Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer DIY do dużego pomieszczenia - potrzebuję porady i wzmacniacza

lukasz_wysocki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w planach wykonanie dwóch subwooferów, które będą służyły wyłącznie do odtworzenia kanału LFE w kinie domowym.

Pomieszczenie będzie miało ok. 37m2.

Właściwie to szukam projektu skrzyni odpowiedniej do takiej instalacji - jeśli chodzi o sam przetwornik, może być dość duży, żeby zapewnił odpowiednią kontrolę i bardzo niski bas w nieprzesadnych ilościach.

Czy ktoś z elektroników mógłby mi pomóc w wykonaniu wzmacniaczy do takich urządzeń?

Potrzebowałbym wzmacniacz który będzie steowany wyjściem 12v trigger z procesora.

Ewentualnie rozważam użycie jednej końcówki mocy stereo do napędzenia dwóch subwooferów pasywnych - ciekaw jestem opini, co będzie najlepszym rozwiązaniem.

No i oczywiście - jak wykonać skrzynię i jakie przetworniki wybrać.

Budżet - myślę że uda się wyskrobać tyle, żeby było naprawdę dobrze :)

Pozdrawiam

Jeśli ma to być subwoofer, a nie oddzielna obudowa niskotonowa do kolumny modułowej, lepiej wykonać JEDEN, a porządny. Dwa suby w jednym pomieszczeniu to trudności w kalibrowaniu systemu podniesione do kwadratu.

ja mam takie jak na fotce ponizej...275 litrow, 15 calowy glosnik na magnesie alnico, 15 omow, 15 wat...rok produkcji 1967, pasmo przenoszenia od 24Hz, efektywnosc 99dB. Zajebisty bas, tyle tylko powiem. Bede mu implementowal inny glosnik, taki sam model tylko na miekkich resorach i o rezonancji wlasnej 17,5Hz.

zdecydowanie polecam wielkoformatowe basy, tzn. od 15 cali w gore, to zupelnie inna szkola jazdy niz 20cm "pierdziawki"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

dzięki.

Więc do rozważenia jest opcja - buduję jedensubwoofer, bez większych kompromisów.

Obudowa odpowiednia do pomieszczenia 37m2. Materiał obudowy - klejone lite drewno, grubość ok 5cm.

Co do głośnika - może być duży, nie wiem czy 30cm czy lepiej 38cm.

Priorytet - mocny, twardy i doskonale kontrolowany bas, schodzący jak najniżej.

Będzie używany wyłącznie do kina domowego, przy muzyce nie będzie się odzywał.

Mam nadzieję, że ktoś mi w tym pomoże :)

Pozdrawiam

Co tu dużo myśleć....najmocniejszy panel Irka z DIYaudio.pl do tego 12" Peerlessa XXLS + dwie membrany bierne + pancerna skrzynia....żyć nie umierac. Wiekszość firmówek za "dobra" kase wysiada przy takim sprzecie.

Od irka najmocniejszy jest 450W/4 ohm w panelu, mam pierwszy taki model, jaki sprzedał :D

"Materiał obudowy - klejone lite drewno, grubość ok 5cm."

raczej odpuść sobie drewno, raz że schnie pęka itp, to jeszcze nie najlepsze właściwości akustyczne zrób normalnie MDF czy wiór, gruby z 28mm lub więcej.

Ja kupiłem 15 cali Dayton RSS390HF polecany przez misiomora, jeszcze nie wiem jak gra przyjdzie na to czas.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Servantess, 7 Gru 2009, 20:15

>Co tu dużo myśleć....najmocniejszy panel Irka z DIYaudio.pl do tego 12" Peerlessa XXLS + dwie

>membrany bierne + pancerna skrzynia....żyć nie umierac. Wiekszość firmówek za "dobra" kase wysiada

>przy takim sprzecie.

Witam,

ten pomysł mi się podoba.

A masz może jakieś sugestie co do obudowy i wielkości tych membran biernych?

Myślałem o tym Peerlessie na ściance przedniej i dwóch membranach biernych na ściankach bocznych, lub o głośniku i membranie biernej na przedniej ściance plus druga membrana bierna na bocznej ściance.

Całość zamierzam solidnie zamocować do ściany, zamiast dodatkowego dociążenia. W opcji drugiej byłoby to w rogu.

Jaka duża powinna być obudowa? Czy może elektronikę "wyciągnąć" poza skrzynię subwoofera i wstawić do osobnej obudowy?

Pozdrawiam

grzechu2508, 7 Gru 2009, 21:27

>> Czy może elektronikę "wyciągnąć" poza skrzynię subwoofera i wstawić do osobnej obudowy?

>tak, tylko po co?:)

Właściwie dlatego, że chciałem subwoofer zamocować tylną ścianką do ściany żeby zminimalizować drgania i nie dociążać go już. Więc nie bardzo mam możliwość zamontowania elektroniki na tylnej ścianie :)

W pomieszczeniu będzie specjalnie zaprojektowany stolik na sprzęt i będzie miał osobny przedział na kondycjoner, zasilanie, i różne dodatkowe pierdoły. Wszystkie przewody będą ukryte w ścianach.

Dlatego myślałem o wyrzuceniu wzmacniacza zobudowy suba...

Pozdrawiam

Witam,

to szkic pomieszczenia.

Na czerwono zaznaczyłem głośniki - będzie jeszcze centralny, ale zapomniałem go dodać :)

Po prawej stronie są (a właściwie będą) dwa okna (na niebiesko) z dość grubymi i ciężkimi zasłonami. Doskonale tłumią.

Na dole jest aneks kuchenny.

Najwygodniejsze miejsce na subwoofer będzie po lewej stronie (granatowy prostokąt) - tak mi się wydaje.

Naj...korzystniej/praktyczniej panel umieścić w obudowie suba w osobnej komorze.

Do budowy paczki możesz użyć przeróżnych materiałów-jednak mysle ze poczciwy MDF powiedzmy 2x22mm załatwi tutaj sprawe-ewentualnie MDF+sklejka aby urozmaicic gęstość materiału-przydadza sie pewnie maty bitumiczne i wewnetrzne wręgi ,a zeby było juz naprawde hardcorowo to środek wyklejasz płatami ołowiu co dodatkowo dociązy obudowe.Głośnik dajesz z frontu ,a membrany po bokach zeby ich praca sie wzajemnie "znosiła".Pojemność obudowy stosujesz w zalezności od zastosowanego głośnika (www.AkustyK.pl pomoże)...i tak powstaje bydle które...a zreszta co Ci bede mówił...

Jak szukałem głośniki na suba pisałem na pw,gg itp do ludzi co mają xls i xxls i wszyscy zgodnie pisali ze głośniki mułowate.

Peerlessy, może i mułowate, ale w kinie potrafią zagrzmieć i chyba do tego były głównie budowane.

Miałem, słuchałem XXLS z membraną bierną, dobrze go wspominam...w kinie.

Chciałem kiedyś zrobić sobie suba uniwersalenego kd/muzyka i robiłem symulacje z różnymi głośniczkami, świetnie wypadał w obudowie ok. 60-70l 30cm raveland tw-3000 czy jakoś tak, w obudowie zamkniętej był szybki a z odpowiednim bassrefleksem nisko schodził przy tym impuls też miał ok (myślałem nad takim wariantem z bassrefleksem, do słuchania muzyki zatykanym odpowiednią zatyczką gąbkową jak to bywa w kolumnach głośnikowych), był do tego tani. Choć marka niezabardzo te modele były podobno wyjątkowo udane.

Ale stonka dystrybutora tej marki już nie istnieje więc nie wiem gdzie by to można kupić.

Co do wzmacniacza - może to

Ukryta Zawartość

Powinno wystarczyć chyba do napędzania dwóch subów na standardowych głośnikach 30cm a filtrowanie powinien mieć chyba każdy przyzwoity amplituner KD.

Ukryta Zawartość

Witam,

co do mocowania obudowy mam w planach wkleić kotwą chemiczną odcinki grubego pręta gwintowanego i przez wykonane w obudowie otwory po prostu przykręcić subwoofer do ściany.

Jeśli chodzi o głośnik - ten Peerless plus dwie membrany bierne powinien odpowiadać moim wymaganiom.

Jeśli chodzi o proporcje obudowy - są jakieś wzory? gotowe rysunki?

Od obudowy chciałbym zacząć.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Google i wyszukiwarka forumowa Twoim przyjacielem.

Ukryta Zawartość

Servantess nie słyszałem, ale podarowałem sobie go prze te opinie ludzi, a odezwałem się gdzieś do ponad 6 osób. Najlepiej jak by kolega pojechał do kogoś kto ma XLS czy XXLS i sam wydał opinie bo sam głośnik + 2 MB to spory wydatek a szkoda wtopić jak się nie spodoba.

Ukryta Zawartość

Ja po rozmowach z misomorem na PW, opinii zapha i paru znalezionych na necie oraz 2 forumowiczach z AS, wybrałem w ciemnio Daytona ale nie wiem jak gra, cały czas brak czasu za zabranie się za to, po świętach w końcu się wezmę za to, bo jak tak dalej pójdzie to się ja i głośniki z wzmacniaczem zestarzeją :D

Ukryta Zawartość

kondrax

7 Gru 2009, 23:13

Jasna sprawa-najlepiej przesłuchac,dokonać wyboru,a potem brać sie za robote.Ja nie twierdze ze Dayton sie nie sprawdzi-może jest nawet lepszy niż XXLS-y.Chiałem tylko zaznaczyc ze XXLS+2xPR to bardzo ciekawa opcja.Mnie osobiście praca Peerless-a bardzo zadziwiła(pozytywnia)-cieżka membrana pracuje z niezwykła lekkoscią i potrafi zareagować na kazdy impuls nawet ten najsłabszy-no ale niestety trzeba wpompować troche mocy w niego.

Miłego dnia

No to irka wzmacniacz będzie jak znalazł ten 300W czy 450W. Jakoś super a cena 4 razy mniejsza jak za hypexa.

Z chęcią bym posłuchał tego peerleesa bo jeszcze nie słyszałem suba z 2 MB.

Witam,

wzmacniacz u Irka już zamówiony.

Ale po nowym roku będzie dopiero.

Mam jeszcze wątpliwość czy 300W czy 450W.

Pomieszczenie będzie miało około 37m2 a obudowa będzie miała jakieś 70 litrów pojemności. Jak zajdzie potrzeba to ciut więcej - muszę się doedukować w tej sprawie najpierw :)

Pozdrawiam

Co do głośników, trochę poczytałem i ten Peerless XXLS wydaj mi się dobrym wyborem.

Jakby coś naprawdę nie pasowało, to będę myślał nad wymianą.

Ale najpierw muszę go wykonać i posłuchać...

Sub będzie wyłącznie do kina - więc nie jestem aż tak krytycznie nastawiony na super dźwięk z tej skrzynki, jednak oczekuję mocnego i zwartego basu. Nie głośnego.

Chodzi mi o jego jakość a nie ciśnienie.

Pozdrawiam

Chciałbym podrążyć jeszcze temat materiału.

Dlaczego nie lite drewno?

Nie mówię o sklejce czy kiepskim drewnie.

Mówię o porządnym drewnie, klejonym w poprzek z małych klepek.

Takie drewno nie pęka i nie rozsycha się, niejednokrotnie wykonuje się z niego obudowy drogich kolumn głośnikowych.

O takim materiale myślałem, specjalnie klejonym o grubości 5cm.

Nie znalazłem na razie dokładniejszych informacji na temat wad czy zalet zastosowania drewna litego w subwooferze.

Ciekaw jestem opini.

Jak się uda całość zakończyć, przygotuję projekt - może ktoś będzie chciał podążyć tą samą drogą :)

Pozdrawiam

Mam 2 modele i ten 300 i ten 450, ja osobiście wolał bym tego 450W, lepiej mieć zapas mocy jak niedomiar, nie trzeba przecież na full odkręcać, a wysterowanie głośnika będzie lepsze a cena nie wiele drożej.

A co do materiałów używanych na obudowy i ich właściwośćiach parę zdań jest w książce Jerzego Krajewskiego, do znalezienia na necie w PDF.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.