Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór amplitunera HK 255 lub Denon 1910 do Paragigm Titan Monitor V5/Mission/Canton

frommert

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

nadszedł czas zmianę amplitunera (z HK AVR 145) na coś nowszego, obsługującego HDMI. Posiadam następujący zestaw kolumn:

fronty: to Paradigm Titan Monitor V5 (na Ultralinkach Challanger C2SC-14)

centralny: Mission 3C2i (na powyższym)

tył: Cantony GLE410 na Monitor Atmos Air 195).

Ma 2 typy amlitunerów HK 255 lub Denon 1910, obsługiwać będą salon ok. 32m muzyka/film 50/50. Nie mam możliwości odsłuchu w swoim mieście - dlatego zależy mi na Waszej opinii. Chciałbym uzyskać bardzo zrównoważony dźwięk z możliwością niskiego zejścia na dół. HK145 - ma nico małe możliwości jeśli o to chodzi. Przyszłościowo chciałbym tej samej marki nabyć odtwarzacza blue-ray. HK powala mnie minimalizmem stylistycznym, denon mniej - ale to kwestia gustu.

Czytałem że w HK 255 są jakieś problemy z buczeniem - nie wiem na ile to prawda.

Denona nigdy nie miałem, choć słyszałem jak gra z Paradigm 7v.6 było całkiem nieźle - choć jakoś tak sterylnie jak dla mnie.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Witam pierwsza rzecz to kolumny Paradigm ok dobierz nastepne do kompletu.Amplitunery Harman odpusc sobie ,grzeje się przekazniki faktycznie są głosne ,blu-rey tej firmy to porażka tak samo jak dvd.Denon 1910 to totalna lipa zadaj pytanie daro88 on sie meczył z tymi amplitunerami.poszukaj jakiegos amplitunera ze staini Yamahy,lub Onkyo,może Cambridge Audio Azur od modelu 640 wzwyz.

>jakiegos amplitunera ze staini Yamahy,lub Onkyo,może Cambridge Audio Azur od modelu 640 wzwyz.

Yamaha 640 ma HDMI? ... wątpię by tak stare ampli miało

Jak już coś to od 661 w górę. Onkyo od jakoś 606 w górę.

Cos ci sie pomyliło nie pisałem o yamaha RX-v 640 tylko Cambridge audie azur 640v3,lub wyzsze modele Yamahy tez ale np RX-V 1800,Onkyo 805.To są dobre amplitunery

Jeśli chodzi o Yamahę to na alledrogo obecnie z serii 1800< jest tylko RX-V1900 za 3700 PLN . Taniej wyjdzie Onkyo model 806 bo za 3K

na wymianę pozostałych kolumn na razie nie mogę sobie pozwolić... najważniejszy jest teraz ampli. Nie spodziewałem się, że zaproponujecie mi CAMBRIDGE AUDIO - nie miałem jeszcze możliwości odsłuchu. Dodam, że muszę się zmieścić w budżecie do 2,5k.

Ciekawe, ten sam dylemat (255/1910) miałem jeszcze tydzień temu. Zdecydowałem się na 255. Co prawda, nie dokonywałem żadnych porównań. Mogę jedynie powiedzieć, że HK mi odpowiada. Ma dość dynamiczny, dźwięk, nisko schodzący dźwięk i analityczne brzmienie - czyli tak, jak czytałem wiele razy w internecie, jeszcze przed zakupem. Nie może się brzmieniowo równać z dobrym wzmacniaczem stereo w tej samej cenie, ale to oczywista oczywistość. Poza tym, tak jak pewnie i ty - szukałem w internecie wielu informacji nt. dwóch wzmacniaczy i generalnie ludzie byli bardziej przychylni dla HK. Chwalili jego dynamikę i moc, przy czym krytykując zamknięty, przytłumiony dźwięk Denona w kinie.

Co do Harmana - też czytałem o jakichś buczeniach, pyknięciach, wiatrakach... U mnie nic z tych rzeczy nie ma. Myślę, że to wady z pierwszych serii produkcyjnych, które już raczej nie występują. Harman grzeje jak każdy sprzęt tego typu, i owszem - słychać w nim wentylatorki - ale dopiero po przyłożeniu ucha do obudowy.

Tak więc, od siebie mogę tylko polecić AVR 255. Nie żałuję zakupu. No, może ten pilot gabarytowo przypominający USS United States trochę dziwnie wygląda, ale i tak używam Logitech Harmony, więc...

Witam Harman grzeje sie i to bardzo mozna na nim suszyc ubrania.To był głowny powód dla którego sprzedałem swojego AVR 645 normalnie piecyk miałem nad nim półke szklana na dvd 10 cm przesfitu i tak cały czas była nagrzana.DVD tej marki to tandeta naprawde długo wczytuje płyty chodzi głosno i naprawde nie polecam szkoda pieniedzy.Amplitunery graja dobrze i jezeli komus nie przeszkadza to ze sie grzeją to OK.

zaraz sie zlecą hieny posiadacze cudownych ONKYO jednak ciezko bedzie im sie przyznac ze ich maszyny grzeją sie jak psy ! na efekty nie trzeba bedzie dlugo czekac

nie wiem jak HK ale np Denon czy Yamaha praktycznie sie nie grzeja latem trzeba Yamaszcze pare godzine niezle w kosc zeby zaczela ciężej dychać

ONKYO to tragedia grzeja sie nie milosiernie ! Onkyo 905 sie mocniej grzeje jak moj sony na A klasie

przychylam się ku HK 255 do tej pory uzywam 145 i się nie grzeje w ogóle - ale wiem, ze to nie ta półka. Żałuje tylko, że macie złe doświadczenia z BD i DVD od HK, bo zależało mi, żeby całość była tego samego producenta.

trochę jeszcze namieszam ;)

jak napisałem wyżej to na pierwszym miejscu do zakupu jest HK255, ale że chciałbym również DVD tej samej firmy a HK pozostawia w tej dziedzinie wiele do życzenia.

Czy w związku z tym warto zastanowić się nad MARANTZem SR-6003 i wtedy DVD Marantz DV-4003? Dodam tylko, że miałem Marantza w stereo z Paradigmami grał bardzo, bardzo dobrze.

najlepiej dobrać trochę tańszy amplituner z pre-out i do tego wzmacniacz z drugiej ręki, dźwiękowo najlepsze rozwiązanie o ile zestaw ma służyć także do muzyki

Eh Jorkers Twój wpis niestety potwierdza, że Onkyo przewyższa Yamahę i daje więcej od Yamahy !!!!

Otóz ja gdy tylko robi się ciepło wystawiam mój ampli Onkyo na taras, rozgrzewam i GRILLUJĘ sobie !!!, jest tak gorący, że kiełbaski i karkówka są pierwszorzędnie wypieczone, gdy chcę mocniej przypiec po prostu kręcę gałką volume, tak na 3/4 skali to już się palą poważnie :)))))

no i nie muszę mieć grilla bo mój ampli to kino obsłuży ale i również grilla dla znajomych.

Nie mówię już o tym, że zimą to nie muszę domu ogrzewać, wystarczy odpalić amplituner i w pokoju sauna jest.

Czy Twoja Yamaha to posiada? pewnie nie i dlatego jesteś taki zazdrosny, bo utopiłeś pieniądze w coś co mało satysfakcji Ci sprawia i teraz nie możesz tego odżałować :D

Stawiam więc hipotezę, że amplitunery Onkyo sa najbardziej "eco", gdyż nie ogrzewam domu, dzięki czemu wydalam do atmosfery mniej dwutlenku węgla :))))

Panowie, ja mam poważny problem a Wy sobie jaja robicie ;P wróćmy do tematu proszę..

Powie ktoś coś na temat zestawu Marantz o którym napisałem wyżej?

Czy ktoś zwrócił uwagę na to, że obecnie każdy amplituner, który posiada dobre układy video musi dosyć mocno się rozgrzać? Dotyczy to wszystkich urządzeń każdej marki, które posiadają zaawansowane układy video. Proszę sobie zrobić test polegający na tym, że nawet na mute amplituner włączony na godzinę przy skalowaniu do 1080p musi się zagrzać. Czy ktoś ma zamiar posiadać taki amplituner dłużej niż 5 lat? Gdyby nawet non stop grał przez te 5 lat jego elektrolity i tak powinny zachować parametry ale oczywiście musi się znaleźć grupa szamanów:D

Sytuacja wygląda podobnie jak hasła wielkich krytyków projektorów, kiedy to głównym zarzutem była krótka żywotność lamp. W moim Benq W 100 po 2 latach użytkowania mam wypalone około 800 h:)

poza tym grzeją się płytki wideo, umieszczone przy samej górnej pokrywie - co to niby ma do reszty układu, w tym kondensatorów, które są w innej części wzmacniacza i są projektowane na temp 100-110 stopni? - tylko inteligetni inaczej, jak widać, raczą wiedzieć...

co za bzdury :) DO SE8A dla mnie niema problemu dzisiaj kupuje jutr osprzedaje:) nie zazdroszcze ci tego tandetnego spuchnietego od temperatury ONKYO :-)

Jorkers, zgłosiłem cię do moderacji z wnioskiem o zbanowanie na tym forum.

Kolegom radzę to samo - jak moderator dostanie grupowy wniosek, to usunie trola i do czasu pojawienia się klona będzie spokój.

Jorkers, trochę dystansu do samego siebie :) Myślałem, że czymś zabawnym mnie zaskoczysz a Ty nadal powtarzasz swoją mantrę "badziewne Onkyo, Yamaha cud świata" . Ani jedno ani drugie nie jest prawdą.

I nie jestem hieną i nie zamiarzam bronić Onkyo, bo po co, przed czym i przed kim, coś co jest dobre samo się broni a jakbyś nie zauważył to mówiąc w popularnym języku "kręcę z tego bekę" :DDD Pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.