Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

tak jak kolega roban napisał.

Lepszy nie znaczy bardziej się podobający w skali jakości brzmienia ! Np. alpha 907i gra z klasą ciepło i melodyjnie nie gubiąc przy tym szczegółów i wigoru. Modowana 911-ka gra sceną otwartą i przestrzenną z niewiarygodnie prawdziwą barwą - dla mnie lepiej bo bliżej wzorca ale czy dla każdego ? Chyba nie - wielu zakocha się w ujmującym brzmienu 907-ki i to zrozumałe. Moja obecna wersja 911-ki nie jes porównywalna z niczym co dotąd słuchałem . Pzry okazji okazało się, ze zasada lepsze części = lepszy efekt w przypadku Sansui staje się prawdziwa ! Oczywiście części muszą wpisywać się w sygnaturę brzmienia. Ja mam praktycznie wszystkie kondy black gate a rezystory w przeważającej ilości Riken - efekt wymiata !

Z chęcią bym porównał jakiś wysoki model accuphase z np.: 907, jednak nie miałem niestety takiej możliwości.

Niektóre modele accu wyglądają imponująco.

Ponownie witam.

Po długich bojach udało mi się zaprogramować we wzmacniaczu siłę głosu up/down , oraz przełączanie wejść phono/cd/tuner. Więcej nie udało się. Cd-k jak poprzednio pisałem. Start/stop , w przód/tył i pauza.

Informacja techniczna czynna od poniedziałku do piątku. Poczekam, może jeszczecoś wymyślą. Jest więc tylko połowicznie to co oczekiwałem.

Pozdrawiam.

Jan

Witam , JANIE !!!! pytanie do ciebie ... możesz krok po kroku napisać jak ustawić Harmony 300i do 911 ? prosze o pomoc , może na priva żeby nie zaśmiecać

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Młynas !!!!!!!!

O tym jużbyło, że nic innego nie ustawisz na harmony 300 !!!!

Tylko volume i selektor na pozycje CD , tuner i phono (nie wiedzieć czemu innych się nie da ...)

Serwis Ci nic nie pomoże ! Mam tak samo ! Jesli chodzi o więcej to w oryginalnym pilocie wcale wiele więcej

nie było ... Z drugiej strony po co więcej. Na raz człowiek ma włączone najczęściej radyjko i CD + siła głosu i wszystko jak chcesz dodatkowo gramofon to też możesz więc po co Ci więcej ??? (np. AUX tape 1,2,3 ...)

Witam.

Młynas.

Paweł właściwie już odpowiedzaiał za mnie. Nic więcej niestety się nie da.

Jest to i tak dużo. Sorry, że dopiero teraz, ale po nocy trudno się zerwać

wcześniej. Niestety teraz biegam albo praca , albo szpital. To drugie jest

najgorsze.

Pozdrawiam.

Jan

Kaliber.

Witaj, dzięki za stronkę. trochę już przechodzoną. Nic ciekkawego raczej na niej nie ma. Wszystko co było chodliwe, wykupione już dawno. Muszę przyznać, że parę razy kupiłem to i owo. Dość szybko dochodzą części , ale muszę ostrzec, mimo, że opisują, że nowe, , idealne nie są. Za każdym razem to co dostałem, mialo skazy. To raczej części z odpadów poprodukcyjnych. Jednak na bezrybiu i rak ryba.

Pozdrawiam.

Jan

kumpel ma e-450 z cd dp-67 i kolumnami phonara pentagon beta (na scan speakach)

ja mam sansui au-919 cd yamahy cdx-1110 i JBL L-100.

dopiero jak zamienię 919 na lampę spark 560 dźwięk zaczyna przypominać e-450.

e-450 to ocieplona średnica, piękna góra i szybki, krótki miękki bas. całość

raczej analogowa.

919 niestety mocno 'krzykliwa' zwłaszcza na górze i średnicy, wolniejsza na dole i mniej tam urozmaicona.

generalnie gra znacznie ostrzej i brak ciepła, jakie jest w accu i sparku.

co do spark 560 i accu to różnica widocznie w szybkości i głębokości basu.

chociaż mówiąc szczerze jako całość, wolę mój system (ze spark 560) niż jego z accu.

co prawda ma fatalną akustykę, i zupełnie inne kolumny.

u niego przy bardziej 'energetycznej' muzyce w ogóle 'siadała' scena.

nie wiem jak nowsze sansui wypadają, miałem już x901 w domu, ale nie chciała grać...

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

grzechniks uprzedziłeś mnie ...

Słuchałem wielu integr i kilku końcówek Accuphase na bardzo różnych systemach. Nie pytajcie o symbole bo z notesem nie jeżdżę natomiast mniej więcej wszystko co słyszałem wpisuje się w pewien model brzmienia. Zwłaszcza gdy słyszy się np kilka wzmacniaczy w jednym dniu ...) Tak jak grzechniks napisał firmowy dźwięk accu to miękka pastelowa góra (jednak bez dźwięków z pogranicza percepcji !) średnica w sumie dość ładna tyle, że nie nazwę jej wybitną - nieco koloruje posuwając przekaz w stronę analogu. Bas szybki i miękki - przyjemny , natomiast nie jest wybitnie konturowy.

Reasumując ludzie cenią accu za klasę jaką ten dźwięk niesie z sobą - ja też je lubię ale z kolei nie cenię za te odstępstwa, o których pisałem. Nieco inaczej to wyglądąło w końcówkach mocy accu - znacznie bliżej neutralności niż integry.

Sansui straszych serii nie mają szans z racji braku równowagi tonalnej. W accuphase jest to bardzo inteligentnie wyważone i połączone w całość. Widać tu dbałość o detal i całokształt. Natomiast seria Sansui 907 to wypisz wymaluj = accuphase ! Szczególnie starsze serie jak 907 i 907i. Taka 907 MR spokojnie w moim odczuciu przebija wszystkie integry accu, z którymi miałem styczność ! Nigdy nie uważałem accu za szcyt audio a już w kontekście cen to .... szkoda gadać ... Dlatego lubię Sansui bo spokojnie ze swoją 911-ką mogę stanąć w konkury z accu bez cienia niższości a pewien jestem wielu zaskoczeń ze strony właścicieli accu ! Wybór Sansui był wyborem świadomym bo mam to samo lub więcej za o wiele mniej ! Kenwood L 1000 gra na poziomie integr accu z serii 400 - mało tego gra wręcz bardzo podobnie tonalnie i pod względem zróżnicowania barw (nieco gorzej radzi sobie z kontrolą niskich rejestrów ale z kolei bardzo łatwo to skorygować !). Wiele razy próbowalem ściągnąć do siebie właściciela z accu ale jak dotąd zawsze coś było na przeszkodzie ... Prędzej czy później do tego dojdzie i to mam nadzieję , że w szerszym gronie. Ja zawsze miałem sentyment do accu ale idę w kierunki ideału - jestem blisko :-)

O taka opinie mi chodziło, dzięki czubsi.

Tak jak myślałem, jednak dużo poniżej ceny accu da się uzyskać to samo albo i więcej w kwestii dźwięku.

A moje pytanie było podyktowane niestety słabością do Accu ;)

Edytowane przez Savagee

Witam szanownych fanów sansui.

Chciałbym zakupic coś ze stajni sansui i stąd moje pytanie do tych którzy kupowali w sklepie hifido o koszty transportu do Polski i innych dodatkowych kosztów (cło, vat).

Ile to wynosi % kwoty wyjściowej w sklepie?

z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam

AU Alpha 907MR w hifido kosztowała 128000 jenów to wtedy było 4200 zł Całość wyszła coś pod 7000 zł - nie pamiętam co do złotówki, ale wychodzi coś koło 2800 zł kosztów dodatkowych. Nie wiem jak oni w Polsce clą, ale pamiętam że jak rozmawiałem przez telefon to cła miało być więcej a zyskałem.

Transport kosztował coś koło 450 dolarów, ale oni liczą w tym ich wewnętrzny transport. hifido to kilka sklepów, a paczki są wysyłane z jednego miejsca.

janvideo będzie dokładnie pamiętał szczegóły, zamawiał kilka razy i robił to sam, mi pomagał kolega znający angielski.

Witam.

Dariusz 964.

Pilot, jaki podałeś nie obsłuży tego cedeka. Do niego potrzebny jest RS 1020.

Odnośnie transportu z Japonii.

Jeżeli przesyłka nie przekracza wagi 20Kg, można dla obniżenia kosztów transportu, poprosić o przesyłkę EMS. Trzeba wtedy nastawić się, że clić będziemy sami, bo w Polsce SMS obsługuje Poczta Polska. Wrrr, nie ma co pisać, mam kiepskie doświadczenia.

Kiedy paczka przekracza 20 Kg, nie ma już możliwości wysyłki EMS-em. Pozostaje przesyłka Fedex-em. To bardzo szybka forma dostawy. Ja do domu, pod drzwi , miałem sprzęt po 5 dniach. Wliczam już odprawy celne. Rewela.

W przypadku Sansui AU-A;pha 907i dostawa wyniosła 43000 Jenów. 1 EUR = 110 Jen.

Cło i podatek w moim przypadku to 850 zł.

Oto i wszystko.

Należy pamiętać, że w przypadku PayPal najlepiej posługiwać się Euro. Jeżeli jednak chcecie w dolarach, należy wpierw uprzedzić osobę odpowiedzialną za wystawienie faktur i wysyłkę. Jest to niejaki Pan Munetika Kurohiji . Biegle posługuje się angielskim.

Targowanie się o cenę sprzętu nie jest mile widziane. Pozostaje jeszcze jedna sprawa, ktoś bardzo oszczędny, może powiedzieć , no tak, ale przercież można wysłać transportem morskim. Taka możliwość też istnieje, Ja osobiście jednak nie polecam. Koszt to około połowy kosztów Fedexu, czas oczekiwania , kilka miesięcy. Jeszcze jedno, mimo naprawdę solidnego opakowania przez HiFi-Do, to transport morski i przez 2,5 miesiąca nasz sprzęt zostanie narażony na działanie środowiska soli morskiej. Nie wiem czy to dobrze wpłynie na niego, ale można się przekonać.

Pozdrawiam.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Aby ułatwić obliczenia w chwili obecnej ściągnięcie jakiejkolwiek alfy 907 to koszt minimum ok. 4700 zł; Przyjąć należy bezpieczną granicę 5 tys. zł za 907 , 907i. Pamietajmy też, ze są to wzmacniacze 20-to letnie i ich stan wizualny często jest dość mizerny. Za późniejsze wypusty 907-ek jak DR,XR,KX zapłacić już trzeba około 1500 - 2000 zł więcej !

Edytowane przez czubsi

Witam kolegów od paru miesięcy mam raczej średniej klasy klocki Sansui.Kupiłem je z czystej ciekawości.Najpierw trafiłem wzmacniacz AU-x 501 i zdziwienie było spore,bo zagrał jakoś nadspodziewanie dobrze,zacząłem więc polować na inne tory audio.Kupiłem CD -501 i znowu pozytywnie mnie zaskoczył.Udało mi się nabyć Au-x701 i to już dobra klasa deklasował większość Marantzów,Yamah sporo droższych,nie moge trafic cd-701,udało mi się kupić tuer-701 i wrażenie powalające.Nigdy nie słuchałem radia ze względu na niską jakość .Jak podłączyłem tunerek to zagrał jak porządny CD.Szacunek dla was za to że taki klub powstał.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dariusz wierz mi, że AU-X901 to spora różnica względcem AU-X701. A Przecież jest masę jeszcze lepszych ... Co tu dopiero mówić o tym, ze te najlepsze jeszcze dość prosto można podrasować ... Nie dziw,że ludzie je lubią prawda ?

Edytowane przez czubsi

Witam,

Dzięki panowie za info. Teraz maj już jasność na temat zakupów w hifido. Jeszcze muszę trochę kasy dozbierać, ale przynajmniej mam jasno określone cele.

pozdrawiam

Dariusz wierz mi, że AU-X901 to spora różnica względcem AU-X701. A Przecież jest masę jeszcze lepszych ... Co tu dopiero mówić o tym, ze te najlepsze jeszcze dość prosto można podrasować ... Nie dziw,że ludzie je lubią prawda ?

Zdaje sobie sprawę ,ja raczej jestem fanem kina domowego SACD ,DVD AUDIO.Ale dobre stereo to podstawa.Wygląd Sansui to dodatkowy atut jest piękny i te starsze i alfy to poezja.Będę powiększał kolekcje SANSUI.Pozdrawiam.

Pomiędzy 701 a 901 pewnie jest przepaść jestem w stanie się z godzić z Pawłem nie słuchając 701.

Miałem kiedyś jakiś czas 711 i porównywałem ją do 901 i tu mogę powiedzieć, że jest przepaść. 901 gra o wiele bardziej naturalnie. 711 jest urzekająca, a do jazzu jest po prostu stworzona, choć jej brzmienie mija się z prawdą.

Po modyfikacjach 901 gra jeszcze lepiej i tu też nie bał bym się powiedzieć przepaść.

907.... to już inna bajka.

Wygląd to oczywiście drugi atut, aczkolwiek jest wiele konstrukcji innych firm co najmniej równie pięknych.

Ja mam sentyment do lamp wystawionych na zewnątrz. Może dlatego planuje klona AU-111, czekam na listę potrzebnych części (znajomy śledzi schemat), zastanawiam się tylko czy uda się ściągnąć oryginale trafa?

Edytowane przez radziu21_

Jeśli potrzebujesz dobrego tunera to zdecydowanie warto , znakomity sprzęt , praktycznie nie osiągalna jakość dzisiaj

Sorry , że tak tutaj o takich rzeczach , ale mniej więcej jakiej ceny jest wart ten tuner , bo nie wiem czy się w niego pchać czy nie , szczerze wolę dołożyć i kupić pierwsze wzmacniacz

Tuner jak najbardziej warto kupić.

Mam tuner TU-X701 i sony 590es. Sony jest tylko ładniejszy i ma rds. Brzmieniowo sansui go bije na łeb. Sansui ma świetną średnice, choć słuchając go mam lekki niedosyt wysokich. Brakuje szczególnie takich smaczków w tym paśmie.

Najlepszym dźwiękiem z radia jak do tej pory to delektowałem się z amplitunera sansui 7070. Brzmiał bardzo podobnie jak 701 ale miał lepszą górę - ale nie syczącą!!! I mniej barwną średnicę. Może dlatego mam chrapkę na coś analogowego ze stajni sansui może X1.

Generalnie 701 to świetny tuner jak ich mało, a 711 wygląda jeszcze lepiej i podejrzewam, że zagra też lepiej.

Może ktoś porównywał???

Mojej alphy 717 dr nie zdeklasował:-), ale zgadzam się z tym, sporo CD może mu pozazdrościć brzemienia, a to o czymś świadczy - zgadzam się.

Edytowane przez radziu21_

No to spróbuję wywalczyć ten sprzęt :) Bo planuję kupić niedługo AU-α907i to się przyda :) jeszcze CD-α907i może kiedyś znajdę i będę zadowolony :)

Mam jeszcze pytanie dotyczące zaprogramowania tunera tu-x701.Mam problem czy da się go automatycznie zaprogramować bo pamięta mi tylko ostatnią stacje,nie mogę sobie z nim poradzić .Może ktoś mi napisze po kolei jak to zrobić.

Mam jeszcze pytanie dotyczące zaprogramowania tunera tu-x701.Mam problem czy da się go automatycznie zaprogramować bo pamięta mi tylko ostatnią stacje,nie mogę sobie z nim poradzić .Może ktoś mi napisze po kolei jak to zrobić.

Udało mi się to ręcznie ale za każdym razem jak naciskam stacje numerycznie muszę potwierdzać enter ma tak być.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.