Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowicze ze Szczecina

rafik_fafik

Rekomendowane odpowiedzi

Jest auto, niby wsadzasz i ma grac ;) nie wiem czy 100 godzin,, w okolicach piątej płyty wysokie wracają powoli na swoje miejsce, basik jest większy niż przy chińskich lampkach, ogólnie pierwsze wrażenie : dźwięk jest szybszy wysokie troszkę się wycofały ale momentami powodują ze prawa brew wędruje mi mocno do góry :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

cześć rafik_fafik

nie wiem czy 100 godzin,, w okolicach piątej płyty wysokie

>wracają powoli na swoje miejsce, basik jest większy niż przy chińskich lampkach, ogólnie pierwsze

>wrażenie : dźwięk jest szybszy wysokie troszkę się wycofały ale momentami powodują ze prawa brew

>wędruje mi mocno do góry :D

Jeśli nie jest to tajemnicą to co się stało że nowe 6ca7 są już na aledrogo. Czy coś się nie zgrało?

BTW poszukaj sobie el34 RFT enerdowskie nie do zajechania tanie i fajne.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jakoś nie do końca odpowiada mi ich brzmienie, znajomi którzy byli u mnie też stwierdzili jednogłośnie ze chińskie graja lepiej, potestuje inne marki , mam ochotę teraz sprawdzić Tungsole.

rafik_fafik, 11 Lut 2010, 08:57

>ps. czy ktoś wie gdzie można kupić takie rękawiczki serwisowe żeby gołymi łapskami łapskami nie

>dotykać lamp?

Chodzi może o coś takiego?

Ukryta Zawartość

Chociaż ja używałem zwykłych z twaredj skury (spawalniczych) jak wyciągałem rozgrzane już lampy.

post-17560-100000769 1267515522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

>Chociaż ja używałem zwykłych z twaredj skury (spawalniczych) jak wyciągałem rozgrzane już lampy.

A kto wyciąga rozgrzane lampy ?!!! To tak jak rwanie zęba bez znieczulenia!!!

Zawsze trzeba poczekać aż wystygną. Na zdrowy rozum nie masz możliwości pewnego ich uchwycenia, no i jak gorące to wtedy kombinujesz siłujesz się z nimi bardzo łatwo uszkodzić i powyłamywać klucze a wtedy o k ... wa klucz się wyłamał. I znajdujemy na alledrogo lampy z opisem "prawie nowa ale z wyłamanym kluczem" i znów kasa w plecy :-)

Pozdrawiam.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Na stronce brakuje fotek ze sklepu, warto byłoby zachęcić klientów spoza Szczecina do odwiedzin.

Jest tam jakiś kącik z ciekawymi płytami ? Jak wygląda salka kinowa i co jest na "wyposażeniu" ?

Czy w ogóle ktoś z Fanów Lampeczek jako źródła używa dobrego Blu-Ray Playera (Oppo Nu-Force)

i płytek BD (Stereo,Multichannel)? Jest możliwość odpalenia w sklepie takiego medium ?

Sukcesów życzę.

Czy miał ktoś do czynienia z tą lampą/firmą, czy warte są tej ceny, jak brzmią na tle innych zamienników el34 ?

Ukryta Zawartość

post-25373-100000719 1267543797_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafik_fafik, 2

>Czy miał ktoś do czynienia z tą lampą/firmą, czy warte są tej ceny, jak brzmią na tle innych

>zamienników el34 ?

Ukryta Zawartość

Zapytaj Zbyszka w Dat albo napisz do niego na PW może on słyszał.

Ukryta Zawartość

Na stronce brakuje fotek ze sklepu, warto byłoby zachęcić klientów spoza Szczecina do odwiedzin.

Jest tam jakiś kącik z ciekawymi płytami ? Jak wygląda salka kinowa i co jest na "wyposażeniu" ?

Zatem dodaje kilka fotek dziś robionych, jednakże miałem przy sobie tylko szkiełko ''tele''

pozdrawiam i zachęcam do odwiedzin DAT-A można wybrać spośród wielu ciekawych zestawów,

fajnie zagrały malutkie monitorki Xaviana, fajnie zagrał zestaw Naima,

na dole w przygotowaniu sala kina domowego..

ja osobiście szukam nowego kabla głośnikowego i myślę o Xindaku SC-05 lub FS-05( tasma )

ps. autor wątku chyba zakładał wspólne odsłuchy, wiec jak to - wyjdzie nam coś z tego czy skończy się na chęciach...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19787-100000701 1267556471_thumb.jpg

post-19787-100000702 1267556471_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne fotki sklep DAT

Ukryta Zawartość

post-19787-100000699 1267556525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsi są przewrażliwieni ludzie :))

Przede wszystkim trzeba to robić z głową! A nie panikować na samą myśl o tym czy o owym hihi. Jak kogoś coś przeraża to faktycznie niech się za to nie bierze. Robiłem to wielokrotnie i zawsze po to aby porównać jak najszybciej je zmieniając. Trudno to zrobić czekając aż ostygną. ;) Lampy mocy wyjmuje się trzymając zawsze za plastikową podstawę a wejściówki normalnie. I NIC nie ma się prawa stać! Chyba że faktycznie robisz to jak dentysta sadysta. ;)

Pozdrawiam i opamiętania życzę.

Powyższe oczywiście do paweljazz.

I jeszcze jedno... po to właśnie spawalnicze rękawiczki aby nie, jak to napisałeś, "kombinować i siłować" się z lampą. Właśnie one tego pomagają uniknąć.

Cześć jarkog

>I jeszcze jedno... po to właśnie spawalnicze rękawiczki aby nie, jak to napisałeś, "kombinować i

>siłować" się z lampą. Właśnie one tego pomagają uniknąć.

A nie spotkałeś się ze wzmacniaczami gdzie lampy osadzone są w zgłębieniach nie masz możliwości uchwycenia lampy za cokół ? Są też takie lampy które mają cokół niższy lub prawie wcale go nie mają jak np: 6p3se. W takich przypadkach niestety musisz lampę chwycić za bańkę. A po za tym wkładasz zimne lampy a lampy sterujące są jeszcze ciepłe i zraz po włączeniu wzmacniacza lampy mocy dostają nieprzyjemnego kopa i nie jest to miłe dla nich. Ale cóż są różne szkoły. Ja w każdym razie jestem cierpliwy i te kilka minut mnie nie zbawi, a i lampy dłużej pożyją.

Pozdrawiam

Dziękuję za info o rękawiczkach, wychodzi na to że będą w sklepie z art bhp w Szczecinie. Na razie radze sobie szmatka z zestawu do czyszczenia plazmy ;) Co do ciepłych lamp raz to zrobiłem w ferworze walki pomiędzy EH a chińskimi - są gorące to fakt :D . A co do EH parę dni temu przekroczyły magiczną barierę iluś tam godzin i dźwięk zyskał moją akceptację, szczególnie w nagraniach "metalowych" i pochodnych. Na razie zostają we wzmacniaczu a chinolki w odwodzie. Ciekawość nakazuje mi sprawdzić Tungsolki i GoldLajony...

Cześć rafik_fafik

A może spróbuj pożonglować lampkami sterującymi z tego co udało mi się dojrzeć na Twoim zdjęciu to 12ax7 (ecc83) tam drzemie potencjał i wielkie pole do modelowania brzmienia w Twoim wzmacniaczu.

Pozdrawiam

Jakie lampy miałeś tam na początku wsadzone? Pytam bo coś mi nie pasuje 6n2p niby jest odpowiednikiem 12ax7 czy też ecc83. Piszę niby bo 6n2p ma inny pinaut. A na Twoim wzmacniaczu jest napisane 12ax7 no chyba że źle widzę na Twoich zdjęciach. BTW masz jeszcze 6n2p ew nie są to drogie lampy ale warto spróbować zresztą jak masz czasz i ochotę to poczytaj jest wątek na temat chińskich yanków tam forumowicze piszą o różnych 6n2p.

Witaj paweljazz

>A nie spotkałeś się ze wzmacniaczami gdzie lampy osadzone są w zgłębieniach nie masz możliwości

>uchwycenia lampy za cokół.

Tym tokiem myślenia gorących żarówek też nie możnaby wykręcać bo są zagłębione w oprawkach i trzeba je za bańki chwytać. Ale każdy ma prawo do ostrożności w związku ze swoimi zabawkami.

Co do kopa który dostają lampy... o to w moim wzmacniaczu się nie bałem bo miał automatyczne, opóźnione załączanie napięcia anodowego z funkcją standby. Tak więc jak pisałem wcześniej, wszystko trzeba robić z głową a lampom wtedy się nic nie stanie. Ale wmawiać komuś wyłamywanie tego czy tamtego i sprzedawanie potem na allegro to już przesada. :) Dlatego powtórzę... umiaru życzę w komentarzach. :)

Pozdrawiam

Cześć jarkog

Niech będzie może Ty masz rację ja w każdym razie zamim wymienię lampy czekam kilka minut aż trochę przestygną o kolory i gusta nie należy się spierać. Przecież to jest forum dla ludzi słuchających muzyki a ona przecież łagodzi obyczaje. Odnośnie wmawiania komuś że sprzedaje lampy w wyłamanym kluczem na allegro to chyba troszkę źle mnie zrozumiałeś nikomu nic nie wmawiam napisałem tylko że znajdujemy takie lampy.

Tak więc życzę Tobie i Innym użytkownikom tego forum oraz sobie czerpania samych przyjemności ze słuchania muzyki oraz jak najtrafniejszych doborów i zestawień swojego sprzętu.

A może jak będzie okazja spotkania się w Szczecinie.

Pozdrawiam

Paweł

• 1 miesiąc później...

Nieładnie - kilka dni temu odbiłem się od sklepu, bo wyjazd na szkolenie.

Wczoraj to samo, pomimo że czas szkolenia minął - zmarnowane pół dnia, a w sumie cały (bo 2 razy)

Mawiają " do trzech razy sztuka", ale ja już nie spróbuję ... niech żałują !!! :)

• 3 tygodnie później...

Ja w Szczecinie bywam niestety rzadko ale chetnie bym sie spotkal jesli zapal jeszcze w niektorych drzemie. Chetnie podziele sie doswiadczeniami ze swiata lamp, nie-lamp, dacow czy odgrod. Slownych wojen nt. tego co lepsze bez odsluchow podejmowal nie bede, bo choc uszy mam niezle, to jednak jest cale morze sprzetow, ktorych jeszcze nie slyszalem.

Mam pytanie do szanownych kolegow - czy mozecie polecic kogos w okolicach Szczecina, kto zajmuje sie naprawa (ewentualnym tuningiem wedlug schematu) wzmakow lampowych?

Pozdrawiam

Marek

• 4 tygodnie później...

... szkoda jedynie, że w sklepie nie ma warunków do posłuchania - ruch i hałas związany z główną ulicą jest nieznośny, może wartałoby jednak postawić dodatkową ścianę za wystawą i odpowiedni zaadoptować całą powierzchnię sklepu - zapewne byłoby przytulniej, wszak to nie sklep z ziemniakami.:)

Przykro mi, że tak wyszło, ale niestety tak czasem jest, że nie zawsze terminy które sobie planujemy wypalają do końca. Tłumaczył się nie bedę, ani tym bardziej żałował, bo ważniejsze jest dla mnie i mojej działalności to, co robiłem w czasie mojej nieobecności w sklepie.Na witrynie sklepu jest podany telefon komórkowy do mnie można więc sobie ograniczyć bezsensowne chodzenie.W dużej ilości sklepów w USA czy na zachodzie wogóle nikt z Panem nie rozmawiałby bez wczesniejszego telefonicznego umówienia się.Trzeba więc było odżałować złoty dwadzieścia na telefon.Co do hałasu to wydaje mi sie troszkę przesadzone.Na parterze scianka działowa stoi jak drut i hałasu za nią nie ma. Poza tym istnieje możliwość odsłuchu w pomieszczeniu na dole-ale o tym wiedzą ci którzy na prawdę myślą poważnie o zakupie sprzętu, a nie tylko o pobawieniu się w "odsłuchy".

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam obrażonego klienta.

• 6 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.