Skocz do zawartości
IGNORED

DCD-1520 Jako zewnetrzny DAC czy warto? Jak najprosciej?

mcdenko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pare dni temu uwaliłem najprawdopodobniej laser KSS151A w Denonie DCD1520 (nie czyta płyt). Wcześniej cdek grał dosyć przyjemnie po tunningu Piotrka608. Zanim wyrzucę go na śmietnik albo wyląduje w "różnych klockach do wzięcia" mam do kolegów fachmanów co się zowie pytanie. Czy jest jakaś prosta metoda na dorobienie do tego cd-ka Wejscia cyfrowego np SPDIF i wykorzystanie takiego tworu do odtwarzania FLACow z kompa po cyfrze? CZy warto? CZy jest to trudne? CZy lepiej wyrzucić i zainteresować sie może jakimś DACem typu Lampucera?

DCD-1520 oparty jest na przetwornikach PCM64-I Załączam fragmenty schematu serwisowego.

Gdyby dorobic/dokupić SPDIF receiver? Tylko jaki? Gdzie go wpiąć?

Linki do schematów poprawione:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba się wpiąć zaraz przed filtrem cyfrowym podając szynę audio i zegar z odbiornika. Poszukaj jak podłączyć wybrany przez Ciebie odbiornik pod ten filtr. Do odbiornika musiałbyś wykonać jakąś płytkę.

Jeśli się bawisz w elektronikę to nie jest to jakoś bardzo skomplikowane zadanie, połączenia to tyle co pisał Muzg, + oczywiście gdzieś zasilanie ukraść z CDka. Płytka to też nic skomplikowanego, przykładową możesz znaleźć w moim wątku o AD1955 (pierwsza na ostatniej stronie), ona i tak jest bardziej skomplikowana (osobne zasilania dla każdej części STA), można prościej. Nie wiem czy jest jakiś forumowy gotowiec, ale możesz np wykorzystać PCB NOSDACa, nie montując TDA1543 tylko podłączając do swojego PCM. Tylko pewnie trzeba by zmienić konfigurację odbiornika (o ile ten PCM nie przyjmuje I2S - nie wiem nie patrzałem na jego notę).

Właśnie bawię się w elektronikę a może nawet zaczynam się bawić... Udało mi się polepić parę rzeczy diy, ale elektronicznie to nic groźnego (słuchawkowy OTL i SOHA Clone III). Tak sobie pomyślałem a nuż się uda zrobić następny krok? :))) Dzięki za poświęcenie czasu i pomoc! :) Poszukam poczytam, a jeśli koledzy mają jeszcze jakieś sugestie to poproszę :)

Raf

Sugestia to poczytać noty: DACa i filtru w Twoim CD oraz odbiorników SPDIF, np CS8416, STA120, czy ten CS użyty w NOSDACu, ze szczególnym uwzględnieniem formatów danych przesyłanych między tymi kostkami.

Dziękuję Molibden! :)

Czy mogę bezboleśnie zaplikować ten układ do mojego grata?

Na schemacie podałes przekreślone rezystory 60,61,62,119,120,121 a także Mute.

Czy ja powinienem przeciąć ścieżkę od MUTE u mnie? Co z pozostałymi rezystorami? Czy coś jeszcze usunąć, poprzecinać?

Przepraszam, ale potrzebuje chyba bardziej kawę na ławę.

To są rezystory które musiałem w tamtym CD rozłączyć, także chyba te odności konfiguracji tego DACa. Mute musisz odłączyć i sterować nim "z ręki" tzn albo za pomocą pinu 28 z odbiornika (może być potrzebna negacja) albo spolaryzować go odpowiednim stanem logicznym na stałe, inaczej może się zdarzyć że mimo iż wszystko jest poprawnie i CD gra to wyjścia będą zwarte do masy (czyli utrzymywane stale w stanie mute bo odtwarzacz nie będzie nim sterował).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.