Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Zbychu...

Sorry, dodam łyżkę dziegciu. Jeżeli chodzi o Sansui, o ile ma mieć sens wywalanie kilku ciężkich tysięcy na model Alpha 907, to żródłem powinien byc dobry sprzęt. Mam spore osłuchanie w sprzętach Sansui i muszę powiedzieć, że choć wczoraj sprzedałem swój CD-717DR a mam jeszcze Sansui CD-701, to ja slyszę różnicę i to sporą. To zaś znaczy, że jeżeli już żródło, to dobre żródło. Dwa, planujesz zakup kolumn do 2 tyś. Nie za bardzo widzę coś w tej sumie co dobrze zagra z 907 ką , obojętnie którą. Dynaudio monitory będą trochę za słabe, wyższe modele dużo droższe. To tyle odnośnie tematu. Niestety dobry sprzęt to wydatki. Nie warto na skróty, kto dobrze kupuje, raz kupuje. Myślenie typu ,, wpierw kuię to a póżniej się zmieni,, sporo kosztuje.

grzechu...

Zadam niedyskretnie pytanie, na co też ten korektor ma służyć ? Jeżeli uważasz , że poprawisz sobie odsłuch, Twoja spraw. W moich sprzętach Sansui, blok korekcji toru był wyłączony. Sansui ma to do siebie, że włożyli całą swoją wiedzę i serce w to, by nie trzeba bylo stosować korektorów itp. Owszem produkowali je, taka byla moda. Sprzedawali różnym fetyszystom i innym dziwakom. Twoja wola, kupuj do woli. Wszystko można spieprzyć, jak się chce, czemu nie. Pozdrawiam i szczstia żełaju , kak gawariat druzja ze wschodu...

Jan

>zbychu1975

w moim sansui 919 jest dużo wejść, raczej nie mniej jest w 907

U mnie jest tak:

PHONO1: gramofon

AUX: CD

TUNER: radio

TAPE1 PLAY: DEKODER1

TAPE2 PLAY: AMPLITUNER AV

mam więc wpiętych pięć źródeł dźwięku. pre phono jest bardzo dobre!

Jak oglądam programy ze ścieżką 2.0 to gra sam sansui, jak ma 3.0 to działa również amplituner AV.

Mogę również oglądać TV z dźwiękiem z samego ampa AV ( tylko kanał centralny, ale do wiadomości jest ok)

Filmy w DD 5.1, które są np.na HBO HD świetne idą z 3.0, w kinie kanał centralny to podstawa!

Co do kolumn to polecam Ci JBL np. L100 lub L36, świetne do kina i stereo. ( 1,8 - 2.1 tys)

Nowe już kilkukrotnie drożej.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witam, ktoś kiedyś pytał o wzmacniacze sygnowane nazwą Artech, otóż za kilka dni pojawi się u mnie czołowa Integra tej firmy robiona właśnie przez Sansui, jeżeli ktoś ma ochotę na fotki wnętrza i ogólny opis to proszę dać znać:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam ponownie,

Zaangażowałem się w kult Sansui całym sercem ;) czyli rozum odebrało?

Nabyłem nieco zmaltretowany wzmacniacz SANSUI AU-D9. Gra znakomicie, wygląda nieco gorzej, niestety niektórzy traktują sprzęt bez posznowania (sic!).

Mam pytanie, czy w Trójmieście polecacie jakiś zakład, który przywróci mu świetność... bo naprawde niewiele mu trzeba.

Ja sam to, to już nawet wkrętaka do rąk nie biorę, bo wszystkie śruby ukręcam ;(.

Pozdrawiam, A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Zbychu...

Dwa, planujesz zakup kolumn do 2 tyś. Nie za bardzo widzę coś w tej sumie co dobrze zagra z 907 ką , obojętnie którą. Dynaudio monitory będą trochę za słabe, wyższe modele dużo droższe. To tyle odnośnie tematu. Niestety dobry sprzęt to wydatki. Nie warto na skróty, kto dobrze kupuje, raz kupuje. Myślenie typu ,, wpierw kuię to a póżniej się zmieni,, sporo kosztuje.

grzechu...

Jan ma rację, ale w odniesieniu do kolumn nowych. W przypadku używanych 2000 PLN to suma pozwalająca zakup czegoś przyzwoitego, czasami bardzo. Sam kolumny w moim największym zestawie kupiłem za 250 Euro i wcale nie mam wrażenia, że ograniczają Sansui.

-------------

Janie, dzięki za naprawę i przegląd mojego au-710. Dopiero wczoraj miałem czas, by go podłączyć i posłuchać. Wszystko gra świetnie! Jest ta potęga i przejrzystość przejawiające się w postaci doskonale kontrolowanego basu, który jest szybki i ani na ułamek sekundy nie wybrzmiewa zbyt długo. Basu nie ma za wiele, jest oszczędny, ale punktowy. Plus naprawdę ta umiejętność grania głośno bez żadnego zniekształcenia. Porównywałem mego sansui do stojącego obok combo Arcam 9c i końcówki 8p - Arcam ma może ciut więcej basu, ale jednak odrobinę mniej kontrolowanego; wysokie tony sa natomiast u Sansui słyszalnie i chyba znacznie lepsze.

Swoją drogą zdziwiłem się, gdy zobaczyłem stare kondy które Jan wymienił - wiele z nich było porozlewanych, aż dziw, że to grało. Teraz wszystko świeżutkie :)

Janie, mam nadzieję, że wyprawa do Indii się udała i że ucałowałeś rogatą? ;)

pozdrowionka

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam kolegów.Udało mi się nabyć wzmacniacz Sansui i teraz szukam do kompletu Cd Sansui CD-X 701.Jak ktoś ma na zbyciu chętnie kupię.

Co kupiłeś?

Pisz do Jana na priva, może coś jeszcze ma.

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam Kolegów.

Ponieważ zadano mi na priv pytanie, później zaś zablokowano możliwość odpowiedzi, odpowiem tu. Harmony 300 działa pod 911 Sansui tylko na sterowanie siłą głosu. To udało mi się uzyskać z bazy danych Harmony. Ciężko o coś więcej, bo nie posiadam oryginalnego pilota. To tyle.

Pozdrawiam.

Jan

Zgodnie z wcześniejszym zapytaniem przedstawiam kilka zdjęć wzmacniacza Artech MA-5890. Jest to model produkowany przez firmę Sansui dla niemieckiego koncernu Blaupunkt. Znawców w temacie proszę o wypowiedzenie się jaki wzmacniacz Sansui jest najbardziej zbliżony konstrukcyjnie do tego Artecha.

Według mnie wygląda na klona Sansui AU-X501.

post-18352-0-03425000-1323186373_thumb.jpg

post-18352-0-52594200-1323186384_thumb.jpg

post-18352-0-23604900-1323186394_thumb.jpg

post-18352-0-52386800-1323186402_thumb.jpg

post-18352-0-92358600-1323186409_thumb.jpg

post-18352-0-55548600-1323186418_thumb.jpg

post-18352-0-65149400-1323186428_thumb.jpg

Edytowane przez jarex

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Właśnie dokonuję odsłuchu, na razie mogę powiedzieć, że to co wyróżnia ten wzmacniacz od innych budżetowych to dosyć dobra scena i przestrzeń, góra jest lekko sycząca, środek lekko ocieplony, a bas lekko "zaokrąglony" czasem jest punktowy i szybki, a czasem robi wielkie buuuu i schodzi nisko, wszystko zależy od realizacji płyty....dźwięk lekko "sterydowy", z gatunku bardziej agresywnych, raczej nie do kwartetów smyczkowych:)

Edytowane przez jarex

Witam.

To co Kolega wyszukał na Ebay-u.de , to taki sobie zestaw. W przypadku wygranej w totka, myślę, że stać by bylo Kolegę na dużo lepsze sprzęty. 901 jest do zdobycia za 650Eur, a i to uważam za przepłacone . Tuner i kompakt chodzą po 100 do 150 Eur. Też więc nic szczególnego. Gramofon raczej kiepsk. Razem więc drogo i kiepsko. Proponuję zejść na ziemię i poszukać coś lepszego, nawet wcześniej odkładając trochę. Kto szybko kupuje, ten dwa razy kupuje. Nie ma się czym ekscytować.

Owszem sprzęty niezłe. Tuner ze ścisłej czołówki, cd-k dobry. Wzmacniacz, drugi co do tych , jakie produkowali na Europę. Pierwszy to Alpha 707DR. Czasem dostępna.

Gramofon - plastikowe badziewie. To oczywiście tylko moja opinia. A co wolno mi.

Jan

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witam.

Jarex - pokazany przez Ciebie wzmacniacz, to odpowiednik Sansui AU-501. Jednak różni się tranzystorami, jakie zastosowano. Oczywiście , na tyle , na ile widzę to na fotkach. Blaupunkt miał kilka modeli sygnowanych ich marką a wykonanych przez Sansui. Cd-ka, końcówkę mocy i kilka wzmaków. Ten, to 501.

Grzechniks, Ty jak zwykle wykopujesz jakieś archiwa z przełomu lat 70 i 80 tych. Jak nie wiesz, co to jest, kup. Przekonasz się. Proponuję jednak, abyś kupił też coś na porównanie z górnej półki. Teraz jest kilka ciekawych propozycji na HiFi-Do. Zamiast szaleć po Ebayu czy Allegro , zerknij za wielką wodę do Japonii. Popatrz co też oni proponują. Jak już kupisz coś powyżej Alphy 607xxx , będziesz mógł porównywać.

Bez urazy, ale tylko pytasz, a nie widać, byś coś miał. Nie napiszesz co słuchasz i na czym. To Sansujowy wątek, więc polecam coś z Sansui kupić. Jak lubisz lampę, jest na Allegro zestaw lampowy, jak tranzystory, polecam zajrzeć do Japońskich sklepów.

Pozdrawiam.

Jan

Jarex, widzę, że Blaupunkt już na Allegro.

Jan

janvideo,

przecież pisałem, że mam dwa sansui au-517 i au-919.

919 napędza średnio-wysokotonowy, a 517 basy w KEF 105.

Gra to nawet fajnie.

Zainteresowałem się tym QRX999, bo ma 4 końcówki mocy, akurat do bi-ampingu moich KEFów.

Jest to lepsze rozwiązanie niż stosowanie dwóch, różnych wydajnościowo wzmacniaczy.

Jak mi zagra ten QRX, to najwyżej odsprzedam jakiegoś dotychczasowego sansui.

Wiek wzmaka mi nie przeszkadza, ważne jak zagra.

pozdr,

Edytowane przez grzechniks

Grzechniks, sorry.

Zagra jak sprzęt z początku lat 80-tych. Sporo trzeba by w nim pogrzebać, by zagrał jak za swojej świetności. Wtedy nie stosowali jeszcze tak selekcjonowanych kondów jak teraz. Większość elektrolitów niskich pojemności trzeba by wymienić. Fakt , to cztery końcówki mocy, ale stara aplikacja układowa. Od czasu wyprodukowania tego sprzętu Sansui mocno poszła do przodu pod wzglądem dostosowania rozwiązań układowych do doskonalenia dźwięku. Ja nie kusił bym się na bi-amping a dobrał najlepsze źródło sygnału do wzmacniacza o wysokiej wydajności, jakim jest 919. Może to jeszcze nie alpha, ale potrafi zagrać. Mały tuning kondów też by się jej przydał. Sansui gra tak szczegułowo, że trzeba tylko mu super źródła i stereo jakie oferuje jest super.

Nie mieszam się jednak. Ale podłącz jakiegoś Ayona a zobaczysz co potrafi Sansui.

Pozdrawiam.

Jan

jan,

mam yamaha cdx-1110. jest super.

zauważyłem, że KEF grają swobodniej i mocniej przy bi-ampingu.

KEF 105 to duże kolumny.

Czy podłączenie 919 do kef do pojedyńczej pary gniazd będzie się różniło od podłączenia:

gniazda głośnikowe A do sekcji wysoko-śedniotonowej

gniazda głośnikowe B do sekcji niskotonowej

i ustawiam 919 w pozycji speakers A+B?

Grzechniks, ostatnie połaczenie to taki bi-amping, ale pseudo. W Sansui nie ma podziału pasma, więc tak na prawdę, podajesz na głośniki całe pasmo. W prawdziwym wzmacniaczu z bi-ampingiem, wzmacniacz ma podział pasma tak jak pokazane jest na załączniku. Tak więc niewiele zmieni to czy podasz na zwarte kolumny, czy rozdziielisz na A+B. Aby bi-amping był prawdziwy, wzmacniacz powinien podawać na kolumny niskotonowe pasmo ograniczone od góry, zaś kolumny średnio-wysokotonowe, powinny otrzymywać sygnał ograniczony od dołu i jeszcze rozdzielony na wysokie i średnie tony.

Jan

Kilka słów odnośnie 9001, przedewszystkim jest to amplituner kwadrofoniczny więc zastosowanie go do bi-ampingu jest co najmniej nierozsądne, tak jak Jan napisał podawane jest całe pasmo i dopiero po przejściu przez dekodery. O wartości tego amplitunera stanowią właśnie owe dekodery:QS opracowany przez Sansui, SQ od CBS oraz CD-4 od JVC, wszystkie o bardzo dobrej separacji międzykanałowej ok. 20-30dB. Co do wymiany kondensatorów to nie taka prosta sprawa, jest ich w sumie 264 sztuki i aby wszystkie wymienić trzeba całkowicie rozłożyć na części pierwsze cały amplituner. Generalie jest on najlepszym amplituneram czterokanałowym jaki został kiedykolwiek wyprodukowany, zaś co do słuchania na nim stereo to taki sobie pomysł, zbyt duży nakład środków w stosunku do jakości otrzymanego dźwięku. Tu przykład aukcji 9001 po odnowieniu przez QuadBoba:

http://www.ebay.com/itm/Sansui-QRX-9001-completely-restored-original-Sansui-Master-Quad-Bob-/280785482918?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item41601e74a6

warto przeczytać opis aukcji do końca.

QRX-999 to czarna wersja QRX-9001

Edytowane przez roban

wzmacniacz, który ma podział pasma?

a jakie konkretne aplikacje możecie zaproponować?

Czubsi !!! co sądzisz o SANSUI AU-X611AV ???? co to jest i jak sie ma do 711 ? mam znajomego który chce takie coś opchnąc ale nie moge nic wyszukać w necie w temacie tej maszyny

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Czubsi !!! co sądzisz o SANSUI AU-X611AV ???? co to jest i jak sie ma do 711 ? mam znajomego który chce takie coś opchnąc ale nie moge nic wyszukać w necie w temacie tej maszyny

Szukaj AU-alpha 555VS to jest to samo. Bliżej mu do 501 -ki a nie 711-ki - szkoda pieniędzy i zawracania głowy ... no chyba, że Ci pokrętła potrzebne albo obudowa ...

Panowie nie obrażać mi tu x501 :D ja go szanuje i uważam za dobry wzmacniacz. Potrafi tez wiele pokazać choć nie jest to najwyższa półka. Oczywiście nie mam słuchu absolutnego jak niektórzy i nie wykryje jakiś większych wad i rozjechań pasma ale przynajmniej jestem szczęśliwy i nie muszę ciągle sprzętu zmieniać:D Inna sprawa że jeżeli ktoś nielubi ciągle naprawiać sprzętu to niech nie kupuje x501 :D ciągle kaprysi ale i tak go kocham.

Edytowane przez Darksaience

Transport dość drogi, ale to normalna cena . Co do 500$ na wejście, sporoo, ale nikt nie każe kupować. Inna sprawa, że na naszym rodzimym aledrogo jest 901 za całkiem nizłą kasę. Tydzień temu taka 901 poszła za 650 Eur. Ceny nie spadną jak sądzę. Te sprzęty nie są tanie, bo grają , grają i to jak. Nie ma się więc co dziwić, że aukcja jest za takie pieniądze. Transport z Japonii, to około 400 Eur. Alphy 907 nawet do 500 Eur , te z ostatnich wypustów. Są bardzo ciężkie. Jak ktoś chce, zawsze może sobie kupić coś tańszego. Jak znajdzie. Opisany model AU-X901 jest na Europę najmocniejszym wypustem. Trafiają się jeszcze alphy 707DR na Europę. Grają już inaczej, choć w/g mnie lepiej. Jednak ceny zaczynają się od 650 Eur. W tym roku były cztery. Od 650 do 850 Eur. Transport w Europie to coś około 45 Eur lub 65 funciaków z UK. Młynas, nie dziw się więc, po prostu żyjemy na takim a nie innym świecie. Najlepiej jak chcesz zobaczyć realne ceny Sansui, wejdź na stronę Japońskiego sklepu HiFi-Do. Tam możesz kupić Sansui i co tylko sobie zapragniesz. Ceny ,, pogięte,, , ale to norma. Popatrz, jak potrafisz, napisz do osoby kontaktowej - Munetaki Kurohiji. Zapytasz o jakiś sprzęt, on poda Ci cenę transportu. Zapłacisz PayPalem. Kurier dowiezie do Polski, zapłacisz cło , Vat i podatek i wtedy pogadamy o cenach.

Pozdrawiam.

Jan

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.