Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do gramofonu Reloop RP-6000

watt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję zakupić jakąś wkładkę do wyżej wymienionego gramofonu. Dotychczas grał na Shure M78S do płyt normalnorowkowych. Dysponuje budżetem do 800 zł, nie mam dużych wymagań, szukam po prostu ładnie grającej wkładki do rock'a.

Pozdrawiam

watt

Witaj watt!

Mój Reloop RP 6000 Mk6 Ltd gra z Shure Whitelbel, kupiłem ją właśnie z myślą o rocku. Moim zdaniem ma dobrze zdefiniowany bas i piękny środek pasma, góra bez fajerwerków. Dynamika na przyzwoitym poziomie.

Warta jest tych 300 pln.

Pozdrawiam Mariusz.

W swoim Reloopie mam Grado Prestige Black, jednak ostatnio pozytywnie zabrzmiała Ortofon 2M Blue (600zł), natomiast zastanawiam się Sumiko pearl. Ta ostatnia to najwyższy model MM za 350zł. Dobra cena tylko ciekawe jak zagra z Reloopem. Mam model 4000 LE, jeśli się zdecyduję na zakup to napiszę parę słów.

Kupiłem już 2 dni temu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale musiałem mieć trochę czasu na zapoznanie sie z nią, stąd dopiero teraz spokojnych parę słów.

Dla wygody polecam jeszcze

Ukryta Zawartość

Teraz można spokojnie wymieniać wkładki w celu porównania, bez długiego kręcenia itd.

Wniosek konkretny- w stosunku do Grado Prestige Black największa różnica tkwi w wokalach. Rozpocząłem od strasznie trudnego materiału SONIC YOUTH The Eternal (2LP) wokal nabrał ciepełka, stał się pełniejszy, mniej rockowy. Z kolei Black Sabbath w wersji koncertowej z Dio zagrali miękko z przyjemnymi blachami perkusji. Po zmianie repertuaru na damskie wokale NORAH JONES The Fall LP Sumiko pokazała co potrafi. To zdecydowanie najlepiej zrealizowana i nagrana płyta artystki. Pokój został w całości wypełniony muzyką, a dźwięk wręcz zawisł w powietrzu. W zależności od puszczanej płyty pojawiała się głęboka scena, lub muzycy wchodzili do pokoju, zależało to tylko i wyłącznie od realizacji nagrania, chociaż w żadnym wypadku nie można Sumiko wciskać że jest neutralna, ma swój styl co lubię i po to kupuję konkretne klocki czy jak w tym przypadku wkładki żeby grały swoim dźwiękiem, a nie tylko robiły za kawałek drutu.

Podsumowując- z Reloopem DD wkładka zagrała bardzo dobrze od początku do końca każdej płyty (wątek o problemach przy odtwarzaniu ostatnich ścieżek na stronie LP). Na koniec porównałem Sumiko do kilku wkładek Ortofona i tu już nie było o czym mówić, zdecydowanie zrobiło się zbyt jasno i natarczywie. Znowu zaszłaby konieczność przebudowy całego toru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to coś tańszego ze stajni Reloopa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale opowiadasz.Jakbyś jej w ogóle nie słyszał,

tylko gdzieś przeczytał.Tak się składa,

że rzeczoną wkładkę mam od kilku lat.

Występuje jako rezerwowa dla AT-440.

Daleko jej jednak do ciepełka.

>vinylec

Mam prośbę, opisz swoje spostrzeżenia o Pearl. Moja wkładka to Shure ze szlifem sferycznym. Mam ochotę dokupić coś ze szlifem eliptycznym z ciepełkiem i dynamiką.

Pozdrawiam Mariusz.

chodzi dokładnie o Audio-Technica AT120E

cena ok 330-350zł w PL

przy jej pomocy/za jej pośrednictwem słuchał głównie rocka, czasem zdarzy się trochę jazzu i elektroniki

w muzyce rockowej sprawdza się znakomicie, według mnie żadne pasmo nie dominuje, basu jest tyle ile potrzeba, góra może nie jest tak ,że tak powiem zwiewna i szczegółowa jak to ma miejsce przy AT440, lecz nie jest natarczywa

W razie czego pisz PW

audiokarma.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.