Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice Acoustic Energy 209, pomocy

nimo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar wymienić elementy zwrotnicy na lepsze jakosciowo. Myslałem zastosować rezystory mills 12W i kondensatory Clarity Cap PX i SA, ewentualnie gdyby udało sie kupic to siemensy MKV lub bosch MP.

AE 209 kolumny 3 drożne , tweeter to Vifa D25AG-58-06, pozostałe dwa to konstrukcja AE. Jesli chodzi o brzmienie to zbyt mocno wysunieta jest srednica.

Zastanawiam sie czy stosowac elementy o takich samych wartościach, czy zmienic cos w celu wycofania srednicy. Problem mam tez ze znalezieniem rezystora 56ohm 10W, nie wiem na ile jego wymiana bedzie miala wpływ na dźwięk.

Kolejne pytanie, czy bocznikować kondy Clarity małymi Ero Vishay, czy ten patent ma sens tylko przy zastosowaniu kondensatorów olejowych.

Jesli miałby ktos na zbyciu kondy Siemen MKV lub Bosch MP o wartościach jak na zamieszczonym zdjeciu to chetnie odkupie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26003-100005256 1263565685_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60861-zwrotnice-acoustic-energy-209-pomocy/

Rzeczywiście bez schematu moje pytanie o jakies zmiany w budowie zwrotnicy było nie na miejscu. Pewnie zostane jednak przy takich samych wartosciach elementów zwrotnicy, tylko lepsze jakościowo. Trudno jest mi narysować teraz schemat , gdyż nie mam jak odkrecic płyte zwrotnicy bez wyciecia jednago kondensatora, a tak nie widze jak ida ścieżki.

Prosba i pytanie gdzie dostane rezystor 10 - 12W 56ohm 1%, znalazlem taki w audiosklepie ale tolerancja 5%. Prosiłbym tez o namiary na rezystory Mills w przyzwoitej cenie i kondensatory clarity cap. Zastanawiam sie czy wymieniać okablowanie, te kable co są nie wygladają najgożej, ale jeśli miała by byc poprawa to na jakie kable wymienić?

Posiadam te kolumny od 2 tygodni i myslę, że warto w nie zainwestować, wykonane są bardzo solidnie gruby mdf pełno przegródek w srodku, głosniki graja w osobnych komorach, na dole jest komora na piasek. W zestawie dostałem orginalne podstawy zeliwne.

Graja bardzo spójnym dzwiekiem z doskonale kontrolowanym przyjemnym basem.

Mam pytanie jeszcze co do tweetera, u mnie jest vifa d25ag-58-06 , co oznacza to 58. czym rózni sie ten głosnik od bardziej popularnej d25ag-05-06?

Ukryta Zawartość

post-26003-100005178 1263630664_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Będzie trudno dobrać kondensatory o takich wartościach z tych co wymieniłeś. Najlepsze i najbardziej zbliżone to 8uF z Bosch'a MP i 3,3uF Siemens'a MKV. 8uF możesz spokojnie wstawić, trzeba dobrać taką parkę, która będzie miała mniej niż nominalnie(teraz masz 7,9uF), a do tych 3,3uf coś dodać jako bocznik - np. jakiegoś ruskiego teflona. Takie zestawienie powinno być OK - Siemensy i Bosche są szczegółowe i stosunkowo szybkie, a przy tym muzykalne (ale tylko te ze starych produkcji, przed latami 90-tymi).

Takie Siemensy i Bosche gdzieś mam, jak co pisz na priva.

Jeśli chodzi o okablowanie, to kup coś z dobrej miedzi OFC, najlepiej tzw. monokrystalicznej lub srebro 999 w tefolnie lub bawełnie. Jak nie chcesz ryzykować, to kup Mundorfy, Cardasy, Nanotechy itp. Ja uważam, że dużo taniej i lepiej jest zrobić takie kable samemu.

Srebro może minimalnie ci rozjaśnić ale da lepsze mikrodetale, mikrodynamikę, monokrystaliczna miedź daje dobre wypełnienie i barwę. Sam musisz poeksperymentować czego potrzebują Twoje głośniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.