Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 319 - szumy w głośnikach :///

rayjk

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem niedawno NADa 319 - super maszynka, jestem bardzo zadowolony ale zauważyłem mały feler ostatnio: jak nie gra muzyka i wzmacniacz jest tylko włączony to słychać szumienie i to musi być coś ze wzmaka bo sprawdzałem to przy odłączonych źródłach dźwięku. NAD jest podłączony kablami QED Xtube 300 do Aegis EVO One. Please help co to może byc :((( !

https://www.audiostereo.pl/topic/60048-nad-319-szumy-w-g%C5%82o%C5%9Bnikach/

Najprawdopodobniej powstała pętla masy (jeśli nie było szumów przy innym wzmaku). Sprubój zmienić gniazdko, wpiąć jakąś listwę (nawet komputerową), zmienić sznur itp. Jeśli nie pomoże to trzeba zmienic wmak - generalnie nie da usunąć sie w prosty sposób (poza tymi wymienionymi) pętli masy.

kurcze 319 to wzmak legenda i troche nie bardzo chce mi się go sprzedawać tym bardziej że na "postoju" tylko szumi a muza brzmi rewelacyjnie. Wczesniej miałem z tymi samymi kolumnami i kablami NADa 302 i nie szumiał. Co ro jest ta pętla masy ? Nie słyszałem tego pojęcia.

W uproszczeniu - petla masy powstaje przy połączeniu co najmniej dwóch urządzeń różnymi przewodami zasilającymi. W praktyce nie jest to takie proste - urządzenie stanowi nie tylko np. wzmacniacz ale również jego kabel i gniazdko, a połączeniemoże wystapić przez sieć elektyczną w domu. Stąd kondycjonery i listwy sieciowe które moga eliminować takie sytuacje (ale nie muszą - swego czasu musiałem zrezygnować włąśnie za wzmacniacza). Z opisu na 95% powstała u ciebie pętla masy. Tylko nie cytuj moich objaśnień - sa na poziomie 5 klasy, zjawisko jest skomplikowane, najdroższe sprzety je eliminują.

No właśnie pisałem wcześniej - zmiana kabla czy gniazdka (nie mówiąc o kondycjonerze czy listwie) zmienia jednoczesnie układ elektryczny i to może pomóc. Ale nie musi - do powstania petli potrzebne jest zmienne pole magnetyczne: któreś z urządzeń może być źle ekranowane, sieje do okoła zakłocenia a wtedy kaplica - nie położysz na sprzecie ołowianego czy aluminiowego płaszcza. U mnie listwa (całkiem niezła) nie pomogła i musiałem sprzedać wzmaka. Niestety ale to częsta konieczność w takim przypadku. Nie dawaj do "naprawy" sprzetu domorosłym fachowcom - ingerencja w układ elektryczny może skonczyć się wypadkiem !

a może to kwestia połącznie przedwzmacniacz-końcówka mocy ? Kupiłem NADa który zamiast seryjnych zworek ma zwykłe kable wmontowane przez poprzedniego właściciela. czy to może być to ?

Tak to może być ta przyczyna. Niepokojące jest jednak, że podłączony oddzielnie wzmacniacz powodował szumy. To sugeruje wysoką emisję fal elektromagnetycznych - być może jest to spowodowane tym nieszczęsnym połączeniem. NAD był nizłą firmą - do czasu przeniesienia produkcji do Chin.

• 3 tygodnie później...

Przy gniazdach pre-out są śruby, które należy mocniej dokręcić do metalowej, tylnej obudowy. Mój egzemplarz też nieco szumiał "na postoju". Przy wypinaniu zworek zauważyłem lekki luz, udało mi się zlokalizować usterkę i jest teraz cisza jak makiem zasiał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.