Skocz do zawartości
IGNORED

referencyjne plyty testowe LP

Vinyl_pl

Rekomendowane odpowiedzi

nie bedzie nic do sciagania jak u tych z CD co to Downloaduja i sluchaja referencyjnych nagran na glosnikach komputera.....(chyba jestem niesprawiedliwy;))

a tak powaznie...

Strasznie ciezko na tym forum przebija sie temat analogow, nie widze zadnych goracych tematow w stylu "wojna ramion".

no coz...

czy posiadacie w swoich zbiorach plytki referenc LP? Czy korzystacie z nich czasami?

[obrazekLUKASZ-86148_1.jpg] [obrazekLUKASZ-86148_2.jpg] [obrazekLUKASZ-86148_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-470-100006343 1170254714_thumb.jpg

post-470-100006344 1170254712_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/6086-referencyjne-plyty-testowe-lp/

Brak takich tematow mysle wynika z tego ze analogi sa u nas malo popularne no i do tego dochodzi cena. Nie kazdy moze sobie pozwolic na dodatkowe zrodlo obok juz istniejacego CD.

Mysle ze gdybysmy mieszkali w Angli, czesto pojawialy by sie u nas tematy "wyciagnelem starego zakurzonego LP12 z szafy jaka wkladke do tego:...:)

HiFi News & RR, aczkolwiek inną niż na zdjęciu (chyba wczesniejszą), słuchac nie słucham bo słuzy do ustawiania ramienia i wkładki, no chyba że ktoś lubi buczenia o różnych częstotliwościach :))

Pzdr.

no wlasnie tak mnie jeszcze naszlo a propos plyt referencyjnych....

czy do ich odsluchu i nastepnie oceny sprzetu (bo chyba min o to chodzi), powinnismy znac wiedziec jak w rzeczywistosci brzmi dany instrument?

Czy nasza ocena nie jest srednia tego co na prawde wiemy (slyszymy) o intrumencie? Czy jest to tylko wyobrazenie w stylu "ta stopa brzmi jak prawdziwa!" ale nigdy w zyciu nie slyszalem dobrej (!) stopy w perkusji.....

no nie wiem tak mnie rano naszlo....;)

>Vinyl_pl

Oczywiście, że tak jest. A zdarza się też tak, że perkusja na koncercie nie brzmi tak samo jak na "żywo". Większość ludzi, którzy czytają to forum nie słyszała nigdy więcej niż czterech instrumentów na "żywo" tj perkusji, gitary, basu i trąbki. I dlatego "śmieszą" mnie te referencyjne płyty testowe. Jedynym ich celem jest pokazanie spektakularności systemu. "Ciekawe" są też niektóre płyty jazzie gdzie słychać, że mikrofony są 50 cm od instrumentu gdzie górne rejestry grają w prawej kolumnie a dolne w lewej. To są nagrania NIENATURALNE.

Ja zawsze sprawdzam sprzęt na instrumentach akustycznych i wokalu ale tylko w klasyce. Skrzypce i wiolonczele muszą "śpiewać", fortepian całą prawdę Ci powie a wokal pokaże otwartość średnicy. Do tego barok ukaże prawdziwą "energetykę" systemu a symfonika + chóry sprawdzą czy klocki się nie "gubią". I tyle.

A swoja drogą mam ochotę na "pojedynek" vinyl kontra cd. Ale warunkiem jest prezentacja tej samej realizacji klasycznej. Mam parę CD EMI remastery z serii Great Recordings, parę starych Decca. Jeśli jesteś z W-wy to może spróbowalibyśmy w HI-FI Clubie. Szczególnie interesuje mnie porównanie Mahler 5 Barbiroli. Co ty na to?

• Redaktorzy

Cóż, ja mam tę z HiFiNews. Oprócz tego jako nagranie referencyjne traktuję "Die Rohre - The Tube" wydane przez niemiecki Tacet. Rzadka współczesna rejestracja w torze w pełni analogowym, lampowym.

Jozwa Maryn->>>>

Znakomity wybor "Die Rohre". Rozumiem ze TACET przypadl do gust wiec pomysl o jeszcze dwoch REFERENCYJNYCH lub poprostu na magiczny odsluch poznym zimowym wieczorem "The Tube only Violin" L117 i Schubert String Quintet C-L110, poezja :-)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

• 2 tygodnie później...

podczas poszukiwan na najwyzszej polce odkurzylem taka oto perelke, plyte testowa z 1967 roku, 33rpm singiel...

jest nawet sciezka 50-12 kHz i 12kHz w podkladzie z lektorem. po za tym ciekawostki z cyklu zle ustawiona igla, ramie, itd itp

[obrazekLUKASZ-91201_1.jpg] [obrazekLUKASZ-91201_2.jpg] [obrazekLUKASZ-91201_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-470-100006149 1170255003_thumb.jpg

post-470-100006150 1170255001_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest jeszcze dodana ksiazeczka ze stroboskopem do wyciecia, ze slownikiem (czy ktos wie co znaczy Dynagrove?tu sie zaraz zacznie dyskusja....;)) no i najlepsza rzecz pod sloncem czyli odkrywamy tajniki nagrywania tloczenia plyt w DGG....na zdjeciach jest np akumulatorownia ktora napedzala wszystkie wazne (np.:mastery) urzadzenia w Deutsche Grammophopne...

Bardzo umiejętnie Vinyl zanęciłeś dyskutanta - mnie. Dynagroove to jest nazwa techniki nagrywania płyt opracowana przez amerykańskich inżynierów Fox'a i Woodwarda, zastosowanej do nagrywania stereofonicznych LP przez amerykańską firmę płytową RCA Victor po raz pierwszy w r.1963. Polega to na nacięciu rowka tak celowo poodkształcanego (w porównaniu do jego zwykłej geometrii) aby przy odtwarzaniu igłą sferyczną otrzymać kompensację zniekształceń jakie normalnie powstają przy czytaniu rowka naskutek geometrycznej niezgodności igły sferycznej i rylca nacinającego. Uzyskane zmniejszenie zniekształceń intermodulacyjnych było ok. 2-krotne. Na ostatnich zwojach otrzymywano ok. 2 krotnie mniejsze zniekształcenia intermodulacyjne, nieco ponad 1% zamiast 3% przy 315 Hz i 3150 Hz w stosunku amplitud 4:1. Jeśli promień zaokrąglenia igły odtwarzającej za bardzo różnił się od zaleconego to skuteczność sztuczki mogła spaść do prawie zera (stawała się niezauważalna). Płyty takie były oznaczane symbolem Dynagroove.

spotkalem sie z opinia ze wczesniejsza produkcja RCA seria high-fidelity jest (byla) o niebo lepsza od Dynagroove....prawde mowiac nie moge sie zdecydowac mam przyklady jedne i drugie i obia brzmia swietnie.

o np w Stereophile mowia wrecz "Down with Dynagroove"....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale ludzie juz wtedy prostetowali (63 rok!) tzn to byl ruch RCA obliczony na sprzedaz plyt dla kolesi na dyskoteki co odtwarzaja na bateryjnych adapterach.....

jest tam tez mowa o tym ze sciezka dzwiekowa byla rowniez modyfikowana, nie tylko rowek....

fade>>>

Ukryta Zawartość

zrobie cos takiego tak dla wlasnej przyjemnosci ale nie kupilem jeszcze od Ciebie testowej numer1 wiem wiem lista w grudniu zamnkieta.....nie daloby sie jakiejs jeszcze jednej kopii zrobic? Na potrzeby winylowe? Bede ja pozyczal na odsluchy razem (Winyl+CD).....

[email protected]

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.