Skocz do zawartości
IGNORED

Usunięcie zwrotnicy z kolumn pasywnych = przeróbka na aktywne?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, serdeczne dzięki za podpowiedzi!

Metoda Less'a testowania stabilności wzmaków jest b. prosta i chyba efektywna. W tej chwili mam u siebie kilka dużych mocowo odbiorników (lodówka, kuchenka, mikrofala), ale w nowym lokum dojdzie jeszcze bojler elektryczny. Niemniej, w weekend dokonam testów i to powinno już coś wyjasnić pokazać, co warte są owe wzmaki. Ogólnie, Arcam 8p zbierał b. dobre noty (same pozytywy na Audioreview.com) właśnie za stabilność, ale zobaczymy jak to faktycznie działa w praktyce.

Co do wpisu Molibdena, to zrozumiałem tylko, że jest niezłym ekspertem, robi DIY i ma system aktywny ;-))))))) Reszta to dla mnie czorno magia. Molibden, a przypominasz sobie jakiej pojemności kondensatory są w tym cudownym black boxie, który zmontowałeś dla mnie? To tak, abym wiedział co tam siedzi i bym mógł wyjść na mądrego jak ktoś mnie spyta ;-)))))))))

Zasada LIFO to dokładnie to co stosowałem, także okazuje się, że z moim działaniem na 'chłopski rozum' nie jest źle.

PS.

taka refleksja jeszcze po wczorajszym odsłuchu: Powiem Wam, że jak półtora roku temu zaczynałem zabawę na poważnie to wychodziłem od KD. Potem był wzmak stereo hk 675 i Castle Avon (obecnie drugi system). Teraz jest Castle Harlech, biamping (pasywny)... Jak wczoraj zapuściłem ampli KD z podpiętymi Avonami, to się przestraszyłem... To co kiedyś wydawało mi się niezłe, obecnie brzmi tak zamulone, że aż drażni. Lepiej jest już przy HK 675 + Avony, ale mimo wszystko klarowność dźwięku w tej namiastce bi-ampingu wydaje mi się duużo większa. W weekend mam ustalone ślepe testy z najtrudnieszym testerem - moją Żoną ;-) Tutaj werdykt będzie pewnie obiektywny, ale nieprzewidywalny ;))))

Pozdrawiam wszystkich zakręconych audio.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 3 tygodnie później...

Panowie, a jeszcze w kwestii ustalenia częstotliwości podziału: czy jest jakiś prosty sposób zmierzenia tego empirycznie?

Bo przypuszczam, że możnaby spróbować zmierzyć dolną częstotliwość pracy gwizdków w Harlech S1 za pomocą mikrofonu komputerowego i jakiegoś prostego programu na kompie. Byłoby to w sumei chyba proste, bo po prostu nie odpalałbym końcówki zasilającej zares średnio-niskotonowy i pracowałyby tylko gwizdki. Po dłuższym odsłuchu powinienem móc odczytać od jakiej częstotliwości one przetwarzają.

Czy dobrze rozumuję?

Powrót po dłuższej przerwie...

Generator tonów + mikrofon podłączony pod kartę dźwiękową. Jednak w ten sposób nie da się ustalić dokładnie cz. podziału. I tak trzeba będzie całość zestroić na nowo więc specjalnie nie ma potrzeby robić takich pomiarów.

• 2 tygodnie później...

romekjagoda

""Swoją drogą .... czyli jednak da się wykorzystać integrę 640/540A bez main in jako końcówkę...?""

Dokładnie tak, ale sygnał i tak "przechodzi" przez przedwzmacniacz .

Sprawdziłem doświadczalnie i działa. W sumie to powinno być oczywiste, bo sygnał CD osiąga 2V i taka powinna być czułość wejścia CD we wzmacniaczu (i taka jest). Dokładnie zasiliłem wejście CD Cambridga 640A V2 z wyjścia przedwzmacniacza NAD 326 BEE. Dodatkowo ustalenie odpowiednich poziomów mocy przy podziale aktywnym będzie łatwiejsze.

Czy chcąc podłączyć wyjście z przedwzmacniacza ze wspomnianego NAD-a 326 do jego własnej końcówki mocy i jednocześnie zasilić tym wejście CD Cambridga można sygnał po prostu zdublować?

Rozumiem, że muszą działać w takim wypadku dwa wzmacniacze jednocześnie, aby wyłączona końcówka nie zwierała sygnału do masy.

Czy istnieje problem wydajności prądowej wyjścia z przedwzmacniacza przy podłączeniu "wprost" dwóch końcówek mocy?

Jak takie połączenie będzie widziane przez przedwzmacniacz a jak przez "spięte" końcówki mocy?

colcolcol, 12 Maj 2010, 14:53

>Czy chcąc podłączyć wyjście z przedwzmacniacza ze wspomnianego NAD-a 326 do jego własnej końcówki

>mocy i jednocześnie zasilić tym wejście CD Cambridga można sygnał po prostu zdublować?

Dwóch wyjść (CD i pre) nie możesz połączyć. Chyba że CD jest źródłem dla preampa.

>Czy istnieje problem wydajności prądowej wyjścia z przedwzmacniacza przy podłączeniu "wprost" dwóch

>końcówek mocy?

Taki problem nie występuje

>Jak takie połączenie będzie widziane przez przedwzmacniacz a jak przez "spięte" końcówki mocy?

Końcówkom to obojętne, wejścia można łączyć razem. Przedwzmacniaczowi to nie robi różnicy czy sygnał idzie na jedną czy na dwie końcówki mocy.

>Rozumiem, że muszą działać w takim wypadku dwa wzmacniacze jednocześnie, aby wyłączona końcówka nie

>zwierała sygnału do masy.

A tego za bardzo nie rozumiem. Chodzi Ci o pominięcie jednego preampa? Tak, jeden musisz rozłączyć i pozostawić nie wykorzystany.

Molibden,

>>Jak takie połączenie będzie widziane przez przedwzmacniacz a jak przez "spięte" końcówki mocy?

Odp

Końcówkom to obojętne, wejścia można łączyć razem. Przedwzmacniaczowi to nie robi różnicy czy sygnał

idzie na jedną czy na dwie końcówki mocy.

>Sprawa jakości dźwieku jest dla mnie (w tym momencie) mniej istotna. Istotniejsze wydają sie

>problemy częstotliwości podziału, stromości zboczy filtrów, fazy a to chyba wogóle nie zależy od

>wzmacniaczy.

Zgadza się, to zależy głównie od użytych filtrów przed / za wzmacniaczem (końcówką).

>Przy pomocy dwóch wzmacniaczy, z których jeden ma rozłączaną końcówkę mocy(np któryś z NAD-ów) a

>drugi niemal dowolny, można pokusić się zrobienie aktywnego systemu dwudrożnego lub półaktywnego -

>tylko z aktywnym dołem.

Tak, z tym że oczywiście lepiej by nie był to tylko biamping - jak już to robić to pominąć zwrotnicę (filtr/y RLC) i przynajmniej podzielić pasmo (rozfiltrować) w neutralnym punkcie (punktach) dla obu wzmacniaczy, czy to kondensatorem na wejściu dla góry czy też filtrem RC na bas, z wyrównaniem baffle step (choć to można osiągnąć pewnym podbiciem basu w przedwzmacniaczu). W tym przypadku można dla basu wykorzystać drugi preamp (regulacja podbicia basu plus obcięcie wysokich częstotliwości, jeśli gł. niskotonowy ma być zasilany bezpośrednio), choć przypuszczam, że chcesz użyć nieco bardziej rozbudowanej filtracji aktywnej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.