej góra 2 litry z knąbrną charakterystyką. Nie daj się zwariować marketingowemu bełkotowi - 15 calówka to 850 cm2 membrany - nawet słabiutki wzmacniacz tym bardziej przy zastosowaniu obudowy zamkniętej zrobi z tym głośnikiem co zechce to tego z impulsem o klasę lepszym niż przy MB/BR

a te 20 Hz o których piszesz to przy jakim spadku - 12 dB - jaką to daje efektywność - 90 dB. Tutaj masz 94 dB i spadek -3dB przy 22 HZ w BR,

popatrz paradigm oferuje Ci 9 Hz - tylko ja go nie chce :-) nawet za 1000 zł :

Design single high-excursion driver, patented built-in Ultra-Class-D™ power isolation amplifier with Power Factor Correction, sealed enclosure, USB port

Amplifier: High-Current, Discrete Output 7500 watts Dynamic Peak / 3000 watts RMS Sustained

Amplifier Design Features Auto-On/Off, Trigger-On/Off, soft clipping, thermal protection, electrical shorting protection

Subwoofer Bass Driver(s) 76-mm (3 in) 8-layer bifilar voice coil, high-temperature composite former, 37-lb (16.8 kg) triple ceremic / ferrite magnet / motor structure, massive aluminum shorting ring, oversize FEA-optimized elliptical surround, AVS™ die-cast heatsink chassis, 380-mm (15 in) RCR™ mineral-filled co-polymer polypropylene cone, dual spiders

Low-Frequency Extension* 9 Hz (DIN)

Subwoofer Cut-Off Frequency Variable 35 Hz - 150 Hz; Bypass option

Sub. / Sat. Phase Alignment Variable 0° - 180°

Frequency Response: ±

Line-Level Input RCA (S/E) Left and Right or Sub-Out / LFE or Balanced XLR. From Sub-Out / LFE-Out of Preamp/Processor or other Line-Level Source

Line-Level Input Sensitivity 100 mV Mono

Line-Level Input Impedance RCA: 10 k ohms; XLR: 20 k ohms;

Internal Volume 65 L / 2.3 cu ft

Universal Input Power SUB 25's Universal Input Power feature allows the subwoofer to operate connected to any line voltage between 108 volts and 265 volts. However, in order to achieve maximum continuous performance we highly recommend connecting to a 240-volt line. (See dealer for additional information.)

AC Voltage 120v - 240v50/60 Hz

Height, Width, Depth

(height includes feet; width excludes feet) 51.0 cm x 46.0 cm x 55.0 cm

20-1/16 in x 18-1/8 in x 21-5/8 in

Weight (unpacked) 51.7 kg / 114 lb each

Finishes Cherry, Natural Maple, Piano Black

Możesz dać 30-kę z korekcją - dla autora 100 litrów to problem, więc nie ma zbyt dużo miejsca na suba.

Stąd mój pomysł o małej obudowie zamkniętej.

Buduję teraz suba na 30-e Dynaudio:

Ukryta Zawartość

Obudowa 40-50l closed z końcówką 650W - będzie to grało na 48m poddaszu - w zupełności wystarczy!

Ukryta Zawartość

Witam,

jasne. Nie zamierzam dyskutować z fizyką :) To nie o to chodzi.

Chodzi mi tylko o to, że gdzieś trzeba znaleźć dla siebie jakąś granicę.

Ten niski i mocny bas nie jest dla mnie AŻ TAK WAŻNY po prostu.

Nie ma być "kluchowaty" i nie ma się narzucać.

Co do ilości, wcale nie lubię jak jest go zbyt dużo - mam system ustawiony w ten sposób, że subwoofer odtwarza wyłącznie kanał LFE, czyli chodzi czasami tylko kilka minut łącznie w ciągu całego filmu.

No chyba że oglądam akurat "Szeregowca Ryana" :)

W muzyce sub jest w ogóle wyłączony, pracują wyłącznie głośniki przednie.

Dlatego mója osobista granica rozsądku, to właśnie około 70-80 litrów i głośnik 12" plus dwie membrany. Wiem że w kinie potrafi mi to zapewnić bardzo dobry bas.

Ja nie wykluczam, że to rozwiązanie okaże się za jakiś czas niewystarczające - ale od czegoś trzeba zacząć i na pewno zagra to u mnie o wiele lepiej niż mały sub Yamahy jakiego używam teraz.

Sądzę że po doświadczeniach z tym projektem, będę też lepiej wiedział czego mogę i czego powinienem oczekiwać.

Jeszcze raz dzięki za wszystkie wpisy i sugestie.

Pozdrawiam

_igod_, 10 Gru 2009, 19:47

>Możesz dać 30-kę z korekcją - dla autora 100 litrów to problem, więc nie ma zbyt dużo miejsca na

>suba.

>Stąd mój pomysł o małej obudowie zamkniętej.

>

>

>Buduję teraz suba na 30-e Dynaudio:

Ukryta Zawartość

>Obudowa 40-50l closed z końcówką 650W - będzie to grało na 48m poddaszu - w zupełności wystarczy!

mozesz zamiescic jakies fotki?

co z obudowa?

cena nie mala za takiego suba-sam glosnik...

Ukryta Zawartość

Zerknij sobie też tutaj ->

Ukryta Zawartość

Troels twierdzi, że lepszego basu nie słyszał, a raczej "przewalcował" trochę głośników.

Mam tu na myśli -> Audio Technology Flexunits 10 A 77 25 10 ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośnik wygląda nieźle, ale to tylko 10 cali średnicy.

Fotki zamieszczę, tylko na razie nie ma co, jestem na etapie budowy wzmacniacza (2xPA300 w mostku oczywiście, bo to najlepsza końcówka do basu ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.