Skocz do zawartości
IGNORED

PANASONIC PT-AX200E vs Epson EMP-TW700

jerry224

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

rozważam kupno pierwszego projektora. Będzie używany do oglądania filmów DVD, divx, raczej wieczorami, czyli pomieszczenie zaciemnione, ekran w odległości ok. 3 m od oczu, odległość projekcji podobnie. Projektory DLP odrzuciłem, widzę efekt tęczy. Po analizie rynku wybrałem Panasonica PT-AX200E i Epsona EMP-TW700, w grę wchodzą używane.

Czy któryś z nich lepiej niż drugi pasuje do moich potrzeb? Oraz, czy zużycie lampy na poziomie ok. 1000 godz. wpływa już na zmianę jakości obrazu?

https://www.audiostereo.pl/topic/60704-panasonic-pt-ax200e-vs-epson-emp-tw700/

Witam. Widziałem oba. Kino jest naturalniejsze (bardziej zrównoważone kolory) na epku. Z kolei na panasie fajnie wyglądają gry i animacje. Ja wybrałbym epsona. Mam zaufanie. Lampa w TW600 wytrzymała 3500 godzin. Mimo, że zdarzył mi się zanik prądu. Ogólnie jest też mniej narzekań na usterki, niż w panasie.

Tak, 1000 godzin ma znaczenie. Zwłaszcza, gdy używany był nie w trybie ekonomicznym. Mogły się też zdażyć zaniki prądu (osłabia to lampę). Tu znoiwu epson ma lepszą opinię. Jednak widoczniejsze zmiany powinny pojawić się po jakimś 1500 godzin. Nie wiem, ile oglądasz, ale jeśli chcesz mieć ten projektor ze 2-3 lata, to powinieneś sprawdzić ceny i dostępność lamp.

Dziękuję, o takie informacje mi chodziło.

Jak wypada porównanie głośności? Epson podobno jest dość głośny.

Czy istnieje jakiś prosty sposób sprawdzenia projektora w momencie kupna? Oczywiście, poza tym, że w ogóle działa :)

Niestety, nie znam takiego sposobu. Trzeba odpalić, wyświetlić patenrn szarości lub znany obrazek i zobaczyć, czy reaguje na zmiany nastawień.

Fakt, epson wydaje się odrobinę głośniejszy. Niedużo. Jednak (zwłaszcza w trybie eko) nie zwraca to wogóle uwagi. To nie jest szum taki jak np. samochodów. To raczej jak klimatyzacja, po prostu wycina się go :) Sam miałem przez 3 lata wcześniejszą wersję (TW600) i nigdy mi to n ie przeszkadzało. Projektor wisi 1,3 m nad głową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.