Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel jako pre do HK 255

Ekhangel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy wzmacniacz Rotel RA-05 może działać jako pre-amp w amplitunerze Harman/Kardon AVR 255? Niestety, nie mam o tym bladego pojęcia. Aż głupio zakładać mi taki temat, ale niestety nie mam nikogo kto się na tym zna na tyle, aby mi odpowiedzieć. Nie wiem, jakie wyjścia/wejścia muszą mieć obydwa urządzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/60237-rotel-jako-pre-do-hk-255/

moze pomoge a moze namieszam...

-najprosciej

1.musisz miec w hk wyjcie pre-out front

2.w rotelu main-in.

-srednio-trudno

wydaje mi sie ze ra-05 nie ma main in, zawsze mozesz podlaczyc pod jakis aux ustawic galke np w polowie i nie ruszac. Powinno dzialac.

-trudno

jesli hk nie ma preout-front to mozesz sygnal wyciagnac z glosnikow przod,ALE uwaga musisz zrobic specjalny kabelek-gdzies na forum bylo to z rysunkiem

-bardzo trudno

zawsze moze ci ktos pogrzebac w srodkach klockow i to spiac :) ale czy to ma sens.

Mam nadzieje ze ktos sie jeszcze wypowie :) i ci bardziej pomoze.

pozdrawiam

Wielkie dzięki za odpowiedź, już bałem się, że wszyscy mnie oleją.

Mój Rotel ma wejścia(wyjścia, sam kurna nie wiem) pre-out - L i R. I teraz prosiłbym o sprawdzenie, czy z tym mogę tego ampa podłączyć jakoś do amplitunera Rotel HK 255, lub Denon 1910.

Ze strony o tym HK wynika, że tuner ten ma "wyjścia przedwzmacniacza: 7.1 ".

PRE OUT -To jest Wyjscie i musi je posiadac Ampli H/K.Wtedy podlaczasz glosniki frontowe do wzmaka Rotela .A wzmak laczysz kablem IC ( WYJSCIA PRE OUT w H/K I np. AUX w wzmaku).Galke glosnosci ustawiasz na jednym poziomie w wzmaku i tak zostawiasz.Jak H/K posiada automatyczna kalibracje to ja przeprowadzasz.

Chodzi o ten pre-out na zdjęciu, tak? (tył HK 255). I czy po takim podłączeniu i kalibracji, wszystkie funkcje Harmana będą działały tak, jakby głośniki były podłączone bezpośrednio do samego HK? Nie będzie różnicy? (prócz oczywiście zamierzonego efektu - lepszej jakości dźwięku).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zukosok - co masz na myśli (sry, postnąłeś akurat jak ja pisałem poprzedniego posta). Chodzi o niewygodę z włączaniem, itp. czy coś poważniejszego? No i jak to "Drugi przedwzmacniacz"? Myślałem, że Rotel jest tu jedynym przedwzmacniaczem.

dokladnie podpinasz sie pod pre out front w hk i aux w rotelu,ustawiasz galke w rotelu np na polowe i robisz kalibracje. Galki wiecej nie ruszasz. Glosnoscia regulujesz w hk.

Dwa przedwzmacniacze poniewaz jeden to hk drugi w rotelu-galka, w skrocie.

dlatego najlepszy i najprostrzy sposob to moj pierwszy, main in w rotelu-niestety u ciebie tego chyba nie ma.

Wszystko bedzie dzialac dobrze, minus to wlaczanie rotela za kazdym razem gdy chcesz posluchac muzyki.

A tak z ciekawości, co autor wątku chce osiągnąć łącząc przedwazmacniacz stereo z amplitunerem kina domowego?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wyższej jakości dźwięk, ale rozumiem, że w powyższym pytaniu kryje się przesłanie "możesz pomarzyć". W każdym razie, jak już mówiłem - nie znam się na tym wszystkim. Jako, że mam okazję kupna tego ampli, myślałem, że będę mógł go jakoś owocnie złączyć z Rotelem.

a co w przypadku gdy wzmacniacz ( w tym wypadku creek evo 1) po włączeniu ustawia się na poziomie 30, a aby zgrać go z ampli yamahy powinien być ustawiony na poziomie 50? niestety nie ma wejścia pre in, przy poziomie 30 nie można przeprowadzić kalibracji... czy pozostaje tylko każdorazowe podgłośnianie do 50?

>Ekhangel, 16 Gru 2009, 20:51

>Wyższej jakości dźwięk, ale rozumiem, że w powyższym pytaniu kryje się przesłanie "możesz

>pomarzyć". W każdym razie, jak już mówiłem - nie znam się na tym wszystkim. Jako, że mam okazję

>kupna tego ampli, myślałem, że będę mógł go jakoś owocnie złączyć z Rotelem.

Myślę, że owocniej może być pre z ampli i końcówka mocy ze wzmacniacza stereo. Ale czy akurat ten Rotel i HK aż tak się różnią brzmieniem? To już inna kwestia... Chyba tak? Rzecz do osłuchania.

W każdym razie, temat pre w ampli i power we wzmaku już był wałkowany, poszukaj na forum.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Sens jest chociazby taki ,zeby wykorzystac 2 klocki przy jednej parze frontow.Jak bedziesz sluchal STEREO-pracuje wzmak Rotel z frontami,jak korzystasz z kina wlaczony jest -wzmak,ampli .

Ja mam tak podlaczone ,i bardzo sobie chwale.W moim przypadku niemam problemow z poziomem glosnosci we wzmaku gdyz jest to H/K 970 i ma cyfrowy wyswietlacz wiec glosnosc jest nastawiona na 20 db i smiga.

-> Ekhangel

Napisz dokładnie, co planujesz, bo niestety każdy Twój post opisuje co innego.

Na początku pytasz, czy "wzmacniacz Rotel RA-05 może działać jako pre-amp w amplitunerze Harman/Kardon AVR 255".

A koledzy opowiadają o całkiem innej sytuacji, a mianowicie o tym, jak zrobić, żeby ampli Harmana służył jako pre-amp do Rotela.

Napisz, do czego chcesz podłączyć kolumny, to wtedy będzie łatwiej pomóc.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Wyobrażałem sobie podłączenie kolumn do Rotela ale HK będący ostatecznym źródłem.

Zrozumcie, po prostu chcę jakoś wykorzystać Rotela do mojego nowego amplitunera, który będzie moim tzw. "centrum rozrywki"... Myślałem, że Rotel poprawi tor sygnału co pozwoli uzyskać lepszy dźwięk. Przepraszam za błędy logiczne lub pomyłki w określeniach, ale powtórzę po raz trzeci: naprawdę się nie znam.

No wiec zrob tak jak napisalem wyzej.Fronty do Rotela ,centralny i tylne do ampli H/K.Do wyjscia PRE OUT (w ampli) podlaczasz czincze (IC) i podpinasz je do np:wejscia AUX w wzmaku Rotel .Nastepnie galke glosnosci w Rotelu ustawiasz na jakims poziomie glosnosci i jak masz taka mozliwosc to przeprowadzasz z poziomu ampli automatyczna kalibracje.

W osluchu Stereo (CD)bedziesz korzystal tylko z frontow i wzmaka,a przy odsluchu Kina Domowego musisz wlaczyc takze ampli i niezapomnij o ponownym ustawieniu galki glosnosci we wzmaku na identyczna przy jakiej przeprowadzales automatczna kalibracje.

Przy odsluchu kina glosnoscia sterujesz z poziomu ampli.Cala filozofia.

I jeszcze jedno np:CD musisz (jak niechcesz za kazdym razem wlaczac ampli )podlaczyc do WZMAKA.

Natomiast jak sluchasz RADIA to takze musi byc AMPLI wlaczony razem ze WZMAKIEM.

Prosciej juz nie umie wytlumaczyc

Jeszcze jedno pytanie - moje kolumny mają impedancję 4 Ohmy ( niby przystosowane do 4-8 Ohm ). Jeśli podłączę je przez wzmacniacz Rotela który toleruje 4 Ohm, to fakt, iż zalecaną dla tego Harmana impedancją jest 8 Ohm nie będzie przeszkadzał?

Czy mam w ogóle przejmować się tą różnicą 4 ohmów?

No dobra, widzę, że temat umarł. W każdym razie, jestem po zakupie 255, i zrobiłem swoje testy. Rotel sam gra o wiele żywiej w stereo, w przeciwieństwie do analitycznego, ale czasem przytłumionego i bez charakteru HK. W każdym razie, zdecydowałem się sprzedać Rotela.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.