Skocz do zawartości
IGNORED

Wytłumienie małych kolumn - jaka grubość filcu?

gatto1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe tanie kolumenki o wymiarach zewnętrznych 18x18x30, dwupasmowe, bas-refleks z tyłu. Nie mają wewnątrz żadnego materiału tłumiącego. Zastanawiam się nad wytłumieniem wewnętrznym tych kolumn. Mam filc o grubości ok. 3 cm. Ale przy jego zastosowaniu pojemność pudła dwukrotnie się zmniejszy. Bo wewnątrz jest naiwyżej 16x16x28 cm, czyli 7 litrów, a po ofilcowaniu ścianek zostanie ok. 3 litrów. Chyba było by więcej szkody dla dźwięku niż korzyści po takim zabiegu. Naszczęście ten filc można rozdzielić na cieńsze warstwy. Jaka może być optymalna grubość filcu do wytłumienia takich małych kolumenek?

Wytłumienie może okazać się niepotrzebne, lub tylko niewielka jego ilość. Jak dasz za dużo to bas-refleks będzie pracował z mniejszą efektywnością, co objawi się zmniejszeniem ilości basu, oraz średnie tony ulegną wycofaniu. Trzeba poeksperymentować, zmieniając wytłumienie tylko w jednej kolumnie i porównując ją z druga. Zostawiamy lepiej brzmiącą i do niej porównujemy drugą z inną ilością wytłumienia.

Trzeba pamiętać, żeby do porównania był używany ten sam sygnał dla każdej kolumny.

Zapomniałem napisać, że wytłumienie nie zmniejsza pojemności kolumn, wręcz przeciwnie - pozorna objętość, "widziana" przez głośnik zwiększa się nawet do 30% przy całkowitym wytłumieniu.

Pod warunkiem ze material tlumiacy hamuje (zmniejsza predkosc dzwieku). Taki gruby filc jest chyba troche za gesty zeby byl dobrym materialem tlumaicy wiec moze zabierac cenna objetosc. Mozna to zbadac porownujac charakterystyki impedancji przed i po wytlumieniu.

Generalnie wytlumienie to cienki gesty material (np cienki filc) na wszystkich sciankach plus gruby i rzadki (gabka) na tylnej sciance za glosnikiem.

Wytlumienie ma dwa zadania, pierwsze to zredukowanie odbic na srednich tonach emitowanych z glosnika (poprawa tych tonow) a drugie to powiekszenie akustyczne obudowy aby zmienic parametry ukladu rezonansowego (zmiana brzmienia basu).

Teoretycznie biorąc, "idealnie" wytłumiona kolumna ma objętość nieskończoną z punktu widzenia basowego głośnika, ponieważ sygnał wytworzony przez odwrotną stronę jego membrany w ogóle nie dochodzi do ścianek.

toptwenty, 16 Gru 2009, 12:09

>Teoretycznie biorąc, "idealnie" wytłumiona kolumna ma objętość nieskończoną z punktu widzenia

>basowego głośnika, ponieważ sygnał wytworzony przez odwrotną stronę jego membrany w ogóle nie

>dochodzi do ścianek.

Piękne słowa, ale jak to się ma do bas-refleks strojonego (między innymi) pod konkretną objętość pudła? Nawet jeśli pudło jest zamknięte, czy takie pochłanianie inergii fal dźwiękowych może zmniejszyć kompresję do zera?

>Piękne słowa, ale jak to się ma do bas-refleks strojonego (między innymi) pod konkretną objętość

pudła? Nawet jeśli pudło jest zamknięte, czy takie pochłanianie inergii fal dźwiękowych może

zmniejszyć kompresję do zera?

Powinno i może, szczególnie w "idealnie" wytłumionych, dużych kolumnach.

Pelne wytlumienie mzoe byc tylk oprzydatne w kolumnach w obudowie zamkneitej, oczywiscie w bass-reflexie jest ono szkodliwe.

Subow praktycznie wogole sie nie wytlumia bo nie ma po co.

Dolacze sie z pytaniem:

Mam male kolumny podstawkowe Rational Audio - budowa zamknieta - oryginalnie byly wytlumione FOLIA (?) wymienilem wytlumienie na welne i sam nie wiem czy jest lepiej.

Moje pytania:

- czy kolumna zamkniety powinna byc calkowicie wypelniona wytlumieniem?

- czy folia wogole sie do tego nadaje?

- jakie znaczenie ma szczelnosc obudowy jesli brac pod uwage reprodukcje basu?

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

- czy kolumna zamkniety powinna byc calkowicie wypelniona wytlumieniem?

NIE! Ale moze byc. Wytlumaczenie napisalem wyzej.

- czy folia wogole sie do tego nadaje?

Nie wiem co to za folia, czasem stosuje sie mete bitumiczna ktora tlumi drgania.

- jakie znaczenie ma szczelnosc obudowy jesli brac pod uwage reprodukcje basu?

Super szczelnosc nie jest wymagana, tu raczej swiszczace powietrze bardziej przeszkadza. Niektorzy twierdza ze musi byc pewna nieszczelnosc aby glosnik nie byl barometrem.

Najlepsze efekty daje wytłumienie na zewnątrz matą bitumiczną (oklejamy szczelnie obudowę 3 warstwami), a następnie całość pokrywamy grubym filcem - też na wierzch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.