Skocz do zawartości
IGNORED

ceny sprzetu a wejście do UE

kolo2

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przekupki ....

Co do ceny tej Hondy to moze by sie zgadzalo samochod rodukowany pewnie poza unia teraz obowiazuje clo 35%, po wejsciu do unii na samochody spoza unii bedzie 10% cla + obecna akcyza na terenie polski dla nowych samochodow wiec cena powinna spasc o jakies 25% to jets blisko tej twojej nowej ceny.

Jesli chodzi o podwyzki to zalezy od tego czy producent stosowal 'specjalne' ceny na nasz kraj, czytaj czy nie sprzedawal nizej tych produktow polskim dystrybutorom niz dystrybutorom w unii - teraz po wejsciu do unii juz latwiej bylo by dystrybutorom zamieszac na rynku unijnym maja tansze ceny zakupu netto od producenta niz ich zachodni koledzy, Wiec w niektorych sytuacjach producenci moga chciec wyrownac ceny dystrybucyjne w calej nowej europie aby sobie zamieszania nie robic. Tak podobn bylo z glosnikami B&W wyzszymi seriami.

Jesli ceny netto dla polskich dystrybutorow pozostana na obecnym poziomie to sprzet stanieje.

sprawa wygląda tak że Polska jest na 4 miejscu jesli chodzi o wysokość VAT tj 22% wyżej są 3 kraje skandynawskie np Niemcy z których prywatni importerzy przywożą sprzęt A/V mają VAT w wysokośi 17%

W.Brytania ma 17,5% VATa najniżej jest Luxemburg 17% to jest z rankingu oczywiście UE

więc jeśli sapadnie VAT w Polsce po wejciu 1 maja to nieznacznie a kurs euro to nadgoni wiec cena i tak bedzie zależeć od kursu euro

pozdarwiam na ten temat czytałem hiba w DVD audio

P.S

ja kupuje teraz yamaszke 640 (jtro odbieram) i zestaw Wharfedale bo Polska to dziwny kraj i nie wiadomo czego sie tu spodziewać tak jak miało być z pracą(osobiscie mnie to wali) gadali ze bedzie można od 1 maja chyba do 5 krajów od razu jechac a tu zonk została hiba Irlandia i Angole(wiem ze słyszenia) ale to nie temat na to forum

=> HDTV Inc

"Co do ceny tej Hondy to moze by sie zgadzalo samochod rodukowany pewnie poza unia teraz obowiazuje clo 35%, po wejsciu do unii na samochody spoza unii bedzie 10% cla + obecna akcyza na terenie polski dla nowych samochodow wiec cena powinna spasc o jakies 25% to jets blisko tej twojej nowej ceny" - tyle tylko że wtedy cena Accorda będzie w zasadzie równa cenie civica - made in England, a to kolejny absurd....

W/g mnie to ceny spadną.Od pewnego czasu śledzę ceny TV i kiedyś np. na ten TV pod tym samym adresem :http://www.agdrtv.com/telewizory/panasonic_tx_32_ps_11_p.php cena był ok.4500(w MM i Euro AGD nadal taka ostatno była) na model PX10 jest 0k 5000 a tu nieco ponad 4200

Warto sledzic ruchy cen w sklepach

• 2 tygodnie później...

...a ja mam najnowsze wieści od dystrybutora JBL-a.

Po 1 V 2004, w związku z obowiązkiem zmiany cennika z dolarowego na euro, kolumny XTi 80 zdrożeją o 600 złotych, a XTi 100 o ...uwaga!!!!!! o 1000 złotych.

Swego czasu czytałem na tym forum, że w Holandii można dostać XTi 100 za około 800 euro.

To jest śmiechu warte!!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.