Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt FullRange + BassUnit

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

fakamada

Ja nie myślę, żeby visaton miał tak dobrą górę jak ten TB. Poza tym on też kosztuje 172 EUR i płaci się raczej za to, że jest znany, bo konstrukcyjnie nie podchodzi pod TB.

Dlaczego duży? 8 cali do odgrody to nie jest wcale dużo. Przyciąć można 500-800 w zależności od upodobań i wzmacniacza jednym kondensatorem.

Ten TB w desce będzie miał minimalne zniekształcenia. Jest to układ underhung voice coil czyli krótka cewka długa szczelina. Powinien być bardzo szybki.

cypher

8 cali lepiej zintegrujesz, 4 cale bez obudowy z tyły to może grać jako tweeter od 2kHz, na zbyt dużych wychyleniach będzie zniekształcać i spowalniać, nie zapominaj, że obudowa działa jak sprężyna

No tak ale robisz to kosztem góry. Chyba, że do tego jakaś wstęga to co innego. Zwróć uwagę na projekty na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy odcięciu 300hz to bym się zgodził, ale 500-700hz ? Gdzie tu duże wychylenia ?

Ukryta Zawartość

fakamada

Jak to kosztem góry? Właśnie góra będzie dużo lepsza ponieważ głośnik będzie grał swoją powierzchnią na mikro wychyleniach. Jeśli małe fostexy to conajmniej 4 na stronę FF85K i szybkie odcięcie 3-4 rzędu. Komplikujesz zwrotnicę, co do SET-a nie jest dobre. No chyba że robisz aktywny bas i SET służy do zasilania tylko tych 4 fostexów. Wtedy się zgodzę.

Kurcze powiem, że podoba mi się pomysł z zastosowaniem tego TB.

Jeśli nie wypali zszycie z basem zawsze będę mógł dorobić obudowę ;-)

Pytanie tylko dlaczego uważasz że W8-1880 był by lepszy w tym zastosowaniu?

Paramerty ma trochę lepsze do OB: "The W8-1808 neo full range driver incorporates a higher Qts for large or open enclosures".

W8-1772 ma zbyt wysoką skuteczność, żeby dobrać do tego sensowny bas z Fs

Ukryta Zawartość

Ta Beyma ma na tyle ładny przebieg, że można by spróbować ją odciąć tylko jedną cewką.

Zastosowałbym cewkę mundorfa transformer core o bardzo niskiej rezystancji!

Ukryta Zawartość

Na pewno dałoby się zgrać bas idealnie w fazie z W8 na zwrotce 1st order. Do 400Hz ten W8 spokojnie i bez wysiłku zejdzie w OB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cypher, zastanów się nad Onkenem.

Roger z RCMu zbudował taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) osiągając 101db skuteczności z głośnika 12" Jensen P12N, który ma "tylko" 98dB -

Ukryta Zawartość

Wystarczyła obudowa 160L dla 12" głośnika.

Kalkulator Onkena znajdziesz w sieci.

PZDR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> kubedes

Ciekawy jestem jak niski bas z tego Jensena uzyskano w tej obudowie? Z Charakterystyki wynika, że zbyt nisko to on nie sięga bo poniżej 100Hz poziom szybko spada. Oczywiście obudowy typu Onken są do ustawienia w kącie pokoju, albo przy ścianie, aby wspomóc w ten sposób dodatkowo najniższe częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, konstrukcja musi być maksymalnie kompaktowa, zakładam że szerokość front panelu nie będzie szersza niż najszerszy zastosowany głośnik. Jeśli bas miał by być 10" to nie więcej niż 30cm.

Przede wszystkim chodzi o to aby głośnik był maksymalnie ustawny w pomieszczeniu.

A tak w ogóle zastanawiam się czy ten bas będzie potrzebny. Zaproponowany głośnik TB ma bardzo dobre zejście. Linia transmisyjna powinna spokojnie wystarczyć.

Niższy koszt zakupu głośników przeniesie się na zrobienie obudowy.

>-> cypher

>

>To na który głośnik Tang Bang się decydujesz? Full range W8-1772 jest dostępny w polinku, ale cena

>nie jest zbyt okazyjna 972,46 PLN brutto :)

Muszę siąść i porobić symulacje dla linni transmisyjnych lub innych rozwiązań. Dodatkowo muszę poczytać co Inni zrobili i jakie są wrażenia. Koszt nie jest mały więc nie będę się porywał w ciemno.

"A tak w ogóle zastanawiam się czy ten bas będzie potrzebny. Zaproponowany głośnik TB ma bardzo dobre

zejście. Linia transmisyjna powinna spokojnie wystarczyć."

Sorry, ale teraz chcesz zmienić koncepcję na coś takiego? Tylko z powodu takiego, że TB jest za dobry. Weź pod uwagę, że konieczność pracy w pełnym paśmie spowoduje pogorszenie czytelności góry z uwagi na efekt Dopplera. Nie popieram czegoś takiego, ten głośnik należy odfiltrować z basu jeśli chcesz mieć hi-end. Zresztą bas z takich głośnik nawet jeśli go podrasujesz obudową TL czy jakimś hornem, nie będzie basem na miarę dobrego przetwornika dedykowanego do basu, większego i o większych wychyleniach dopuszczalnych. Zrobisz jak chcesz, ale moim zdaniem powinieneś kupić TB jak najtaniej i dzięki temu dokupić prawdziwe basy. Nie upieram się na tę Beymę, pewnie są też inne możliwości. Jednak wydaje mi się ona bardzo dobrym przetwornikiem, ma karbowanie, niskie THD, dość niski Fs, łatwą impedancję i piękną charakterystykę do ponad 3kHz.

magazynier, 14 Gru 2009, 12:19

>Piękna charakterystyka ROTFL

Lowther też płasko nie wygląda ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano, 14 Gru 2009, 15:01

"...Zresztą bas z takich głośnik nawet jeśli go podrasujesz obudową TL czy jakimś hornem, nie będzie basem na miarę dobrego przetwornika dedykowanego do basu, większego i o większych wychyleniach dopuszczalnych..."

Dokładnie to samo miałem na myśli , ale rozpatrując wysokie tony. Mniejszy głośniczek powinien je odtwarzać precyzyjniej.

• 3 miesiące później...

Jak zaprojektować poprawnie obudowę typu onken? jak się wylicza ilość, wielkość oraz długość otworów dla danej częstotliwości rezonansowej obudowy?

A może lepiej zamiast Onken czy OZ zastosować TL?

A jeżeli Tl to pytania dotyczące Onkena są takie same. czy ma ktoś na forum taką wiedzę?

Oprogramowanie do TL:

quarter-wave.com

Onkena wyliczasz tak jak BR, ale z warunkiem, że powierzchnia portów nie może być mniejsza biż bodajże 80% powierzchni membrany głosnika i porty nie dłuższe niż 36cm.

Z tego co kiedyś szukałem to nadają się Eminence 12" z serii DeltaLite II

W odgrodzie siedzą Saby, ale myślę o Supravoxie lub Lowtherze.

Bas to 15’’ Alphard w oddzielnej odgrodzie (nie jestem zadowolony) obecnie próba z Visatonem i zdecydowanym powiększeniem powierzchni odgrody i jest lepiej.

Mam marzenie zbudowania kolumn, o których będę mógł powiedzieć, że są końcem poszukiwań wymarzonego dźwięku. Ale potrzebny jest projekt. Sprawdzony projekt, czytaj: nie wirtualny, internetowy tylko realny, którego będę mógł usłyszeć przed wydaniem znacznych pieniędzy na komponenty. Zbyt dużo robiłem do tej pory eksperymentów, które teraz stoją w koncie mojego strychu ;-)

Mam problem ze znalezieniem takiego projektu. Myślałem o tubach Rogera z RCMu (pochlebne opinie), zapraszał mnie kiedyś na odsłuch, ale z racji odległości jeszcze nie miałem okazji.

Nie zakładam żadnych ograniczeń konstrukcyjnych , priorytet ma dźwięk - mój pokój odsłuchowy ma 60m2.

Niestety jeśli chcesz dogonić Saby (96-99db/w!) to nie obejdzie bez ogromnej odgrody albo drugiego basowca.

Ja ze swojej strony proponuję 2x15" na stronę. Jeśli w małej odgrodzie to Eminence Alpha 15a, jeśli w większej to może być coś z mniejszym QTS. Do Alph wystarcza nawet odgroda 50x100cm.

Możliwe są jeszcze dodatkowe sztuczki zwiększające bas, ale nawet bez nich jest to proste, tanie i skuteczne rozwiązanie.

Zależy czego oczekujesz.

Alpha da lepsze zejście, ale kosztem rozdzielczości i szybkości.

Przy tak dużej odgrodzie powinien wystarczyć Selenium 15PW3 albo Eminence Beta.

BGS podobno nie jest za specjalny.

Napisz czego oprócz skuteczności brakuje ci teraz bardziej. Jakości czy zejścia.

Jakość basu jest dla mnie najważniejsza.

Przeskok pomiędzy Alphardem a Visatonem jest ogromny właśnie w jakości - przestało „mulić”, pojawił się punktowy i kontrolowany bas.

Widzę dużą różnice w Qts - Eminence 1,26 a Visaton 0,42. Rozumiem, że wyższy Qts pozwala dobrze grać w mniejszej odgrodzie - czy tak?

Kiedyś myślałem o czymś na wzór Jamo 909 - ładne ;-)

Może to dobry kierunek… proszę o opinie.

Aha. Skoro masz już BGS'y to dołóż drugi komplet i jesteś w domu. Zagra nawet bez zmiany cewki. Niskie cięcie doda dużo niskiego basu.

Co do Jamo to można dać 2 Alphy na stronę. Dałoby to jakieś 96db/w. Mimo wszystko należałoby dać jakieś skrzydełka z tyłu dech.

Jeżeli przeszedłbyś np. na Supravoxa 215 Signature z SPL 93db/w to z basem robi się jeszcze łatwiej.

PS. Marzy mi się taki Bicone od Supravoxa :)

Tu jest porównanie małego i dużego QTS dla dużych odgród:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.