Skocz do zawartości
IGNORED

Warto kupować tego Technicsa??

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

>Discomaniac

Popytaj>Papamka z forum,jest jednym z 4 gosci co temat znaja.

CD Technicsa sa dosc dobra platworma do usprawnien,w kwestji brzmienia to zawsze powtarzam to co klient stwierdza.A Marantze oznaczone HDAM sa do zrobienia-to moja ocena,bo omijam HDAM podczas usprawnien.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale zadne usprawnienia nic nie daja jesli cd jest 1-bitowy i w srodku jest jedna marna plytka plus trafo... Tego mi nie wmowisz. Tak niestety wygladaja wspolczesne Technicsy a widziales w ogole SLPS 50 70 i 90???? Jak one sa zrobione.... Tam upgrade sie oplaca mimo tego nieszczesnego przetwornika.

Ja z tego zyje!Gdyby niemialo to sensu i gralo zle to bym sie nieuaktywnial.

I niemow zle o DAC 1 Bit,bo kolego klniesz....A im mniej klamotow po DAC tym lepiej!

Nie twierdze ze CD Technicsa sa The Best,ale kupisz taki tanio dobrze go wymodzisz i sluchasz,lub denerwojesz handlowcow.Ostatnio tanie dvd sa godne rozbabrania,i czesto maja b.dobre DAC ktore spotyka sie w dziwnie drogich cd?!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja Cie rozumiem ze Ty z tego zyjesz ale nie rozmawiasz z dyletantem. Pracuje w radiu takze na stanowisku technicznym wiele roznego sprzetu w zyciu widzialem sam dysponuje takim jaki mi sie udalo kupic i na jaki bylo mnie stac. Nikt mnie nie przekona ze 1-bitowy DAC to rewelacja bo to bzdura jak nie wiem. A te ktore sa dostepne w tanich dvd mozna sobie wsadzic miedzy bajki nie widzialem jeszcze taniego dvd ktore dobrze gra jako cd widzilalem za to drogie dvd ktore kiepsko graly jako cd. Tu nikt mnie nie przekona ze dvd jako zrodlo cd to rewelacja bo takie twierdzenie smialo mozna nazwac najwieksza elektroniczna bujda XX wieku - bo wtedy niektorzy zaczeli je wyglaszac. 24-bitowy DAC nie sprawdza sie bo plyty mamy wciaz nagrane w technologii 16-bitowej i wszystko wskazuje ze tak bedzie nadal. 1-bitowy DAC jest szybszy od wielobitowego ale niestety malo dokladny w obrobce sygnalu stad roznica w brzmieniu na korzysc przetwornikow wielobitowych. Szanujace sie firmy nawet nie mysla o wprowadzeniu DAC-ow 1-bitowych chyba ze w najtanszych modelach. Tendencja do tworzenia 1-bitowych monstrow mnie przeraza bo wynika to jedynie z obnizenia kosztow produkcji niestety kosztem jakosci dlatego stare odtwarzacze w swoich czasach byly bardzo drogie. Sam mialem w zyciu wiele 1-bitowek w tym kilka Pioneerow z ktorych dopiero PD 8700 gral naprawde dobrze i wykonany byl w miare m innymi na dwoch zwyklych trafach. Adresowany byl do tych ktorzy lubia wielosc funkcji i przyzwoity dzwiek wyzszy model od niego PD 9700 tez byl 1-bitowy podobnie kolejny PD 75 i dopiero PD 93 mial 20-bitowego Burr-Browna. Roznica w brzmieniu owych modeli w katalogu 1991 to przepasc na korzysc PD 93 choc PD 75 gral niezle. Polecam audiofilom choc takich 1-bitowek jest tyle co kot naplakal...

discomaniac71>

kolejne monstrum - wejscie Technicsa w high-end w roku bodaj 1994 z modelem SLP 2000 i teoretyczna dynamika 145 dB przy czym przy 120 dB czlowiek gluchnie...

Ok,głuchnie ale przy ciśnieniu akustycznym w danym pomieszczeniu zamkniętym (lub nie) i wytworzonym nie przez CD (TOTALNA BZDURA) ale przez kolumny o odpowiedniej mocy i efektywności!!!

Skoro mówisz,że jednobitowy Pionner potrafi dobrze zagrać to czemu gruntownie przerobiony Technics miałby zagrać źle?? Wydaje mi się,że masz w sobie niechęć spowodowaną odsłuchami czysto "fabrycznych" klocków tej firmy! SL-PS50 i 70 miałem i więcej ich nie kupie. Wole swoją 770-tkę z BB na pokładzie,wstawionym zegarze,stabilizacji i drugim trafie!!!

POZDRAWIAM

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fabryczny SLPS 50 70 i 90 lepiej gral jak 770 i lepiej tez nadaje sie do upgradu. Podziwiam wklad Twojej pracy w 770 i nie watpie ze ladnie gra. Lepiej jest zainwestowac w przerobke cd ktory wielobitowe Burr-Browny ma na pokladzie fabrycznie i o to mi chodzilo. A zebys sie przekonal prponuje konfrontacje mojego Pioneera PD 9300 juz z toroidem i przerobkami jak w moim opisie i Twojego Technicsa co ty na to???? Poza tym potrzebne sa odpowiednie gabaryty cd a 770 tego nie ma tym bardziej doceniam to co zrobiles.

Tak sobie czytam ten temat, i pomyslalem,,,, dorzuce swoje 3 grosze :)

1. Mialem Technicsa SL-PS7 (przez ok tydzien) - polecam wszystkim tym, ktozy cenia wyglad ponad muzyke. To naprawde pieknie gra - jak na mozliwosci Technicsa.... Takze jak Cieszy cie muzyka Z odtwarzaczy typu Tanie Sony, Panasonic, Aiwa, czy nowe serie Pioneera.... Polecam...

2. DVD - jako CD, super sprawa... Polecam Nakamichi DVD 10S... Jako cd sie sprawdza, gra jak przecietny odtwarzacz za 2000 zl.... ale kosztuje ok 5000. Kazde inne DVD tez polecam, dla wszystkich ktozy zadowola sie dziekiem poziomu podanego w punkcie 1 :)

3. Szukajac dobrego dzwieku, popatrzylbym na dobre odtwarzacze z przed kilku lat.... Typu Pioneer 9300, lub 93 Elite....Starszego Marantza, czy Musical Fidielity... Audio Note... Mozna wymieniac... :)

4. Nastepnie....Do czego podlaczysz ten odtwarzacz... Co z tego ze kupisz dobrze brzmiacy CD, jak masz wzmacniacz typu punk 1 :) i kolumny tej samej klasy... Ponownie polecam starsze modele Luxmana, Denona, Pioneera( tylko starsze modele), czy Marantza (tez starsze modele)....No i kolumny... Mysle ze tutaj trzeba kupic nowe....Z polki B&W seria 6, lub Tansze Eltaxy Liberty.... najlepiej posluchac przed kupnem, bo karzdy ma inne ucho....

Wracajac do technicsa... Wez w sklepie posluchaj, moze go polubisz, ale przesluchaj tez inne playery.... pewnie zmienisz zdanie :)

To ja zapytam ile kosztuje Twój Pioneer 9300?? Ja ze wszystkim dałem 500 zł. bo część elementów już miałem wcześniej. Teraz pod tym względem porównamy brzmienie.Ok? Cena/Jakość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

No i jeszcze jaki napęd tam jest....

Darkul masz jakieś doświadczenia z TDA1541A,bawiłeś się w jakieś stopnie analogowe do niego (ewentualnie jakie rozwiązania)?

Czy próbowałeś NON-OS i co o tym sądzisz.

Ja podchodziłem kilka razy ale jak na razie wolę 4 oversamping z SAA7220.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sorry ale za 500zl to marne brzmienie mozna uzyskac... Caly czas daze do tego ze lepiej jest kupic stare cd wyzszej klasy bo po latach cena jest nizsza niz babrac sie w czyms co ma jedna plytke drukowana i malenkie trafo. PD 9300 jest ciezki i caly w miedzi- w orginale ma podwojnego symetrycznego Burr-Browna PCM 58 P. Laser jest niestety diabelnie drogi bo to PWY 1006. Oczywiscie jak w wysokich modelach koaxialne i optyczne wejscie cyfrowe duze trafo ale niestety zwykle i to wg mnie byl duzy bol. W 1990 roku okreslany jako model eksperymentalny polecany milosnikom high-endu mimo iz w katalogu byl jeszcze PD 91 jako model wyzej. Wyprodukowano bardzo niewiele egzemplarzy ( niestety ) w Polsce pewnie jest ich jeszcze mniej w Krakowie gdzie mieszkam sa na pewno dwa sprawne. O problemach z laserem i upgrade jaki wykonalem juz pisalem od tamtego czasu zalozylem toroidalne 130 wattowe trafo i wymienilem okablowanie dodatkowo. Planuje jeszcze dodatkowa mase. Pioneer twierdzi ze PD 9300 i PD 93 to dwa najlepsze modele w historii nie ukrywam ze chcialbym kiedys posluchac PD 93 bo ma na pokladzie PCM 63 najlepszy przetwornik jaki wyprodukowal Burr-Brown w historii a marze o PD 93 ELITE: http://www.elitestereo.netfirms.com/pd-93.htm wszystkich zainteresowanych odsylam do tej strony. Sa tacy ktorzy twierdza ze orginalny PD 93 gra nie lepiej od eksperymentalnego 9300 swoja ocene przedstawie dopiero jak uda mi sie odsluchac PD 93. A cena? No coz pamietajmy ze to byl rok 1990 i wtedy wszystko bylo troche inaczej przeliczane: z tego co sie orientuje sporo powyzej 2000 DM gdzies przeczytalem ze prawie 3000. To niestety wiecej niz dzis 5000 PLN bo marka miala duzo wieksza wartosc...

discomaniac71>

Uparty jesteś! Podliczmy więc!

Sam firmowy,nowy odtwarzacz: Około 1500zł + 8x BB OPA 627 około 1000 zł (ewentualnie 4x OPA 2604), Dodatkowy transformator ze stabilizowanymi wszystkimi napięciami idącymi na odtwarzacz 150zł,precyzyjny zegar około 200-300 zł,elektrolity ELNA Cerafine i BlackGate około 200zł i pare innych dupereli za około 50 zł. Razem wychodzi +- 3150zł!

Teraz gra lepiej??

Wyniosło mnie 500 zł bo sporo części miałem w domu. Przynajmniej nie muszę płakć,że mi laser padnie i wydawać po 600-700 zł,żeby mieć sprawny odtwarzacz o ile wogóle dostane laser!! Jeśli nie to mogę tylko wykorzystać elektronikę i nic więcej!

Podpisano: REALISTA,który nie ma 7000zł na CD, 10000zł na wzmacniacz i (10000+7000)*2 na kolumny:(

Po kupnie uzywanego CD (>5 lat), nawet jesli czyta bez problemu, proponuje przedmuchac laser i dol soczewki sprezonym powietrzem. Roznica dzwieku w moim Technicsie jest kolosalna, to juz inny cd.

>Discomaniac

Twierdzisz ze PCM 63 to najlepszy DAC BB.Teraz to kolega walna kocopal!

Niewypowiadaj sie w tematach na ktorych sie nie znasz kolego!

Twa abnegacja w temacie elektronicznym wprost mnie zalamoje,nawet nie smieszy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul twoje teorie mnie juz nie denerwuja wywoluja pusty smiech tylko... Trzeba goscia niespelna rozumu zeby w rupiecia zwanego SLPS 770 zainwestowac tyle kasy bo i tak nic z tego. Ale ty tego nie zrozumiesz bo jestes w niego zapatrzony jak w obrazek i duzo wody w Wisle uplynie zanim pojmiesz o co mi chodzi. Koncze dyskusje bo to nie moj poziom sa tu ludzie o wiele madrzejsi od ciebie i ode mnie od ktorych moge sie czegos nauczyc klotnia z toba do niczego nie prowadzi w swoich przekonaniach jestes niereformowalny jak kubanski komunizm a zanim zaczniesz madrowac naucz sie ortografii bo kazde dziecko wie ze "uje sie nie kreskuje"... Miales widac do szkoly pod gorke...

discomaniac71>

Nie chciałem się w taki sposób wypowiadać ale czy człowiek,który uważa się za osobę otwartą na naukę i doświadczenia innych odrzuca każdą informację o sprzęcie innym niż Pioneer 9300?

Stwierdzenie,zapatrzeni w śmiecia (SL-PS770) jest na to dowodem.Zapytam czy słyszałeś kiedyś jak gra SL-PS7,który jest bliskim modelem do 770tki przerobionego np. przez Garmina? Myślę,że nie bo z góry założyłeś,że zagra on ŹLE!!

Jeśli urodziłeś się od razu piękny,bogaty i dorosły to Ci zazdroszczę ale nie wszyscy mają takie możliwości i muszą się zadowolić sprzętem,który gra nie na poziomie 50000zł ale przyzwoicie i wmiarę naturalnie z zachowaniem rozsądnej ceny.

Darkul ma swoje zdanie,doświadczenie ale od Ciebie różni się tym,że potrafi obiektywnie popatrzeć na różne elementy przed i po zmianie,a nie np. Karci Vifę za to,że nie robi kolumn takich jak Nautiliusy B&W!!

Nie mam zamiaru Cie do niczego przekonywać ale bardzo bym prosił żebyś nie nazywał czegoś śmieciem zwłaszcza wtedy jak nie słyszałeś różnicy po wykonanej przez kogoś ciężkiej pracy w sprzęcie,którego dana osoba słucha.

Dziękuję

I jeszcze jedno! Nie ładnie jest zwracać komuś uwagę na forum jeśli popełnił błąd ortograficzny czy jakiś inny mniej drastyczny. Omijam błędy popełniane celowo i dla rozrywki piszącego!!

Michał>

Masz rację!! Warto zwrócić na to uwagę zwłaszcza jak ma się odtwarzacz z rególowanym prądem lasera (drastycznie skraca się jego żywotność).Im bardziej zanieczyszczona soczewka tym większa moc lasera.

Mniejszy problem jest w odtwarzaczach ze stałą mocą lasera bo w nich szybciej można usłyszeć efekt brudnej soczewki.

Kiedyś właśnie czyszcząć szkiełko udało mi się wrócić do życia mój odtwarzacz,który już praktycznie nic nie czytał mimo higieny soczewki!!:)

Elektronicy zalecaja czyszczenie soczewki wacikiem z izopropanolem. Problem w tym ze czyscimy wtedy tylko gorna czesc soczewki. Dmuchajac sprezonym powietrzem od spodu soczewki czyscimy ja od dolu jak rowniez laser.

Po tym moj DVD-ROM chodzi jak nowy a wczoraj zrobilem tak samo z Technicsem. Pojawila sie swoboda brzmienia, przestrzen, nowe tony ;). Widac zaklocenie sygnalu cyfrowego (nawet w granicach tolerancji) wplywa na zaklocenie dzialania przetwornika D/A.

A niektorzy zamiast tego podkrecaja laser (na 1/2 roku).

Plus dla tych,którzy o tym wiedzą.Jest tylko jedno ale...

Trzeba strasznie przy takim czyszczeniu uważać aby nawet minimalnie nie poruszyć lusterka bo potem to już rodzą się same problemy!!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dreamer wykazales sie wielka kultura a ja troche sie zagalopowalem za co przepraszam Ciebie i Darkula mam nadzieje ze jakos mi wybaczycie. Zdaje sobie sprawe ze sa lepsze odtwarzacze niz Pioneer ktorego mam ale jakos nie wierze we wspolczesna technike bo ona dazy ku komercji i zminimalizowaniu kosztow produkcji. Po to m innymi wprowadzono 1-bitowy przetwornik. Doceniam tez wklad pracy wlozony w Technicsa SLPS 770 tym bardziej ze producent niestety sie nie postaral. Moznaby sie jedynie zastanowic czy nie lepiej z drugiej reki kupic starszy wysoki model z wielobitowym przetwornikiem i w niego zainwestowac czas i pieniadze bo to moze dac lepsze efekty odsluchowe... O to mi caly czas chodzilo tylko zle przekazalem swoj punkt widzenia. Pozdrawiam Panowie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A propos czyszczenia mam podobne doswiadczenia jak Michal - sam uzywam tylko sprezonego powietrza ktore pozwala wyczyscic soczewke takze od spodu. A polecil mi to pewien znany w Krakowie i dobry elektronik.

Znam dobrze DAC BB,bo sciagam co jakis czas karty z tej f-my.

Choc to kosztowne zajecie,to daje duzo informacji.

Z DAC BB dobre sa PCM1710,1732,dobre dopracowane kostki,niezle sa PCM1804.

Bardzo istotne jest to ze brzmienie DAC jest zalezne w znacznym stopniu od interfejsow,a te moim zdaniem najlepsze robi Crystal,a najslabsze Yamaha.

Ostatnio coraz bardziej doceniam DAC Pioneera,seria AKM in-out.

Stego tez powodu ostatnio usprawniam[1 roku]DVD Yamahy 530/540 w ktorych w.w.sa zainstalowane.

Cena platformy plus usprawnienie daje stosunkowo smieszna sume,a efekty sa zadziwiajace.

To samo dotyczy CDR Onkyo DR-X700.

Na bazie starego TDA1541 tez mozna zrobic swietny dzwiek.

Moje doswiadczenia sa bardziej praktyczne anizeli teoretyczne w temacie cyfrowki,i zaowazylem ze na tym forum sa koledzy z b.duza wiedza w temacie.Co mnie cieszy bo sam moge sie czegos wiecej nauczyc,bo w ksiazkach na naszym rynku jest dosc cienko.

discomaniac71>

Nie mam do Ciebie pretensji i mimo wszystko rozumiem o co Ci chodzi bo miałem styczność z dobrymi 20 bitowymi CD do których chwilowo nie mam dostępu.Faktycznie nawet firmowe grają znacznie detaliczniej i łagodniej od 16 czy jednobitowych.

Z przyjemnością skorzystam z pierwszej możliwej dla mnie okazji kupna dobrej 20 bitówki:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.