Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Yamahy cdx 1110

Mikellino

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, ale wspomniałem też o zegarze - podobno naprawdę warto dać porządnego clocka (oczywiście, jeżeli reszta systemu też jest na poziomie i będzie można te zmiany usłyszeć). Moja 1120'stka tak właśnie jest tuningowana - clock + opampy i to jest ales (tu już wymienione:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adas wyluzuj troche:) Nie wzbraniam sie przed zadnymi odsluchami (vide moje "o mnie") jednak na dzien dzisiejszy udalo mi sie uzyskac pewna synergie ktora na tyle mnie zadowala ze sfologowalem z wydatkami. Jest jeszcze jedna przyczyna i o tym napisalem w smsie. Co do lampizacji: aspekty techniczne mnie nie interesuja. Interesuje mnie dzwiek. Nie mowie ze nie da sie uzyskac dobrego brzmienia w ten sposob bo to nie bylaby prawda. Uwazam jednak ze sa urzadzenia na tyle dobrze wykonane ze lampizacja jest jedynie krokiem w bok. Zreszta nie jest to tylko moja opinia. Rzeczona Yamaha CDX 1110 tudziez PD 75 do nich naleza. Tak wiem zaraz napiszesz o tych doskonalych PCM 56 itp itd. Powiedzmy ze masz racje jednak daj innym miec swoje zdanie. Zreszta umotywowane odsluchami. Tak jak napisalem: wybralem inna droge i na dzien dzisiejszy mnie to zadowala. Za jakis czas zainwestuje wieksze pieniadze. Pozdrowienia z Krakowa. R.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy laser w CDX 1110/1120 to ten sam jaki ma moj ojciec w bodaj CDX 810? Nawiasem mowiac to zrodlo gra zaskakujaco dobrze. Porownujac np z CDX 1030 niewiele jej ustepuje jest za to lepsza niz CDX 930. Jednak laser to zmora. Strasznie grymasi i szwankuje.

Jeśli nie ma tam osobnego zegara (a nie widać na zdjęciach by tak było), tylko kwarc jest prost podłączony pod filtr cyfrowy na którym zrobiony jest oscylator to wymiana na najprostszy nawet master clock będzie od razu słyszalna.

Zaskakują mnie Twoje porównania lepsze/gorsze. Nie słyszałem serii o których piszesz natomiast pamiętam seria xx30 była barwowo zupełnie inna niż wcześniejsze. Z resztą trudno tu nie wspomnieć iż parę lat różnicy w opanowaniu technologii produkcji cd również ma znaczenie. Natomiast porównując wzmacniacze ax 700/730 lub 900/930 opinie w zasadzie są jednoznaczne na rzecz wcześniejszych. Sam osobiście kupowałem nową 700 gdy w sklepie pojawiła się 730 i ta z kolei była baardzo ciekawa brzmieniowo i chyba na początku mi się bardziej podobała w odsłuchach sklepowych. Napisz czym różnią się barwowo serie xx30,xx60 itd o których wspominasz w postach. 1110 to 1 cd Yamahy jaki mam więc i ta konfiguracja gra całkiem fajnie. Co do laseru to też doczytałem że można przerzucić z niższych serii x10 i x00.

lasery:

cdx 810 TAOHS-JP3

cdx 1110 TAOHS-HG1

Niestety żaden z nich nie jest już dostępny. Można je tylko reanimować.

W cdx 1110 kwarc 16.9344 nie jest podłączony do DF, tylko do tego przełączającego układu Yamahy

(bodaj YM6055C). Osobiście nie próbowałem wstawiać clocka, ale mierzyłem kiedyś ten oryginalny kwarc i o ile pamiętam jest on bardzo dobrej jakości, pomimo niepozornego wyglądu.

pozdrawiam

A tu wnętrzności CDX-1110:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do wymiany kwarcu (w cdx-1110 i cdx-1120 są podłączone prawdopodobnie pod wspomniany układ Yamahy), to widzę, że jednak duża część tuningowanych yamaszek ma go wymienionego. Jakiś sens to mieć musi, bo nikt "na małpę" tego raczej nie robił.

Co do reanimacji lasera, to żadna tajemnica, wymiana diody i justowanie optyki. Ale to strasznie żmudna robota i czasem może sie nie udać. Mimo wszystko w przypadku tych CD serii 11xx chyba warto, to naprawdę znakomite maszyny.

Sam z siebie kwarc ma niski jitter, a jego stabilność długoczasowa i dokładna wartość częstotliwości pracy nie jest tak istotna.

Problemem jest duży szum pochodzący od zasilania i pracy bramek w układach cyfrowych, dlatego tak ważne jest by był to osobny, izolowany układ z własnym, jakkolwiek odseparowanym zasilaniem. W układzie filtra cyfrowego lub innego układu LSI nie uzyska się zegara z niskim jitterem, stąd sama tylko wymiana kwarcu wg mnie jest bezcelowa, tu jest potrzebny zegar.

Robi sie dlamnie ciekawy watek...

Mam Yamaha ax 900, kolumny ESA Intrada 3 (ciepłe)..Cd Onkyo 7511 z opa BB 2134.

No i srebny IC..żeby było detalicznie...no i jest..ale straciłem klimat, nastrój itp:))).

Co zrobic zeby było cieplej milej..Mysłame o lampizacji Onkyo lub innym CD?Moze jakies porady...widze tu kilku znawców yamah oraz lampizacji..dlatego pisze w tym wątku. Bede wdzeczny za merytoryczne wpisy...Pozdrawiam w 2010 r.

McGyver, 5 Sty 2010, 22:09

Witaj...dzieki za wpis..i doceniam odwage,,ze sie nie bałes...rzeczywiscie chidzi mi o lampucere..w marcu 2009 prawie sie umówilismy na przesłanie tego Onkyo..Ale postaniwiłem ze najpierw wymienie Kolumny...i wzmaczniacz...moze troche celowo tu otym napisałem..z uwagi na yamahe..ax 900..chciłem sie podpytac jakie zródło do niej...ewntualnie ..czy lampucera...pomoze ...przy srebnym Ic..uzysakc "klimat"..tzn...wiecej ciepła...jast zbyt jasno...przesadziłem poprostu z detalicznoscia..Onkyo+Sonus Olivia+ww. Yamaha

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.