Skocz do zawartości
IGNORED

SONY CDP-590 trzeszczy po dłuższym graniu

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem za 10zł ten odtwarzacz. W komisie uważano go za uszkodzony, wyświetlacz mrugał i zacinał się przy odtwarzaniach. Przejrzałem go w domu na spokojnie, podociskałem wtyczki, posprawdzałem lut. Wyświetlacz zaczął świecić normalnie a CD grać dobrze, czytając wszystkie płyty jakie miałem. Lecz po 2 godzinnym odsłuchu co jakiś czas zaczyna trzeszczeć dźwięk ( przypomina to trzeszczenie takie jak na igle od gramofonu zbierze się kurz ) i zatrzymuje płyte bo dalej czytać nie może. Gdy wyjme płyte, przedmucham sprężonym powietrzem delikatnie do środka, włoże płyte gra już dobrze lecz po 2 minutach znów to samo. Odkręciłem spowrotem obudowe by przypatrywać się co jest grane. Zauważyłem że po ściągnięciu obudowy gdy ma lepszy dostęp do zimnego powietrza ustępuje te zjawisko. Teraz mam pytanie czy to normalna przypadłość w tych CD? Czy doszukiwać się czegoś ?

Dodam że przy godzinnym graniu z otwartą obudową też zaczął sobie coś trzeszczeć, dmuchnalem leciutko chłodnym powietrzem pod płyte i ustąpiło zjawisko. Tak jakby się przegrzewał. No cóż 10zł to i tak nie majątek.

20zl w poltronicu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub impelu

Ukryta Zawartość

z wymianą poradzisz sobie sam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Posprawdzam czy niema zimnych lutów. Jeżeli okaże się że to wymiana lasera to i tak chyba wyjdzie całkiem nie drogo jak na tego CD. 10zł kupno + 20zł laser = fajny CD za grosze. Pogram jeszcze jutro trochę żeby zdecydowanie stwierdzić że ta dolegliwość przychodzi z długim graniem.

Wstaw jakiś tani zegar główny (Master Clock), nawet najprostszy na bramkach TTL (74HC/HCU00), pomiń filtr dolnoprzepustowy i zrób aktywną konwersję na rezytorze 2.4-3k i opampie OP275, OPA2134, OPA604, C4570 zasilanym napięciem niestabilizowanym z gł. kondensatorów a uzyskasz dźwięk dwie klasy lepszy z tego CD. Opamp możesz zamontować w miejscu starego, usunąć otaczające elementy filtra i nfb, przeciąć ścieżki zasilania i podać sygnał z pinów 13 DACów na wejścia (-) wzm. operacyjnych. Do tego można wymienić część elektrolitów na niskoimpedancyjne. Efekt gwarantowany.

Zegar podajesz na pin 4 filtra cyfrowego (XIN), usuwając wcześniej 2 kondensatory ceramiczne na pinach 3/4 i kwarc. Usuń też jedną parę tranzystorów mutujących na wyjściu, kondensatory ceramiczne równolegle do wyjść Cinch (chyba 1nF tam siedzą, zamulacze niepotrzebne), a trzy rezystory 220 ohm szeregowo na wyjściu sygnału zastąp przez ok. 47-56ohm (ostatni można pominąć i zastąpić zworą).

Do tego przydadzą się bypassy 150-330nF MKT na większych elektrolitach (lub 100nF MKP).

Wewnętrzny opamp i rezystor w PCM56 trzeba pominąć w ten sposób: przeciąć ścieżkę od pin 13 i od pin 10 a połączyć pin 9 i 11). W opampie na którym zachodzi konwersja wejścia + łączysz z masą a między wejściem odwracającym (-) a wyjściem jest tylko rezytor konwersji.

Można też dodać prosty układ kalibracji DACów w celu minimalizacji THD każdego przetwornika i wyregulować je sinusem 1kHz -60dBfs (z płyty CD) za pomocą programu do analizy FFT na minimum zniekształceń

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczyściłem delikatnie oczko patyczkiem do uszu + preparat do optyki. Patyczek zrobił się brudny ale czyszczenie nie pomogło. Gdy zaczyna trzeszczeć płyta zawiesza się i nawet STOP niepomaga. Zamówiłem nowy laser.

Tryby, prowadnice i inne elementy mechaniczne wymagają przeczyszczenia, smarowania. Prawdoopdobnie są zabrudzone na końcowym odcinku, który jest najmniej używany i tam laser się zacina.

Obym był złym prorokiem, ale opisane objawy nie muszą być powodowane przez laser.

Równie dobrze może to być przegrzewające się zasilanie lub scalak od focusa/trackingu(CXA 1372Q).

Sam player ma spory potencjał. Moje modyfikacje polegały na dołożeniu OS-CONów na zasilaniu DACów i zlampizowaniu wyjść prądowych wg przepisu ŁF. W efekcie używam Sony na równi z CDA266 i nie potrafię ich odróżnić ;->

Jedyne, co wkurza, to duża wrażliwość Sony na puknięcie w obudowę lub szafkę na której stoi...

>gqsoft

dokładnie miałem to samo z czułością na wstrząsy ,wykleiłem nawet matą napęd, kratownice w szufladzie i korpusie mocującym całość wypełniłem siliconem tak że był naprawdę stabilny ale nie pomogło ,było lepiej ale nie załatwiło sprawy do końca.

Po dalszych obserwacjach stwierdzam że problem tkwi w jakimś elemencie którzy się przegrzewa. Słuchałem płyty od końcowych utworów i było wszystko ok ale poczasie znów ta dolegliwość.

Co myślicie o takim teście by zamontować nie duży wiatraczek który by chłodził elektronikę ? Oczywiście testowo czy to faktycznie defekt następuje po nagrzaniu się elementów. Zauważyłem że transformator dosyć szybko robi się ciepły. Może jestem przewrażliwiony.

Według moich obserwacji przegrzewa się element oznaczony na zdjęciu. Gdy skierowałem wiatraczek w jego strone CD grało długo bez trzeszczenia,charczenia i problemami z odczytem. Jaka może być przyczyna przegrzewania się tego elementu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hazel, To jest staruszek, prawdopodobnie ten kawałek stabilizatora ma zimne luty. Odkręć płytkę, odwróć ją do góry kołami i popraw zimne luty przy tym elemencie, przy okazji posprawdzaj resztę. Tylko sensownie;) Mam nadzieję że umiesz lutować i nie odparzysz ścieżek? Powodzenia.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ja pije tylko do tego że ma on swoje lata i ma prawo coś takiego się stać. Po takiej służbie należy mu się przegląd;) Te elementy dość często są przewidziane do pracy w wysokiej temperaturze, a jak sam widzisz funkcjonują wielokrotnie dłużej niż zakładali konstruktorzy.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.